Με αφορμή μη εκλογή καθηγητή
Περίεργες παρεμβάσεις του Υπουργείου Παιδείας
Δεν του έφταναν του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης τα οικονομικά προβλήματα και τα χρέη που έχει και το πρόβλημα «Αραμπατσάκου» να αντιμετωπίσει. Ένα πρόβλημα που το βάρος του «ντοσιέ» με τα έγγραφα που το απαρτίζουν (πρακτικά συνεδριάσεων, αλληλογραφία) ίσως και να ξεπερνά τα τρία.κιλά. Ένα πρόβλημα στο οποίο ανακατεύονται δυό υπουργοί και ένας Γενικός Γραμματέας.
Η υπόθεση ξεκινάει το 2003 όταν ο Χαράλαμπος Αραμπατσάκος λέκτορας τότε του τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ορεστιάδα θέλει να εκλεγεί αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Παραγωγής και Διοίκησης της Πολυτεχνικής Σχολής.
Στις 16/02/2003 το τμήμα τον εκλέγει στην θέση αυτή και στις 27/06/2003 τα πρακτικά εκλογής διαβιβάζονται στον τότε αντιπρύτανη Αριστοτέλη Χαραλαμπάκη για έλεγχο νομιμότητας όπως ορίζει ο νόμος. Ο κ. Χαραλαμπάκης στον έλεγχο που έκανε αναπέμπει τα πρακτικά γιατί πολύ απλά ο υποψήφιος δεν είχε συμπληρώσει τέσσερα χρόνια από την απόκτηση διδακτορικού, σύμφωνα με το νόμο, με αποτέλεσμα να μην συνεχιστεί ο έλεγχος.
Ο κ. Αραμπατσάκος κάνει ένσταση και το θέμα πάει στη νομική υπηρεσία του Πανεπιστημίου. Η Υπηρεσία με το 8181/10/11/2003 έγγραφο ζητά την απόρριψη της ένστασης και την ολοκλήρωση του ελέγχου.
Γίνεται η ολοκλήρωση του ελέγχου συγκροτείται εκ νέου εκλεκτορικό σώμα, το οποίο δίνει μηδέν ψήφους στον υποψήφιο για τη θέση του αναπληρωτή καθηγητή και μια ψήφο για την θέση του επίκουρου καθηγητή.
Έλα όμως που τα πράγματα δεν σταματούν εδώ αλλά το υπουργείο Παιδείας με έγγραφο του στις 28-1-2004 θεωρεί ότι όλα έγιναν νόμιμα και σημειώνει «Ως εκ τούτου παρακαλούμε για την έκδοση και αποστολή της πρυτανικής πράξης διορισμού του κ. Χαρ. Αραμπατσάκου προκειμένου να προωθηθεί ο προβλεπόμενος από τις διατάξεις έλεγχος νομιμότητας και να αποσταλεί προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» Το έγγραφο αυτό το υπογράφει ο τότε Υπουργός Πέτρος Ευθυμίου. Η Σύγκλητος όμως του Πανεπιστημίου εγκρίνει τις θέσεις της Πρυτανικής αρχής με την απόφαση της 53/585/29-1-2004, μόλις μία μέρα μετά την κοινοποίηση του υπουργικού εγγράφου.
Ή ιστορία έχει και συνέχεια. Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου ο Ανδρέα Καραμάνος στις 5-7-2004 συνεχίζει στα βήματα του κ. Ευθυμίου «Κατόπιν των ανωτέρω σας παρακαλούμε για την έκδοση των οικείων πρυτανικών πράξεων και την αποστολή τους στην υπηρεσία μας προκειμένου να ασκηθεί ο προβλεπόμενος από τις διατάξεις του άρθρου 6 Κεφ. Δ παρ. 9 του Ν. 2083/92 όπως αντικαταστάθηκε και ισχύει με το άρθρο 3 παρ. 19 του Ν. 3072 έλεγχος νομιμότητας.»
Ιδιαίτερα σκληρή η απάντηση του Πρύτανη Ιωάννη Σχινά προς την Υπουργό Παιδείας. Γράφει λοιπόν ο Πρύτανης, αφού αναφέρει ότι όλα τα έγγραφα έχουν σταλεί ήδη, «Τελειώνοντας κυρία Υπουργέ, θα ήθελα να σας εκφράσω την ιδιαίτερη έκπληξη και ανησυχία μου για την ανάδειξη του συγκεκριμένου θέματος, με τρόπο που δεν κατανοώ τόσο από την προηγούμενη, όσο και από την παρούσα ηγεσία του Υπουργείου, ως ιδιαίτερου προβλήματος στις σχέσεις του Υπουργείου με το ΔΠΘ.»
Φαίνεται όμως ότι όλα τα έγγραφα και οι γνωμοδοτήσεις δεν «πείθουν» το Υπουργείο το οποίο σε νέο έγγραφο του Φ.122.1/33/61639-Β2/15-2-2005 και θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα να κρίνει την απόφαση και ούτε λίγο ούτε πολύ ζητά από το ΔΠΘ να συμμορφωθεί. «Κατόπιν των ανωτέρω δεν μπορούμε να προβούμε στον έλεγχο νομιμότητας της ως άνω αναφερομένης άγονης εκλογής( σ.σ.του κ. Αραμπατσάκου) επιστρέφεται ο σχετικός φάκελος και παρακαλούμε να συμμορφωθείτε (σ.σ.!!!) με το υπ. Αριθμ. Φ. 122.1/151/92395(α)/Β2/5-7-2004 έγγραφο μας» Υπογράφει η ίδια η Υπουργός Μαριέττα Γιαννάκου. Δυό υπουργοί και ένας γραμματέας υπουργείου για τον κ. Αραμπατσάκο.
Την προσεχή Τετάρτη για το θέμα, μαζί με άλλα, λιγότερο.σοβαρά όπως τα οικονομικά(!) θα συνεδριάσει η Σύγκλητος και όπως λένε όλες οι πληροφορίες θα κρατήσει την ίδια στάση. Βέβαια η φήμη που φέρνει τους Συγκλητικούς πριν την έναρξη της συνεδρίασης να τραγουδούν όρθιοι και με σφιγμένες γροθιές το γνωστό «Διότι δεν συνεμορφώθην προς τα υποδείξεις» ελέγχεται ως ανακριβής.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΑΚΕΛΛΙΩΝ