Πρωταπριλιάτικη φοροεπιδρομή

0

Τι σημαίνουν πρακτικά τα μέτρα – σύμφωνα με εκτιμήσεις – και πως θα τα… νιώσουμε στο πετσί μας: Μισθοί από 580 – 1500 ευρώ επιβαρύνονται με 81 – 240 ευρώ το χρόνο. Οι συντάξει των 231 – 1000 30 – 200 ευρώ το χρόνο. Κάθε οικογένεια το χρόνο επιβαρύνεται με επιπλέον φόρο 476 ευρώ, κάθε καπνιστής το μήνα επιβαρύνεται με 21 ευρώ, κάθε καταναλωτής με 6,5 ευρώ.

Θα μπορούσε να πιστέψει κανείς ότι πρόκειται για Πρωταπριλιάτικη φάρσα…όμως ο υπουργός Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης θα τον διαψεύσει πάραυτα, αφού από 1ης Απριλίου, τίθεται σε ισχύ το πρώτο…πακέτο φορολογικών μέτρων και ακολουθεί ένα δεύτερο το Σεπτέμβριο. Στον αντίποδα των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης – για μη επιβολή φόρων και μείωση των δαπανών, όπως εκτίθενται εκτενώς στο προεκλογικό της πρόγραμμα, στον αντίποδα του προϋπολογισμού της «ήπιας προσαρμογής», και ευθυγραμμισμένη με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΣΑΕ) (2004-2007), που υπεγράφη απ’ όλους τους υπουργούς της Κομισιόν και με το…άλλοθι που όμως έχει αρχίσει να ξεθωριάζει ,αφού παρήλθε ένα χρόνος – της «καμένης γης» και των «αδειανών ταμείων» – ανακοινώνεται μια δέσμη μέτρων, που σφίγγει έτι περισσότερο το ζωνάρι…των ασθενέστερων τάξεων, καλώντας τους πολίτες να πληρώσουν τα σπασμένα (ΠΑΣΟΚ) και τη νύφη (Ολυμπιάδα).

Με στόχο, είπε ο υπουργός, τη μείωση του ελλείμματος – σε απόλυτους αριθμούς πρέπει να ανέλθει σε 5 δισ. ευρώ τουλάχιστον (από 10,1 δισ. σε 5 δισ. στο τέλος του 2006), στο 3%, που θα στηριχθεί στη μείωση των δημοσίων δαπανών («χωρίς να πειράξουμε τις κοινωνικές δαπάνες») και την αύξηση των εσόδων «με τις λιγότερες δυνατές παρενέργειες για τον πολίτη», τα μέτρα προοιωνίζουν μια περίοδο λιτότητας που θίγει ιδιαίτερα τις ασθενέστερες τάξεις αφού καθιερώνονται: η επιβολή Ελάχιστου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης(ΕΕΦΚ) στα τσιγάρα, η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για τα αλκοολούχα ποτά κατά 20% και η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ.

Τα… πρωταπριλιάτικα μέτρα

«1)Αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ από 8% σε 9% και από 18% σε 19% αντίστοιχα. Το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι θα επιβαρύνει τον πληθωρισμό κατά 1% τουλάχιστον. Για τα τρόφιμα ειδικότερα ο ΦΠΑ αυξάνεται στο 9% από 8% προηγουμένως και από 4% στο 4,5%. Οι συντελεστές για τις περιοχές (νησιά) που αντιστοιχεί μειωμένος ΦΠΑ (13%) παραμένουν ως έχουν.

2)Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα ποτά. Στα αλκοολούχα ποτά (τα λεγόμενα «σκληρά») ο ΕΦΚ θα αυξηθεί κατά 20%. Η αύξηση της επιβάρυνσης περιορίζεται στο μισό για το ούζο, το τσίπουρο και την τσικουδιά, καθώς και για τα αλκοολούχα ποτά που καταναλώνονται στα Δωδεκάννησα. Η επιβάρυνση αφορά μόνο στα εμφιαλωμένα προϊόντα. Η σημερινή επιβάρυνση ΕΦΚ για μία φιάλη αλκοολικού τίτλου 40% vol είναι 254 ευρώ.

3) Επιβολή ελάχιστου φόρου στα τσιγάρα. Προβλέπεται η επιβολή ελάχιστου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης με ποσοστό 65% επί του ΕΦΚ της πλέον ζητούμενης κατηγορίας τιμής. Τεχνικά, αυτό σημαίνει ότι ο ΕΦΚ δεν μπορεί να είναι μικρότερος από 50,45 ευρώ ανά 1.000 τσιγάρα. Η λεγόμενη πλέον Ζητούμενη Κατηγορία Τιμών είναι 2,70 ευρώ ανά πακέτο, δηλαδή 135 ευρώ ανά 1.000 τσιγάρα και ο ειδικός φόρος είναι 77,625 ευρώ, άρα το 65% του ελάχιστου ΕΦΚ είναι 50,46 ευρώ.

Έτσι, η τιμή των φθηνών πακέτων θα αυξηθεί σε 1,40 – 1,50 ευρώ.

Επίσης η κυβέρνηση προγραμματίζει την εφαρμογή ενός αποτελεσματικότερου συστήματος ελέγχου των δημοσίων δαπανών. Στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο σώμα δημοσιονομικών επιθεωρητών, οι οποίοι, μαζί με τις υπηρεσίες εσωτερικού ελέγχου του κάθε υπουργείου, θα βρίσκουν και θα εφαρμόζουν μέτρα περιορισμού των δημοσίων δαπανών.

Αναφορικά με τις ΔΕΚΟ σχεδιάζεται ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας, το οποίο θα συνδυάζει την πιστή εφαρμογή των επιχειρησιακών σχεδίων, τη συγκρατημένη εισοδηματική πολιτική και τον έλεγχο των δανειακών αναγκών, καθώς και την έγκριση δανειοδότησης μόνο για επενδυτικούς σκοπούς και την εξυπηρέτηση του χρέους».

Τις πρώτες αντιδράσεις για τα νέα μέτρα καταγράφει το «Ε» εκφρασμένες από τον γραμματέα της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ξάνθης κ. Χουλιάρα τον γραμματέα της Ν.Ε. ΣΥΝ Ξάνθης κ. Σελβιέρογλου και τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κ. Παπαβασιλείου, δίνοντας έτσι μια εικόνα της απήχησης που έχουν αυτά.

Για άγρια πρωταπριλιάτικη φοροεπιδομή που συμβολίζει το μεγάλο ψέμα…των υποσχέσεων της κυβέρνησης, κάνει λόγο ο κ. Χουλιάρας: «Όλους αυτούς τους μήνες διαβεβαίωναν ότι δεν θα λάβουν πρόσθετα φορολογικά μέτρα. Ο προϋπολογισμός ανατράπηκε μέσα σε λίγους μήνες. Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο: Τόσοι λίγοι άνθρωποι «φωστήρες» να έχουν εξαπατήσει τόσους πολλούς …Υποσχέθηκαν ότι θα προστάτευαν το εισόδημα των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων. Αφού κατάφεραν να εκθέσουν και να εξευτελίσουν τη χώρα μας στην Ευρώπη, με τα «καμώματα της απογραφής, έρχονται τώρα «σεμνά και ταπεινά» και ζητούν από τους φορολογούμενους πολίτες να πληρώσουν τα ρέστα τους…για να επουλωθούν τρύπες που οι ίδιοι τους έχουν ανοίξει…Η κυβέρνηση επέλεξε τη χειρότερη λύση. Η αύξηση των έμμεσων φόρων είναι ένα άδικο μέτρο, αφού πλήττει κυρίως τους οικονομικά ασθενέστερους. Η αύξηση αυτή θα έχει παρενέργειες, αφού θα προκαλέσει μεγαλύτερη ακρίβεια, αύξηση της ανεργίας, μείωση του ρυθμού ανάπτυξης και των εισοδημάτων. Αποδεικνύεται περίτρανα ότι δεν υπάρχει σχέδιο ανάπτυξης ούτε συγκεκριμένο οικονομικό πρόγραμμα, αλλά μόνο μεγαλόστομες διακήρυξης χωρίς αντίκρισμα…Τα άδεια ταμεία που λένε ότι παρέλαβαν είναι ένα μεγάλο παραμύθι. Μπαίνουμε σε περίοδο σκληρής λιτότητας και οικονομικού μαστιγώματος των πολιτών»

Τι σημαίνουν πρακτικά τα μέτρα – σύμφωνα με εκτιμήσεις – και πως θα τα… νιώσουμε στο πετσί μας: Μισθοί από 580 – 1500 ευρώ επιβαρύνονται με 81 – 240 ευρώ το χρόνο. Οι συντάξει των 231 – 1000 30 – 200 ευρώ το χρόνο. Κάθε οικογένεια το χρόνο επιβαρύνεται με επιπλέον φόρο 476 ευρώ κάθε καπνιστής το μήνα επιβαρύνεται με 21 ευρώ κάθε καταναλωτής με 6,5 ευρώ.

Σε κατάρρευση του μύθου της «ήπιας προσαρμογής» και σε φοροεπιδρομή αναφέρεται ο κ. Σελβιέρογλου: «Νομίζουμε ότι αυτά τα μέτρα είναι άδικα γιατί πλήττουν τα χαμηλά εισοδήματα. Η αύξηση του ΦΠΑ, οι αυξήσεις στο 20% στα ποτά, η μείωση των δαπανών από το 50,4 στο 49% του ΑΕΠ, και η μείωση του Δημόσιου τομέα κατά 1% κάθε χρόνο έρχονται σε αντίθεση με τις εξαγγελίες και της δεσμεύσεις της κυβέρνησης και με τον προϋπολογισμό. Ο ΣΥΝ είναι εναντίον αυτών των αυξήσεων. Θα έχουν εκρηκτική αύξηση των τιμών και η ζωή των πολιτών θα γίνει πολύ δύσκολη. Πιστεύουμε ότι θα’ πρεπε να γίνει μια δίκαιη αναπροσαρμογή που θα προστατεύει τα χαμηλότερα εισοδήματα».

Για σοκαριστικά μέτρα κάνει λόγο και ο κ. Παπαβασιλείου: «Τα φορολογικά μέτρα, που υπό τύπου διαγγέλματος, ο κ. Αλογοσκούφης ανακοίνωσε δεν έχουν καμιά σχέση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις την Ν.Δ., και ούτε με τον προϋπολογισμό. Έχουν προκαλέσει ένα σοκ στην κοινωνία και στους εργαζόμενους. Οδηγούν τον πληθωρισμό σε 1 – 1,5% αύξηση και σε συνδυασμό με την αύξηση των επιτοκίων – απόφαση της εθνικής τράπεζας, θα κάνει τους φτωχούς φτωχότερους… Για όλα αυτά το Εργατικό κίνημα δια της ΓΣΕΕ θα πάρει τις αποφάσεις του στη σύσκεψη της 4ης Απριλίου».

Σ.Σ. Η εφημερίδα μας αναζήτησε τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ κ. Θ. Καλαϊτζή αλλά δεν μπορέσαμε να τον βρούμε.

Ως προς τον γραμματέα του ΚΚΕ κ. Πυργελή, μας δήλωσε ότι θα ενημερωθεί πρώτα και μετά θα τοποθετηθεί.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα Άγια Θεοφάνια στην Ξάνθη

Πλήθος πιστών στην γέφυρα του Κόσυνθου. Στην τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού. Εν Ιορδά…