Ο Σύλλογος σκακιστών Ξάνθης «Δημόκριτος» κάνει ανακύκλωση χαρτιού εδώ και τέσσερα χρόνια όπως μας λέει ο κ. Στεργίου θα επεκταθεί και σε άλλα υλικά ενώ αναφέρεται και στην προσπάθεια του Κέντρου Νεότητας Ξάνθης
Δημοσιογράφος: Κύριε Στεργίου θα θέλαμε να μας ενημερώσετε για την ανακύκλωση από τον σύλλογο Σκακιστών Ξάνθης «Δημόκριτος», συνεχίζεται η προσπάθεια;
Στεργίου: Φαντάζομαι παίρνετε αφορμή από την ανακοίνωση του π. Γεωργίου Αναγνωστόπουλου που αναφέρει ότι « το δύσκολο έργο της ανακύκλωσης ανέλαβαν οι εθελοντές νέοι του Κέντρου Νεότητας της Μητρόπολης Ξάνθης ».
Να τονίσω πρώτα απ’όλα ότι ο π. Γεώργιος Αναγνωστόπουλος γνωρίζει ότι ο σύλλογός μας κάνει εδώ και τέσσερα χρόνια ανακύκλωση χαρτιού και μάλιστα με επιτυχία. Το γνωρίζει γιατί το κοινοποίησα ως πρόεδρος του συλλόγου σε όλους τους παριστάμενους σε ομιλία στα προκάτ της Πολυτεχνικής τον Φεβρουάριο 2006 που έγινε με πρωτοβουλία της Ι.Μητρόπολης Ξάνθης, όπου, παρά το δίλεπτο που μου επέτρεψε να μιλήσω, πρόλαβα να δώσω τα βασικά μεγέθη της προσπάθειας. Έτσι η ανακοίνωσή του π. Γεωργίου όπως έχει, θα είχε λογική ερμηνεία αν ο σύλλογός μας είχε σταματήσει την ανακύκλωση, πράγμα που ευτυχώς δεν συμβαίνει .
Αντιθέτως συνεχίζουμε, και επεκτείνουμε και σε υλικά εκτός από το χαρτί, δηλαδή τα αλουμινόκουτα, πλαστικά μπουκάλια νερού και πλαστικά μπουκάλια από οικιακή χρήση. Ταυτόχρονα υπάρχει ειδικός κάδος όπου συλλέγονται βιβλία για δωρεά.
Δημοσιογράφος: Ποια είναι τα βασικά μεγέθη της προσπάθειας για τα οποία μιλήσατε;
Στεργίου: Μέχρι σήμερα ανακυκλώθηκαν 105 τόνοι χαρτιού και έχουν σωθεί 35 στρέμματα δάσους. Η μηνιαία ποσότητα χαρτιού που ανακυκλώνεται είναι περίπου 5 τόνοι, 100 αλουμινόκουτα και 500 πλαστικά μπουκάλια νερού. Τον τελευταίο μήνα η ποσότητα του χαρτιού που συλλέγεται έχει μειωθεί λόγω της λανθασμένης, « χαρακτηρίζω επιεικώς», διαχείρισης της προσπάθειας ανακύκλωσης από το Κέντρο Νεότητας της Μητρόπολης Ξάνθης.
Δημοσιογράφος: Τι εννοείτε λέγοντας λανθασμένη διαχείριση της προσπάθειας ανακύκλωσης από το Κέντρο Νεότητας της Μητρόπολης Ξάνθης;
Στεργίου: Τα πρώτα βήματα που γίνονται από το Κέντρο Νεότητας της Μητρόπολης Ξάνθης έχουν γίνει από εμάς πρίν τέσσερα χρόνια. Υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα της αποκομιδής. Την ποσότητα χαρτιού που συλλέγει, οφείλει το Κέντρο Νεότητας της Μητρόπολης να την ανακυκλώνει και όχι να καταλήγει στα κοινά απορριμματοφόρα του Δήμου Ξάνθης. Δεν είναι δυνατό να γίνεται αποκομιδή κάθε 15 μέρες έχοντας σε κάθε σημείο συλλογής 3 κάδους των 110 λίτρων που γεμίζουν αμέσως. Σκέφτηκαν οι υπεύθυνοι πως θα δουν στα μάτια τον 80άχρονο που πάει τη σακουλίτσα με τα λίγα χαρτιά, αγκομαχώντας, για να ανακυκλωθούν ενώ αυτά καταλήγουν στη χωματερή; Δεν γνωρίζω τις φιλοδοξίες των υπευθύνων αλλά αυτά που κάνουν και προτίθενται να κάνουν, έχουν γίνει από εμάς. Στο κολυμβητήριο υπάρχει χώρος συγκέντρωσης 2 τόνων και αποκομιδή γίνεται κάθε εβδομάδα από ιδιώτη Ξανθιώτη και όχι Καβαλιώτη. Η λύση του πρες-κοντέϊνερ απλά δεν χρειάζεται, γιατί ο ιδιώτης τα πρεσάρει στις εγκαταστάσεις του. Η εθελοντική εργασία για την οποία κομπορρημονούμε , δεν είναι η τοποθέτηση 20 κάδων, αλλά η μεταφορά των 5 πρώτων τόνων 250 – 250 κιλά με τρέϊλερ στο εργοστάσιο.
Δημοσιογράφος: Διαφωνείτε με την προσπάθεια ανακύκλωσης του Κέντρο Νεότητας της Μητρόπολης Ξάνθης ;
Στεργίου: Θα ήταν παράλογο να διαφωνήσω σε μια σοβαρή προσπάθεια, εξ΄άλλου όταν μου ζητήθηκε βοήθεια από τους υπεύθυνους την έδωσα. Ο σκοπός μας είναι να βάλουμε ένα μικρό λιθαράκι για να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο και οι Ξανθιώτες 4 χρόνια τώρα συμμετέχουν. Να αναφέρω επίσης ότι ο Δήμος Ξάνθης δεν ευαισθητοποιήθηκε για την ανακύκλωση τώρα, όπως η ανακοίνωση αναφέρει. Μέχρι την περασμένη Άνοιξη ήταν κοντά μας.