Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2005 Τοπικές συνθήκες ρύπανσης: Αυτοκίνητα – φυτοφάρμακα

Τοπικές συνθήκες ρύπανσης: Αυτοκίνητα – φυτοφάρμακα

0

Στατιστικά έχετε περισσότερες πιθανότητες να πάθετε ατύχημα με τ’ αυτοκίνητο, ενώ πηγαίνετε για ηλιοθεραπεία, παρά να πάθετε από την ηλιοθεραπεία καρκίνο του δέρματος».

Στην εποχή, της όλο και αυξανόμενης περιβαλλοντικής ρύπανσης, που προέρχεται από βιομηχανίες, μεταφερόμενη αέρια ρύπανση, ρύπανση των πόλεων από αυτοκίνητα, ρύπανση της γης από την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων, στην εποχή της φοβίας που επικρέμεται …επί των κεφαλών μας με το όνομα «τρύπα του όζοντος», αποκτά ιδιαίτερη σημασία η έγκυρη ενημέρωση των πολιτών για τους κινδύνους που ελλοχεύουν εξαιτίας της, απειλώντας την υγεία τους. Αυτό το θέμα πραγματεύτηκε ο κ. Κωνσταντίνος Κουρτίδης, επίκουρος καθηγητής του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δ.Π.Θ. στην ομιλία του, την Τετάρτη 23 Μαρτίου, στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Η εκδήλωση – ομιλία εντάσσεται στα πλαίσια των προσυνεδριακών εκδηλώσεων του Φαρμακευτικού συλλόγου Ξάνθης και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης : «Δεν είμαστε ευαισθητοποιημένοι ως Έλληνες σε σύγκριση με το Εξωτερικό σε θέματα περιβαλλοντικής αγωγής. Υπάρχει μια διάχυτη ανησυχία, όμως λείπει η σωστή ενημέρωση, με αποτέλεσμα για κάποια θέματα ήσσονος σημασία, να υπάρχει μεγάλη ανησυχία και για θέματα μείζονος σημασίας όχι. Τα ΜΜΕ ενημερώνουν περιστασιακά και έτσι υπάρχει ένα μπέρδεμα στους πολίτες», σημειώνει ο κ. Κουρτίδης προσθέτοντας ότι ιδιαίτερα για την τρύπα του όζοντος – που δημιουργήθηκε από κάποια υλικά, όπως φρέον που χρησιμοποιούνταν σε ψυγεία ή σε μονώσεις,- αυτά έχουν αντικατασταθεί, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι συγκεντρώσεις του στην ατμόσφαιρα: «Στην περιοχή μας δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας, καθώς οι μειώσεις που έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια είναι πολύ μικρές για να μας ανησυχούν ιδιαίτερα για μια αύξηση των καρκίνων του δέρματος. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ελλάδα το 49% των θανάτων αποδίδεται σε καρδιακές παθήσεις, το 25% σε καρκίνους και το 6% σε εξωτερικές ευθύνες.

«Θράκη Περιβάλλον και Υγεία»

… το θέμα και πως η θέση της Θράκης – στο νοτιανατολικό άκρο της Ευρώπης – «ευνοεί» τόσο την αέρια μεταφερόμενη ρύπανση – σωματίδια, όζον και κάποιες άλλες ενώσεις – από ολόκληρη την Ευρώπη και κυρίως από τα εργοστάσια παλιάς τεχνολογίας των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, όσο και την μεταφερόμενη θαλάσσια ρύπανση με φυτοφάρμακα που μεταφέρονται από τους ποταμό Έβρο, Νέστο κ.λ.π. που έχουν λεκάνες απορροής σχεδόν, σ’ ολόκληρα τα Βαλκάνια.

Τοπικές συνθήκες ρύπανσης: Αυτοκίνητα – φυτοφάρμακα

Αναφορικά για τις τοπικές συνθήκες ρύπανσης ο κ. Κουρτίδης σημείωσε: «Υπάρχουν δύο προβλήματα στην περιοχή μας: 1)Τα αιωρούμενα σωματίδια που εκπέμπονται από την αυτοκίνηση. Γι’ αυτά δεν έχουν ιδιαίτερη ενημέρωση οι πολίτες, όμως τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί ότι έχουν πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και προκαλούν και πρόωρους θανάτους», προσθέτοντας ότι δεν έχει γίνει ειδική μελέτη για την Ξάνθη, αλλά πιθανολογείται ότι οι τιμές ρύπανσης, είναι παρόμοιες μ’ αυτές π.χ. της Καβάλας, που σημειωτέον σύμφωνα με μετρήσεις οι τιμές ρύπανσης είναι αυξημένες (80 μέρες το χρόνο αυξημένη τιμή πάνω από το όριο που θέτει η Ε.Ε.)».

Το δεύτερο πρόβλημα απορρέει από την χρήση φυτοφαρμάκων: «Η περιοχή μας είναι αγροτική. Τα φυτοφάρμακα επιβαρύνουν μακροπρόθεσμα την υγεία των αγροτών. Σύμφωνα με στοιχεία στην Ελλάδα οι αγρότες είναι από τις ομάδες πληθυσμού με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανδρικής στειρότητας, γεγονός που αποδίδεται στα φυτοφάρμακα. Θα’ πρεπε να υπάρχει μια καλύτερη ενημέρωση στους αγρότες, όσον αφορά στα μέτρα προστασίας που πρέπει να παίρνουν».

Το ουράνιο στην Ροδόπη μας απειλεί;

Ερωτηθείς ο κ. Κουρτίδης απ’ το «Ε», κατά πόσο υπάρχει σύνδεση των αυξημένων καρκινογενέσεων της περιοχής μας, με το ουράνιο που αποδεδειγμένα υπάρχει στην οροσειρά της Ροδόπης, σημείωσε ότι δεν έχουν γίνει κάποιες έρευνες που να αποδεικνύουν τον εν λόγω συσχετισμό. Επίσης στο δεύτερο μέρος της ομιλίας αναφέρθηκε σε ρύπους εσωτερικών χώρων – έρευνα του κ. Ραψομανίκη που παρουσίασε το «Ε» στο φύλλο της Τρίτης (15/3/2005) καθώς και πως επιδρά ο καιρός, η αλλαγή κλίματος , τα ακραία καιρικά φαινόμενα, στην υγεία.

7ο Συνέδριο των φαρμακοποιών Μακεδονίας – Θράκης

Η εκδήλωση – ομιλία είναι προπομπός του 7ου συνεδρίου Μακεδονίας – Θράκης που συγκαλεί ο Φαρμακευτικός σύλλογος Ξάνθης στις 24 – 25 – 26 Ιουνίου: «Το συνέδριό μας θα είναι ανοιχτό στο κοινό και γίνεται με στόχο να ευαισθητοποιήσουμε σε συγκεκριμένα ζητήματα την τοπική κοινωνία και κυρίως τη νεολαία, αφού στο δεύτερο σκέλος της θεματικής μας ενότητας θα αφορά το ντόπινγκ, την άθληση, το «ευ αγωνίζεσθαι», την ηθική του αθλητισμού με δύο εισηγήτριες από ινστιτούτο που συνεργάζεται με την Wanda. Επίσης θα υπάρχει θεματολογία που θα αφορά τις καρκινογενέσεις τα μελανώματα, την φωτογήρανση και τη φωτοπροστασία», τόνισε ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Ξάνθης κ. Λεοντής προσθέτοντας ότι στα πλαίσια των προσυνεδριακών εκδηλώσεων θα γίνει στις 23 Απριλίου μια εκδήλωση που κατά το ένα σκέλος θα αφορά τις ευεργετικές ιδιότητες του κρόκου Κοζάνης. Θα παραστεί ο καθηγητής αιματολογίας ο κ. Σινάτος και θα εκθέσει τις φαρμακευτικές ιδιότητές του κρόκου σ’ ότι αφορά την τόνωση του οργανισμού, την αντιοξειδωτική δράση του την τόνωση της μνήμης, και τις ανασταλτικές ιδιότητές του, στην διαδικασία γένεσης θρόμβων. Στο δεύτερο σκέλος θα παραστεί ο προϊστάμενος του ελληνικού κέντρου σήμανσης προϊόντων ο κ. Δηματρακόπουλος, που θα μιλήσει για το barcode που θα εφαρμοστεί στο χώρο του φαρμάκου.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το ΚΑΠΗ Κυψέλης έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του!

Με μια ευχή…και του χρόνου!Με μια ευχή…και του χρόνου πάλι όλοι μαζί, στον ίδιο χώρο, με τ…