Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2005 «Μάγεψε» η Χορωδία Νέων του Συλλόγου «Ορφέας»

«Μάγεψε» η Χορωδία Νέων του Συλλόγου «Ορφέας»

0

Η συναυλία της Χορωδίας Νέων Ξάνθης του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ορφέας» πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης παρουσία αρκετών συμπολιτών μας.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια βραδιά αφιερωμένη στην εθνική μας επέτειο, στην επανάσταση του 1821, μια συναυλία που περιελάμβανε τραγούδια και ποιήματα σχετικά με την κορύφωση του αγώνα των ελλήνων, για μια ελεύθερη ζωή…

Η χορωδία νέων Ξάνθης όπως μας είπε ο πρόεδρος του «Ορφέα» κ. Νεόφυτος Ζουμπουλίδης, ασχολείται αποκλειστικά με την παραδοσιακή μουσική αλλά χθες, αποφασίστηκε λόγω της ημέρας, να υπάρξει ένας διαφορετικός τόνος, περισσότερος θρησκευτικός και πατριωτικός.

Είναι «χρέος» μας, τόνισε ο κ. Ζουμπουλίδης λόγω της επετείου της 25ης Μαρτίου.

«Σε συνεργασία με τον δάσκαλό μας ο οποίος είναι ένας εξαιρετικός διευθυντής χορωδίας ο οποίος από χρόνια ασχολείται με το αντικείμενο, αποφασίσαμε να προσθέσουμε και πατριωτικά τραγούδια, να δώσουμε την ευκαιρία στα παιδιά να έρθουν σε επαφή μ’ αυτά, και πέρα από τα ποιήματα που ακούνε στα σχολεία, να τα ακούσουν και μουσικά και ταυτόχρονα λόγω των ημερών και της διπλής γιορτής να βάλουμε και το θρησκευτικό μέρος».

Ο «Ορφέας» ως σύλλογος, ιδρύθηκε το 1997 ενώ η χορωδία νέων ιδρύθηκε λίγα χρόνια νωρίτερα.

Μάλιστα όπως ανέφερε ο κ. Ζουμπουλίδης, η χορωδία του συλλόγου κατάφερε να πετύχει στα τόσα χρόνια παρουσίας της στα μουσικά δρώμενα, σπουδαίες διακρίσεις και σε εθνικό επίπεδο.

Το 1998 άλλωστε κατέκτησε το πρώτο βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό Χορωδιών στην Αθήνα παρουσιάζοντας «καθαρά» παραδοσιακά τραγούδια στα οποία περιλαμβάνονταν και το Πομάκικο τραγούδι που έτυχε μεγάλης αποδοχής.

Ο πρόεδρος του «Ορφέα» επισήμανε πως τα παιδιά είναι αυτά που πλέον στηρίζουν την παραδοσιακή μουσική η οποία τείνει στις μέρες μας να γίνει «μουσειακό» είδος.

Η δική τους αγάπη και θέληση για την μουσική της ιστορίας αν μπορούσε να χαρακτηριστεί του τόπου, είναι αυτό που κρατάει άσβεστη την παραδοσιακή μουσική στις μνήμες όλων.

«Τα παιδιά ασχολούνται πραγματικά και αγαπούν το παραδοσιακό τραγούδι και όσες φορές προσπαθήσαμε να πάμε προς το έντεχνο, κάπου δεν θέλανε και προτιμούν το παραδοσιακό.

Και βέβαια και ο δικός μας στόχος είναι η παραδοσιακή μουσική και το τραγούδι γιατί από κάποια στιγμή και μετά τείνει να γίνει μουσειακό είδος και εμείς δεν το θέλουμε αυτό, παρά να τραγουδιέται. Και εδώ έρχονται να βοηθήσουν τα παιδιά, γιατί εμείς ότι ήταν να μάθουμε, το μάθαμε…γι’ αυτό και κάνουμε αυτή τη προσπάθεια.

Βέβαια, μπορώ να πω ότι τώρα τελευταία έχουμε κάνει μια «κοιλιά»…δηλαδή δεν έχουμε τόσα παιδιά όσα θα θέλαμε…».

Τα παιδιά που απαρτίζουν την Χορωδία Νέων είναι ηλικίας 11 έως 18 ετών…

Μετά τα 18 τους χρόνια, τα περισσότερα αποχωρούν…αφού συνεχίζουν με τις σπουδές τους…

«Συνήθως είχαμε γύρω στα 45- 50 παιδιά και τώρα περίπου είκοσι πέντε.

Τα παιδιά με τα φροντιστήρια κλπ δεν έχουν πολύ χρόνο».

Σημαντικό είναι πάντως, ότι η Χορωδία Νέων Ξάνθης του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ορφέας» με τις «μικρές» του δυνάμεις συνεχίζει αρκεί η προσπάθεια αυτή να βρίσκει μιμητές και να θέλουν τα παιδιά να συνεχίζουν την ενασχόλησή τους αυτή και να κρατούν την αγάπη για την παραδοσιακή μουσική…

ΧΡΥΣΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ανανεώθηκε ο εξοπλισμός του Γηροκομείου Ξάνθης

Από τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις. Πολύτιμη η συμβολή του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ.…