Θέματα Διακόσμησης

0

Γεια σας,

Από σήμερα και κάθε δεύτερη εβδομάδα θα φιλοξενούμαι εδώ σε αυτήν τη στήλη με θέματα, που θα αναφέρονται σε ότι έχει σχέση με το σπίτι, το γραφείο, τον περιβάλλοντα χώρο και τη διακόσμηση γενικά.. Έχετε την δυνατότητα να θέτετε κάποια θέματα προς συζήτηση είτε μέσω αλληλογραφίας στην εφημερίδα, με την ένδειξη «για τη στήλη της διακόσμησης» είτε με e-mail απ ευθείας σε μένα.

Σήμερα θα μιλήσουμε για τις φθορές των επίπλων κάτι που αφορά σχεδόν όλους μια και έπιπλα από ξύλο υπάρχουν σε όλα τα σπίτια. Καθημερινά υφίστανται διάφορες φθορές από μικροατυχήματα όπως: γρατσουνιές, καψίματα, λεκέδες κ.α. Όταν η ζημιά είναι μεγάλη καλά είναι να απευθύνεστε σε κάποιον επαγγελματία για την επισκευή τους. Αλλιώς μπορείτε να δοκιμάσετε και μόνοι σας ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες.

Για καψίματα από τσιγάρο: Αρχικά κάντε μια εκτίμηση για το μέγεθος της ζημιάς. Αν το κάψιμο είναι επιφανειακό και περιορίζεται απλά στο βερνίκι, θα χρειαστείτε μόνον λίγο βούτυρο και στάχτη από πούρο. Μαλακώστε το βούτυρο και αλείψτε την καμένη επιφάνεια. Ρίξτε επάνω λίγη στάχτη από πούρο. Τυλίξτε σε ένα μαλακό πανί έναν φελλό από μπουκάλι και τρίψτε το σημείο του καψίματος με κυκλικές κινήσεις. Αν ωστόσο δεν έχετε αποτέλεσμα και το κάψιμο είναι λίγο βαθύτερο, ξύστε την επιφάνεια στο επίμαχο σημείο με ένα ξυραφάκι προσεκτικά. Απλά θα χρειαστεί να λουστράρετε* μετά την επιφάνεια.

Για κηλίδες που δημιουργούνται κυρίως από ζεστά αντικείμενα, που έχουν ακουμπήσει επάνω στο έπιπλο. Αν τα σημάδια δεν είναι έντονα, απλώς λουστράρετε το έπιπλο. Μπορείτε να κάνετε και το άλλο. Καθαρίστε την περιοχή με λεπτό γυαλόχαρτο*, απομακρύνετε την σκόνη με ένα υγρό πανί και στη συνέχεια λουστράρετε.

Για κηλίδες από μελάνι – συχνό φαινόμενο σε ξύλινα γραφεία – τρίβετε πολύ προσεκτικά με λεπτό γυαλόχαρτο. Αν δεν φύγουν, αλείφετε το σημείο – με τη βοήθεια πινέλου*- με οξαλικό οξύ*, αφού το έχετε αραιώσει με ζεστό νερό. Θα δουλέψετε πολύ προσεκτικά μόνον επάνω στα λερωμένα σημεία αποφεύγοντας τις γύρω επιφάνειες. Έπειτα καθαρίζετε με ένα βρεγμένο σφουγγάρι πάντα με προσοχή. Αφήστε μια μέρα να στεγνώσει τελείως και περνάτε τα σημεία με στυπτικό*. Αν χρειαστεί λουστράρετε.

Βαθουλώματα που προέρχονται από χτυπήματα με κάτι βαρύ. Όσο πιο γρήγορα αντιμετωπίσετε την ζημιά, τόσο πιο πολλές πιθανότητες έχετε να αποκαταστήσετε την ζημιά. Είναι σημαντικό να δράσετε γρήγορα, γιατί με την πάροδο του χρόνου, οι ίνες του ξύλου παθαίνουν ακαμψία και επανέρχονται δύσκολα. Τα μαλακά ξύλα διορθώνονται ευκολότερα από τα σκληρά. Πάρτε αμέσως ένα υγρό πανί και απλώστε το στο χτυπημένο σημείο και στη συνέχεια σιδερώστε το με το ηλεκτρικό σίδερο. Ο ατμός, που δημιουργείται, τεντώνει τις ίνες του ξύλου και τις ωθεί να επανέλθουν στην αρχική τους θέση. Αν το χτύπημα είναι παλιό ή αρκετά βαθύ δεν φτάνουν τα παραπάνω. Αφού αφαιρέσετε την επίστρωση του βερνικιού περάστε το τραύμα με ένα βαμβάκι βουτηγμένο σε καυτό νερό. Σκουπίστε τριγύρω να μην καταστραφεί το βερνίκι. Αν το χτύπημα δεν είναι σε επίπεδη επιφάνεια αλλά σε κάποιο πόδι , δέστε πιο χαμηλά ένα πανί , ώστε το νερό να μην καταστρέψει το βερνίκι της περιοχής. Το τελικό στάδιο της επανόρθωσης είναι τρίψιμο με λεπτό γυαλόχαρτο και λουστράρισμα. Με τον ίδιο τρόπο θα αντιμετωπίσετε χαρακιές και γρατσουνιές. Αν και για τις επιπόλαιες γρατσουνιές μπορείτε να δουλέψετε με κερί. Το λιώνετε στη φωτιά και το ρίχνετε με τρόπο στις χαραματιές.

Για σκασίματα που δημιουργούνται λόγω υψηλών θερμοκρασιών – συνήθως στις ενώσεις ή στα πόδια του επίπλου – καλό είναι να απευθύνεστε στον ειδικό, γιατί η αποκατάσταση απαιτεί συναρμολόγηση, που είναι δύσκολο να γίνει από σας χωρίς τα κατάλληλα εργαλεία.

Για ρωγμές που παρουσιάζονται ανάμεσα στις ίνες του ξύλου, καθαρίζετε καλά την ρωγμή αφαιρώντας σκόνη και βρωμιά, αλείφετε με κόλλα την χαραμάδα και με έναν

σφιγκτήρα δένετε το κομμάτι, έτσι ώστε με την πίεση να εξαλειφθεί η χαραμάδα. Απλά χρειάζεται να αφήσετε τον σφιγκτήρα αρκετές ώρες, ώστε η συγκόλληση να είναι αποτελεσματική.

Το σαράκι για όσους δεν ξέρουν είναι έντομο, που αρέσκεται να «τρώει» ξύλο. Δημιουργεί τούνελ μέσα στο ξύλο, που είναι ορατά με γυμνό μάτι.. Είναι πιο αποτελεσματικό να προλάβετε το σαράκι πριν καν εμφανιστεί. Αν ωστόσο το έπιπλο σας είναι παλιό, θα αντιμετωπίσετε την κατάσταση αναγκαστικά κατόπιν εορτής. Η πιο απλή θεραπεία είναι η χρησιμοποίηση εντομοκτόνου. Θα χρειαστείτε για την τοποθέτησή του μια σύριγγα και μια βελόνα. Αρκεί να τοποθετήσετε στις εισόδους των τούνελ το εντομοκτόνο με τη βοήθεια της σύριγγας. Αν το σαράκι είναι στην αρχή του, μπορείτε να το καταπολεμήσετε με σκόνη ναφθαλίνης, που θα την απλώσετε με ένα πινέλο. Πάντως η καλύτερη αντιμετώπιση, σύμφωνα με τους ειδικούς συντηρητές παλιών επίπλων είναι η χρήση της υγρής αμμωνίας*. Φροντίστε μόνον, όταν θα κάνετε την επάλειψη, να δουλεύετε σε καλά αεριζόμενο χώρο. Αφήστε το έπιπλο για λίγες μέρες στον χώρο αυτό, για να αποφύγετε τις αναθυμιάσεις και τη δυσάρεστη μυρωδιά της αμμωνίας .

Όλα τα υλικά με αστεράκι, που αναφέρθηκαν, θα τα βρείτε στα καταστήματα πώλησης χρωμάτων. Κόλλα και σφιγκτήρα θα βρείτε σε μαγαζιά πώλησης ειδών επιπλοποιίας.

Την επόμενη φορά θα μιλήσουμε για το πώς γίνεται το λουστράρισμα των επίπλων και ποιοι ασχολούνται μ’ αυτήν την τεχνική εδώ στην Ξάνθη, αν θέλετε να απευθυνθείτε σ’ αυτούς.

Αθανασιάδου Ελένη μορφολόγος διακοσμήτρια

Ελπίδος 7 67100 Ξάνθη

Τηλ: 25410 62760 και 6977268080 fax: 25410 62966

e-mail: athanasiadou@xan.gr www.athanasiadou.xan.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Έφυγε» ο Κώστας Βλαχόπουλος

Η εκδοτική οικογένεια πενθεί.Σε ηλικία 55 χρόνων. Συνεχίζει ο γιος του Σταύρος. Η εκδοτική…