Θα ξεκινήσει αναδάσωση στο «Αυγό»

0

Συνεδρίασε το Νομαρχιακό Συμβούλιο. «Νομάρχης για τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας: «Κινητοποιηθήκαμε άμεσα, πήραμε προληπτικά μέτρα». Ψήφισμα διαμαρτυρίας στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Αναδάσωση στο «Αυγό». Πλήρης απαρτία…παρατηρήθηκε, στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού συμβουλίου, τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου, η οποία ασχολήθηκε με διαδικαστικά θέματα ημερησίας διάταξης, αλλά και με τρέχοντα θέματα που αφορούν την τοπική κοινωνία εκτός ημερησίας διάταξης, όπως:

Η ΔΕΗ και η …λεόντειος νομοθεσία που νομιμοποιεί τις απαλλοτριώσεις της…

Ο Νομαρχιακός σύμβουλος κ. Μακρίδης, έθεσε το πρόβλημα που δημιουργεί η διέλευση του διακρατικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ από τους Φιλίππους, την πεδινή περιοχή της Ξάνθης μέχρι την Μαρίτσα της Βουλγαρίας. Το πρόβλημα συνίσταται στο γεγονός ότι σύμφωνα και με σχετικό δημοσίευμα του τοπικού τύπου, το δίκτυο περνά σε απόσταση 40 μέτρων από τον οικισμό Θαλασσιά και από άλλες κατοικημένες περιοχές, όπως η Διομήδεια το Μαγικό Γενισέα, Κουτσό και παρότι το θέμα είχε τεθεί σε νομαρχιακό συμβούλιο και η γνωμοδότηση ήταν αρνητική, αφού λήφθηκε υπ’ όψιν η περιβαλλοντική χωροταξική επιβάρυνση, καθώς και ο κίνδυνος στην υγεία και η επιβάρυνση των ιδιοκτησιών μέσα από τις οποίες διέρχεται, εντούτοις η ΔΕΗ προχώρησε σε αναγκαστική απαλλοτρίωση, αφού πήρε τη σχετική έγκριση από τους αρμόδιους υπουργούς και το έργο χρηματοδοτήθηκε, καθώς αυτό …τη βόλευε από πλευράς κόστους.

Ο Νομάρχης κ. Παυλίδης παίρνοντας το λόγο τόνισε ότι η εξέλιξη του θέματος δεν τον βρίσκει σύμφωνο και πρότεινε να γίνει ένα ψήφισμα διαμαρτυρίας προς το ΥΠΕΧΩΔΕ, τονίζοντας ότι γνώμονας πάντα πρέπει να θεωρείται η απόφαση της τοπική κοινωνίας. Επίσης ο κ. Παυλίδης τόνισε κάτι πολύ σημαντικό που επεξηγεί την εξέλιξη του θέματος αυτού: «Η νομοθεσία που υπάρχει και διέπει τους πρώην κρατικούς οργανισμούς τους λεγόμενους κοινωφελείς είναι λεόντειος…χωρίς καμιά αδειοδότηση μπορεί να εκτελέσει οπουδήποτε έργο»!

Νομάρχης: «Ζητήσαμε τη μη χρήση του νερού για πόση για προληπτικούς λόγους μέχρι ακριβούς διαπιστώσεως της αιτίας»

Το άλλο θέμα, εκτός ημερησίας διάταξη, αυτό των κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας, το έθεσε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Σαλτούρος. Ο Νομάρχης κ. Παυλίδης αναφέρθηκε σ’ όλες τις απαραίτητες που έγιναν από πλευράς Νομαρχίας το επίμαχο διήμερο που εκδηλώθηκαν τα κρούσματα: «Η κινητοποίησή μας ήταν άμεση. Κρίναμε ότι έπρεπε να προστατευθεί η δημόσια υγεία στο βαθμό του δυνατού. Για το λόγο αυτό εκδόθηκε επείγουσα ανακοίνωση να μη χρησιμοποιείται νερό στις περιοχές απ’ όπου διαπιστώθηκε ότι προέρχονταν τα κρούσματα και υδρεύονται από τις γεωτρήσεις του Δροσερού για προληπτικούς λόγους αφού δεν αποδείχτηκε – αναμένονται τα αποτελέσματα από τους ελέγχους – ότι ενοχοποιείται το νερό».

Στο σημείο αυτό ο Νομάρχης κ. Παυλίδης ανέφερε την ανακοίνωση (της Δευτέρας), του ΚΕΕΛ (Κέντρο Ειδικών Λοιμώξεων) που εξέτασε το νερό ότι η γαστρεντερίτιδα – με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα – είναι υδατογενούς προέλευσης.

Νομάρχης: «Ο Νομός μας χαρακτηρίζεται ως τουριστικά αναπτυσσόμενος…»

Η συνέχεια αφορούσε θέματα ημερησίας διάταξης όπως: «Έγκριση του αριθμ. 24/16 – 12 – 04 Πρακτικού του Δ.Σ. της εταιρείας τουριστικής προβολής και πολιτιστικής ανάπτυξης Ν. Ξάνθης», με εισηγήτρια την κα Ευτέρπη Στάντζιου, πρόεδρος της εταιρείας.

Η Κα Στάντζιου εισηγήθηκε προς έγκριση τον προϋπολογισμό του έτους 2005 που έχει σύνολο εσόδων και εξόδων 190.811,92 της εταιρείας τουριστικής προβολής και τουριστικής ανάπτυξης.

Ο Νομάρχης Ξάνθης αναφέρθηκε στις δράσεις της εταιρείας τουριστικής προβολής, που έχουν στόχο ένα μέρος τους εισοδήματος στον τόπο να προέρχεται από τον τουρισμό, καθώς και μια αναδιάρθρωση της απασχόλησης μέσα στο νομό, ώστε ομάδες ανέργων να βρίσκουν απασχόληση στον τομέα του τουρισμού, ενώ τόνισε ότι ο νομός μας έχει μια σταθερή αναπτυσσόμενη πορεία στον τομέα του τουρισμού.

Ο κ. Σαλτούρος έκανε παρέμβαση στο σημείο αυτό: «Πιστεύω ότι χρειάζεται ένας σχεδιασμός και ένας προγραμματισμός ευρύτερος Λείπουν οι υποδομές πρέπει να κατεβάσουμε ένα ολοκληρωμένο πλάνο και να αφιερώσουμε μια συνεδρίαση του Ν.Σ. μόνο σ’ αυτό το θέμα».

Πιλοτική αναδάσωση στο «Αυγό»

Ο κ. Ιωνάς Ξυδάς , Δ/ντής Δασών Ν. Ξάνθης, εισηγήθηκε και έλαβε την έγκριση προγράμματος δασικών έργων και εργασιών έτους 2005, ενώ προστέθηκαν σ’ αυτό και κάποιες άλλες παρεμβάσεις που έθεσε ο Νομάρχης Ξάνθης. Αποφασίστηκε η Δ/νση Δασών να συμπεριλάβει στο πρόγραμμά της μια πιλοτική αναδάσωση 200 στρεμμάτων στην κορυφή «Αυγό», παρότι όπως τόνισε ο κ. Ξυδάς το έδαφος δεν είναι κατάλληλο και θα πρέπει να μεταφερθεί χώμα γεγονός, που σημαίνει ότι είναι ιδιαίτερα δαπανηρή ενέργεια. Επίσης προτάθηκε το Δασαρχείο να κάνει βελτιώσεις στο δρόμο που οδηγεί στους καταρράκτες του Λειβαδίτη γιατί είναι δύσβατο. Αποφασίστηκε δε να γίνει και άλλη οδική βελτίωση από τη Νομαρχία της τάξης των 700.000 ευρώ στην ορεινή περιοχή.

Έγκριση έλαβε η 1η πράξη της Νομαρχιακής Επιτροπής Παιδείας που εισηγήθηκε ο αντινομάρχης κ. Σαχινίδης και όριζε τις μεταβολές οργανικότητας των σχολείων της περιφέρειας όπως και ιδρύσεις.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταράχτηκαν τα νερά… των επιχειρήσεων με το ενιαίο ωράριο

Πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης: «Το ενιαίο ωράριο θα μας εξοντώσει…». Αναταράχτηκαν τα νερά…ανήμ…