Με μεγάλη αποδοχή από τους Δημάρχους και Προέδρους Κοινοτήτων της Περιφέρειας και με την συμβολή των κατά τόπους ΤΕΔΚ ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2004 η ενημέρωση για τον τρόπο εφαρμογής του Προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ» του Υπουργείου Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.
Την ενημέρωση έκαναν ο Γ.Γ. της Περιφέρειας κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής ΑΜ-Θ κ. Νίκος Μπομπόλιας και ο σύμβουλος του Γ.Γ. μηχανικός κ. Τάσος Παράσχου.
Το Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ θα διαθέσει στην πενταετία 2005-2009 ποσό 3.500.000 ευρώ, το οποίο είναι τριπλάσιο από το αντίστοιχο πρόγραμμα ΕΠΤΑ το οποίο εφαρμόστηκε για τους ΟΤΑ την περίοδο 1998-2004.
Προκειμένου να καλυφθεί η καθυστέρηση εφαρμογής του και να λειτουργήσει άμεσα η χρηματοδότηση, αποφασίστηκε να διατεθεί άμεσα (μέσα στο τρέχον έτος) ένα ποσό του ΘΗΣΕΑ που αντιστοιχεί στο 45% του προγράμματος, χωρίς προγραμματικά κριτήρια, δηλαδή χωρίς κατανομή σε Υποπρογράμματα και Μέτρα.
Για την Αν. Μακεδονία – Θράκη με τον Θησέα οι ΟΤΑ θα πάρουν την πενταετία 2005-2009, ποσό 268,1 εκατ. ευρώ.
Σήμερα σε πρώτη φάση κατανέμεται το 41,40% του προγράμματος ανά Δήμο, δηλαδή τα 35 εκατ. ευρώ για την διετία ή τα 111 εκατ ευρώ για την πενταετία.
Ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος μετά την ολοκλήρωση των ενημερωτικών συναντήσεων με τις κατά τόπους ΤΕΔΚ υπογράμμισε τα εξής:
«Η ενημέρωση αυτή γίνεται στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και με τη συνεργασία των τεχνικών υπηρεσιών των ΟΤΑ. Έχει κατά βάση σχέση με τον τρόπο λειτουργίας και την κατανομή των πόρων του προγράμματος, η οποία θα γίνει με αντικειμενικότητα και διαφάνεια.
Το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ για το οποίο έχουν ήδη κατατεθεί προτάσεις από τους ενδιαφερόμενους φορείς, θα προκαλέσει ευφορία στους Δήμους και τις Κοινότητες μια και υπάρχει επάρκεια χρήματος για δράσεις και έργα που θα δώσουν προστιθέμενη αξία στην ποιότητα ζωής των δημοτών οι οποίοι και τελικά θα ωφεληθούν.
Παράλληλα θα λειτουργήσει στην Περιφέρεια ως εργαλείο υποστήριξης, ένα ειδικό DESK, ένα ειδικό γραφείο δηλαδή, σε διακριτό χώρο που θα έχει και διακριτό ρόλο και θα βοηθά στη συμπλήρωση των τεχνικών δελτίων, στις προεντάξεις και εντάξεις έργων για την επίσπευση των διαδικασιών και την σύντομη απορρόφηση των πόρων».