Υπάρχει λύση για τα σκουπίδια;

0

Τον προβληματισμό τους για τη λύση που δίνεται για τα σκουπίδια με τους ΧΥΤΑ, και την ανάδειξη ως λύσης την Ανακύκλωση, εκφράζουν οι μαθητές της Περιβαλλοντικής Ομάδας του Γυμνασίου Πολυσίτου Ξάνθης

Την ώρα που κάποιοι νομοί στην Ελλάδα εξακολουθούν να ερίζουν για τη χωροθέτηση Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (στην Ξάνθη έχει ήβη κατασκευαστεί από το 1991), γεννάται το ερώτημα αν κανείς, βλέπει την ουσία του προβλήματος. Στα αλήθεια το πρόβλημα είναι που θα τοποθετήσουμε τα σκουπίδια που παράγουμε; Αν πρόκειται για απλή χωματερή ή για χώρο υγειονομικής ταφής, Μα χωματερή είναι και χώρος που δύσκολα χωροθετείται και εύκολα γεμίζει.1 Αναμφίβολα, πολύ κοντόφθαλμος τρόπος σκέψης και πολιτικής τη στιγμή που σήμερα στην Ευρώπη ακόμη και οι ΧΥΤΑ τείνουν να ξεπεραστούν. Η λύση αναζητάται πλέον στη μείωση των απορριμμάτων και φέρει το όνομα της ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ,

Η λέξη «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» βέβαια μπορεί να είναι χιλιοειπωμένη, ωστόσο η ίδια καθίσταται απαραίτητη όσο ποτέ. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι κάθε Έλληνας παράγει περίπου 400 κιλά σκουπίδια το χρόνο, άρα ένας πληθυσμός 100.000 κατοίκων (τόσους περίπου αριθμεί ο νομός Ξάνθης) στέλνει ετησίως στις χωματερές 40.000 τόνους σκουπίδια. Επιπρόσθετα, για να κατασκευαστεί ένας ΧΥΤΑ, απαιτούνται 3,000.000 ευρώ (ποσό που κατά τα 75% καλύπτεται από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης μέχρι το 2005), ενώ η διάρκεια ζωής του είναι μόλις μερικά χρόνια,

Η ανακύκλωση από την άλλη προσφέρει πάρα πολλά οφέλη :

– Η ανακύκλωση χαρτιού χρησιμοποιεί 50% λιγότερη ενέργεια και μειώνει την ατμοσφαιρική ρύπανση κατά 95%. Κάθε 1 τόνος χαρτιού που ανακυκλώνουμε σώζει 17 δέντρα.

~ Η ανακύκλωση αλουμινίου απαλλάσσει τις χωματερές από υλικό που τις ρυπαίνει επί 500 χρόνια μέχρι να λιώσει και μειώνει την ατμοσφαιρική ρύπανση κατά 95%. Αν μόνο 250 άνθρωποι ανακύκλωναν 1 αλουμινένιο κουτάκι την ημέρα, η οικονομία σε ενέργεια θα αντιστοιχούσε σε 6-12 χιλιάδες λίτρα βενζίνης το χρόνο.

– Η ανακύκλωση γυαλιού απαλλάσσει τις χωματερές από υλικό που τις ρυπαίνει για 1000 χρόνια, ενώ μειώνει την ατμοσφαιρική ρύπανση κατά 20% και την υδάτινη κατά 50%. Αν χρησιμοποιούμε γυάλινες επιστρεφόμενες συσκευασίες, επιτρέπουμε σε μία χωματερή να διπλασιάσει τη διάρκεια ζωής της.

– Η ανακύκλωση πλαστικού απαλλάσσει τις χωματερές της Ελλάδας από 2 δισεκατομμύρια μπουκάλια νερού και αναψυκτικών το χρόνο, καθώς και τις θάλασσες μας από 450.000 πλαστικά δοχεία που πετιούνται ημερησίως.

– Η ανακύκλωση μπαταριών απαλλάσσει τις χωματερές από 1.000.000 μπαταρίες αυτοκινήτων και 100,000.000 μπαταρίες Οικιακής χρήσης ετησίως. Αν και συνολικά οι μπαταρίες αποτελούν το 0,2% του συνόλου των απορριμμάτων, από αυτές προέρχεται το 20% των τοξικών ουσιών. (Απαλλαγείτε από τις μπαταρίες οικιακής χρήσης και κινητών τοποθετώντας τις στους ειδικούς κάδους που διαθέτουν ορισμένα σούπερ μαρκετ και τα καταστήματα «Γερμανός» σε όλη την Ελλάδα)

– Ακόμη και για τα οργανικά υπολείμματα (των κήπων και της κουζίνας) υπάρχει η λύση της κομποστοποίησης και η λίπανση των αγρών με αυτά.

Κι όμως ύστερα από αυτά που διαβάσατε η Ελλάδα παραμένει στην τελευταία θέση της Ευρώπης στο θέμα της ανακύκλωσης/ Αντίθετα, η Αυστρία για παράδειγμα ανακυκλώνει το 90 % των απορριμμάτων της, η Γερμανία το 81%, το Βέλγιο το 78%. Και εμείς εδώ ακόμη για ΧΥΤΑ συζητούμε!!!!

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το ΚΑΠΗ Κυψέλης έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του!

Με μια ευχή…και του χρόνου!Με μια ευχή…και του χρόνου πάλι όλοι μαζί, στον ίδιο χώρο, με τ…