Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2005 «Ήρθε ο καιρός να δρέψουν τους καρπούς των προσπαθειών τους…»

«Ήρθε ο καιρός να δρέψουν τους καρπούς των προσπαθειών τους…»

0

Μια γυναίκα προγραμματίζει πιο σωστά και οργανώνει εγκαίρως…τόνισε αρχικά η Διευθύντρια του 2ου Ενιαίου Λυκείου Ξάνθης κ. Θεοδώρα Συμπιλίδου, σχολιάζοντας το φετινό πρόγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, μιας και όπως είπε, η Υπουργός ανακοίνωσε για πρώτη φορά φέτος, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων.

Αυτό που πρέπει να πούμε σημείωσε, και για να μη στενοχωριούνται και οι γονείς, είναι το γεγονός πως όσα παιδιά διάβασαν, μελέτησαν και κόπιασαν, ήρθε καιρός να δρέψουν τους καρπούς των προσπαθειών τους…

Αυτό που θα πρέπει ακόμη να ξέρουν οι γονείς, είναι πως ο τρόπος εξέτασης και βαθμολόγησης των πανελλαδικών εξετάσεων, αποτελεί εχέγγυο για το αδιάβλητο των εξετάσεων.

«Αυτό πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζουν οι γονείς…».

Σύμφωνα με την κ. Συμπιλίδου, η επιμέλεια, η οργάνωση και η μεθοδικότητα που έχει ο μαθητής, είναι τα απαραίτητα συστατικά τα επιτυχίας…και όχι τόσο η εξυπνάδα που πολλοί υποστηρίζουν.

Παρουσιάζοντάς μας άλλωστε τα στατιστικά στοιχεία, αποδεικνύεται πως οι μαθητές που επιτυγχάνουν την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι «μέσης ευφυΐας».

Πόσοι άλλωστε δεν έχουμε γίνει δέκτες επιτυχόντων με μέσο όρο μαθημάτων λίγο πάνω από την βάση…

Από την εμπειρία της η κ. Συμπιλίδου, τονίζει πως οι μαθητές αντιμετωπίζουν τις πανελλαδικές εξετάσεις ανάλογα με την τάξη στην οποία φοιτούν.

Για παράδειγμα οι μαθητές της Β’ τάξης Λυκείου, για φέτος που δεν θα συμμετάσχουν στην διαδικασία των Πανελλαδικών όπως συνέβαινε πέρυσι, είναι πιο «χαλαροί».

Αυτό όπως είπε, ίσως και να είναι «αρνητικό» αφού συνήθιζαν να μπαίνουν στο «λούκι» των εξετάσεων πολύ νωρίτερα.

Ίσως όμως να έχει και τα θετικά του προσθέτει, αλλά θα φανεί και στις ενδοσχολικές προαγωγικές εξετάσεις.

Αυτό όμως που μετράει περισσότερο είναι να επικεντρωθεί το Λύκειο περισσότερο στις ανθρωπιστικές κατευθύνσεις…

Και τι σημαίνει αυτό; Ο μαθητής πρέπει να βοηθηθεί γενικά, να είναι «στρογγυλεμένη» η Παιδεία που θα πάρει και όχι σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις με την προσοχή του να στρέφεται εκεί.

«Όχι. Το παιδί πρέπει να ξέρει να ερευνά, να μαθαίνει, να γνωρίζει, να πάρει αυτές τις γενικές γνώσεις από το σχολείο αλλά και τις βασικές αρχές. Διότι όταν έχουμε να κάνουμε τόσο πολύ με την εξειδίκευση, τα παιδιά χάνουν τις βασικές αρχές και της γνώσης και της ζωής».

Ο στόχος του σχολείου πρόσθεσε θα πρέπει να είναι αυτός και θα πρέπει κάτι να γίνει.

Μάλιστα τονίζει πως… «τον παλιό καλό καιρό οι εξετάσεις ήταν αποδεσμευμένες για την τριτοβάθμια από τις ενδοσχολικές εξετάσεις ή από την δουλειά του Λυκείου. Κάπου εκεί μάλλον θέλει να «περπατήσει» και η Υπουργός…».

Κύριος στόχος του σχολείου θα πρέπει να είναι η βασική παροχή γνώσεων και για την ανθρώπινη στάση και για τις στάσεις ζωής…

Παρά το γεγονός ότι τώρα πια οι πανελλαδικές εξετάσεις διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, η Διευθύντρια του 2ου Ενιαίου Λυκείου, τονίζει πως τα παιδιά δεν έχουν πρόβλημα με τον χρόνο διάρκειάς τους.

Το αντίθετο μάλιστα. Όπως μας λέει, κάθε χρόνο, με την ανακοίνωση του προγράμματος των εξετάσεων, οι μαθητές σπεύδουν με αγωνία να την ρωτήσουν αν θα δίνουν κάθε μέρα εξετάσεις ή αν θα μεσολαβεί το διάστημα μιας ημέρας από το επόμενο μάθημα.

Η επανάληψη, είναι η μητέρα της μαθήσεως…και μια ημέρα για επανάληψη και όχι για να μάθουν κάτι που δεν ξέρουν, αρκεί για ένα καλό αποτέλεσμα και μια μικρή ανάπαυλα…

Με την εμπειρία της, τονίζει από την άλλη, πως τα παιδιά δεν μπορούν να κάνουν και αλλιώς…να μιλήσουν…γιατί είναι υπερφορτωμένα, είναι κουρασμένα…

Όταν κουράζονται από το Δημοτικό ακόμη, όταν ακούνε εξετάσεις… ανησυχούν…

Και γι’ αυτό απευθυνόμενη σε γονείς και καθηγητές τονίζει πως θα πρέπει για λίγο να τα «χαλαρώνουμε» με έναν περίπατο ίσως, με μια εκδρομή για να βιώνουν και την συλλογικότητα.

Γιατί όταν λειτουργούν συλλογικά, μπορούν να μεγαλουργήσουν…

ΧΡΥΣΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αναβιώνει το έθιμο της μπάμπως στα Μάγγανα το Σάββατο 8 Ιανουαρίου

Πολύ πριν η επιστήμη αποκωδικοποιήσει τα μυστικά του DNA…πολύ πριν το φύλο του παιδιού που…