Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2005 Πόσιμο το νερό…αλλά πρέπει να προχωρήσει η υδροδότηση από τον Παράδεισο

Πόσιμο το νερό…αλλά πρέπει να προχωρήσει η υδροδότηση από τον Παράδεισο

0

«Ουδέν κακόν αμιγές καλού»…απομονώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο υιός Norοvirus, ως αιτία της γαστρεντερίτιδας. Δηλώσεις του προϊσταμένου της Δ/νσης υγιεινής της Νομαρχίας κ. Ανδρέα Νεάρχου. «Ουδέν κακόν αμιγές καλού», με την υπόθεση της επιδημίας γαστρεντερίτιδας, που ταλαιπώρησε ήπια, ευτυχώς, περισσότερους από 676 (καταγεγραμμένα κρούσματα) συμπολίτες μας. Το «καλό» βρίσκεται στο γεγονός ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα απομονώθηκε ο υιός Norο virus, ως αιτία της γαστρεντερίτιδας.

Αυτό ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου ο προϊστάμενος της Δ/νσης Υγιεινής της Νομαρχίας κ. Ανδρέας Νεάρχου, οποίος παράλληλα προέβη σε μια ανασκόπηση του ιστορικού της υπόθεσης από την ημέρα που εμφανίστηκε την 29/1, έως τώρα που βρίσκεται σε ύφεση, καθώς και στις ενέργειες της Νομαρχίας, τους ελέγχους που διενήργησε ως ήταν θεσμικά κατοχυρωμένη υποχρέωσή της, απορρέουσα από τον σχετικό νόμο να διαπράξει – αυτή της προστασίας της δημόσιας υγείας του κάθε πολίτη με την λήψη αρχικώς προληπτικών μέτρων.

Το ιστορικό της υπόθεσης είναι γνωστό και ξεκινά από την ενημέρωση που είχε η Δ/νση υγιεινής από τον Διοικητή του Νοσοκομείου κ. Αντωνακάκη για ασυνήθη πολλά κρούσματα γαστρεντερίτιδας. Αμέσως κινητοποιήθηκε η υπηρεσία και έγινε γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων. Από την έρευνα της γεωγραφικής κατανομής, τα επιδημιολογικά στοιχεία, ο αποκλεισμός της ομαδικής τροφικής δηλητηρίασης και με κοινό σημείο το νερό, καθώς και στον εντοπισμό της πλειοψηφίας των κρουσμάτων στις περιοχές που υδρεύονται από τις γεωτρήσεις Δροσερού, διαμόρφωσαν την εκτίμηση περί υδατογενούς προέλευσης της επιδημίας. Αυτή οδήγησε και στη λήψη προληπτικών μέτρων με την ανακοίνωση που εκδόθηκε για μη χρήση πόσιμου νερού στις περιοχές αυτές.

Παράλληλα διενεργήθηκαν δειγματοληψίες χλωριομετρήσεις, αποστολές, υγειονομική αναγνώριση, σε πανεπιστημιακά εργαστήρια, επαφή με το ΚΕΕΛ, τα αποτελέσματα των οποίων έδειχναν ότι η επιδημία γαστρεντερίτιδας είναι υδατογενούς προέλευσης και η αιτία είναι ο υιός Norovirus (αποτελέσματα εργαστηρίου Ειδικών Παθήσεων Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης): « Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των μετρήσεων του Δροσερού επίσης έδειξαν μικροβιακή φόρτιση σε κολοβακτηρίδια, εντερόκοκκους ψευδομονάδες κ.λ.π. Οι δείκτες αυτοί με κυριότερους των κολοβακτηριδίων οφείλονται σε περιττωματικές ουσίες ανθρώπων ή ζώων. Είναι γνωστό ότι έναντι των γεωτρήσεων ύδρευσης υπάρχει ο οικισμός Δροσερού με την υποδομή που έχει στην αποχέτευση … Υπάρχει επίσης ένθεν και ένθεν ρέμα όμβριων υδάτων το οποίο μεταφέρει και αστικά λήμματα …», τόνισε ο κ. Νεάρχου εστιάζοντας στην ουσία και στην πηγή του προβλήματος.

Τι πρέπει να γίνει…

«Πρέπει να αλλάξει ο τρόπος υδροδότησης των περιοχών αυτών. Ο Δήμος προσανατολίζεται στην υδροδότηση από τον Παράδεισο. Επίσης να σημειώσουμε ότι αναφορικά με το χρονικό προσδιορισμό θα πρέπει να περιμένουμε την έκθεση του υπουργείου και του στελέχους που κατέγραψε τα στοιχεία της επιδημιολογικής έρευνας. Αν πρέπει τελικά να σταματήσει η υδροδότηση από τις συγκεκριμένες γεωτρήσεις θα σταματήσει. Μέχρι να γίνει αυτό πρέπει να γίνει συστηματικός έλεγχος και τακτικός των γεωτρήσεων να γίνονται αναλύσεις να βλέπουμε τι δείκτες υπάρχουν ώστε ανά πάσα στιγμή να προβούμε σε διορθωτικές κινήσεις. Επίσης πρέπει να εγκατασταθούν νέοι σύγχρονοι χλωριωτήρες με αισθητήρες οι οποίοι να προειδοποιούν εγκαίρως για το τι πρόκειται να συμβεί. Να διερευνηθεί οπωσδήποτε η εγκατάσταση συστήματος HASP (Ανάλυση κινδύνων και κρίσιμων στοιχείων ελέγχου για την ασφάλεια της ύδρευσης)».

Κάτι άλλο που επεσήμανε ο κ. Νεάρχου είναι ότι ο υιός καταπολεμάται με μεγαλύτερο ποσοστό χλωρίωσης, ενώ εκτός από την ήπια γαστρεντερίτιδα δεν επιφέρει μεγαλύτερη επιβάρυνση στην υγεία.

Επίσης δήλωσε ότι γίνονται συνεχώς έλεγχοι και στην παρούσα στιγμή το νερό είναι πόσιμο, αλλά πρέπει να ληφθούν και λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα ελαχιστοποιήσουν το ενδεχόμενο της νέας επιδημίας γαστρεντερίτιδας και σ’ αυτό προσανατολίζονται όλες οι ενέργειες της Δ/νσης Υγιεινής.

Αναφορικά δε με το γεγονός ότι η ΔΕΥΑΞ σύμφωνα με τους ελέγχους από την πρώτη στιγμή επιβεβαίωνε περί της καταλληλότητας προς πόση του νερού, ο κ. Νεάρχου έμμεσα αμφισβήτησε τους ελέγχους της ως μη εξειδικευμένους.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο συμβολισμός της μέρας των Θεοφανίων και η «κίνηση αλληλεγγύης»

Αγιασμός των Υδάτων στο Λιμάνι των Αβδήρων. Μια ηλιόλουστη μέρα, η Πέμπτη 6 Ιανουαρίου, πρ…