Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2005 «Ορκίζομαι να υπηρετώ ευσυνείδητα την επιστήμη…»

«Ορκίζομαι να υπηρετώ ευσυνείδητα την επιστήμη…»

0

Κατάμεστο και ανθοστόλιστο το Αμφιθέατρο «Καραθεοδωρής» του ΔΠΘ, στα Κιμμέρια Ξάνθης, την Παρασκευή 1 Απριλίου, αφού ήταν η μεγάλη μέρα για 70 απόφοιτους των τμημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης, η μέρα της ορκωμοσίας τους. Η μέρα που αποκτούν το πολυπόθητο χαρτί…πιστοποίηση γνώσεων και απαραίτητο επαγγελματικό εφόδιο για τη σταδιοδρομία τους. Παρουσία του Σεβασμιωτάτου κ.κ. Παντελεήμονος των πρυτανικών αρχών, πλην του πρύτανη κ. Σχινά, αποφοίτων και γονέων έλαβε χώρα μια γιορτή, αρμόζουσα στην ημέρα – ορόσημο για τους φοιτητές και για τους γονείς που κατέχουν ένα μεγάλο μερίδιο επιβράβευσης, καθώς τελεσφορεί αίσια ο αγώνας τους. Ο Αντιπρύτανης κ. Αθανάσιος Καραμπίνης απηύθυνε το εναρκτήριο χαιρετισμό προς τους απόφοιτους και τους γονείς τους, υπερασπιζόμενος την ποιότητα παιδείας που προσφέρει το Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο.

«Οφείλουμε να παραμείνουμε σ’ αυτή τη μορφή της παιδείας που εναντιώνεται στο… σούπερ μάρκετ πτυχίων»

«Μοιάζει σαν πρωταπριλιάτικο ψέμα …ότι σήμερα ορκιζόσαστε και ότι πέρασε τόσο γρήγορα ο καιρός από τότε που ήλθατε με την ελπίδα να ολοκληρώσετε τις σπουδές σας και να αποκτήσετε ένα επιστημονικό και επαγγελματικό μέλλον. Και σεις και οι γονείς σας είχαμε την τιμή να εμπιστευτείτε τις τύχες σας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας ένα πανεπιστήμιο με διακρίσεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, ένα πανεπιστήμιο που δεν φοβάται κανένα ανταγωνισμό. Η διοίκησή του καυχιέται ότι έχει κρατήσει το δημόσιο χαρακτήρα και το χαρακτήρα της παιδείας. Και επειδή στις μέρες μας πολλές αξίες βάλλονται, εμείς και οι απόφοιτοί μας, οφείλουμε να παραμείνουμε σ’ αυτή τη μορφή της παιδείας που εναντιώνεται στο… σούπερ μάρκετ πτυχίων. Εμείς πρεσβεύουμε σε μια βαθιά γνώση, στη διαχρονική παιδεία. Παρόλο που πολλές φορές υπάρχουν κερκόπορτες και πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να τις ανοίξουν, εμείς θα κρατήσουμε το πανεπιστήμιό μας και την παιδεία μας αλώβητη».

«Το δημόσιο Πανεπιστήμιο βάλλεται ποικιλοτρόπως»

«Προσπαθήσαμε να στηρίξουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο, έτσι ώστε τα διπλώματα των παιδιών σας να είναι ανταγωνιστικά. Σήμερα το δημόσιο πανεπιστήμιο βάλλεται ποικιλοτρόπως. Υποχρηματοδοτείται. Σας διαβεβαιώνουμε ότι θα σταθούμε στο ύψος μας και θα στηρίξουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο. Στον αγώνα αυτό θέλουμε τη βοήθειά σας. Κλείσετε τα αυτιά σας στις Κασσάνδρες αγνοείστε τις διαδόσεις και να έχετε εμπιστοσύνη σ’ αυτούς που έχουν ταχθεί για να υπηρετήσουν το δημόσιο πανεπιστήμιο. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι διπλωματούχοι της πολυτεχνικής Σχολής καταλαμβάνουν μια περίοπτη θέση στο επιστημονικό και τεχνικό κόσμο της χώρας», τόνισε στην ομιλία του ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής κ. Ιωάννης Διαμαντής, απευθυνόμενος σε γονείς και αποφοίτους.

Συγχαρητήρια, και νουθεσίες για επιτυχία στον επαγγελματικό στίβο των αποφοίτων, απηύθυναν ο πρόεδρος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών υπολογιστών κ. Δημήτριος Παπαδόπουλος , ο αναπληρωτής πρόεδρος του τμήματος Μηχανικών περιβάλλοντος κ. Αλέξανδρος Αϊβαζίδης, ο πρόεδρος του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών κ. Χρήστος Αλεβιζόπουλος, ενώ ο σεβασμιότατος κ.κ. Παντελεήμων σημείωσε: «Η Πολυτεχνική Σχολή του ΔΠΘ έδωσε για άλλη μια φορά και τις γνώσεις τις τεχνολογικές που πρέπει να έχει ένα μηχανικός αλλά και τις διαχρονικές αξίες που πρέπει να έχει κάθε άνθρωπος. Πρέπει να γνωρίζετε νέοι διπλωματούχοι, ότι πολλές φορές θα βρεθείτε μπροστά σε διλήμματα να καταπιέσετε τη συνείδησή σας ή την κρατήσετε ζωντανή και να παραθεωρείστε το συμφέρον στις προσκλήσεις της ζωής. Οι αρχές και οι αξίες που πήρατε από τις οικογένειές σας και από το πανεπιστήμιο θα σας κρατήσουν όρθιους και μάλιστα σε μια εποχή που αξίες και θεσμοί ισοπεδώνονται».

Με το χέρι υψωμένο ο φοιτητής που πρώτευσε στην εξεταστική περίοδο από το τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών με το βαθμό άριστα 8,98 Σινανίδης Ιορδάνης διάβασε τον όρκο: «Ορκίζομαι …να υπηρετώ ευσυνείδητα την επιστήμη …να έχω πάντα ως κανόνα ζωής την επικράτηση του δικαίου και της αλήθειας…να καταβάλλω κάθε προσπάθεια για την εδραίωση της ειρήνης και της δικαιοσύνης στην ανθρώπινη κοινωνία», και πολλά μάτια δάκρυσαν …ιδιαίτερα των γονέων που ένιωσαν τη δικαίωση των κόπων τους, ενώ η νεανική χιουμοριστική διάθεση έκανε το θαύμα της: «Αποστόλη ξηλώσου, ορκίζεται ο γιος σου…»!

Την καταληκτική νότα της γιορτής έδωσε η απονομή βραβείων. Από το ΔΠΘ, στον κ. Σινανίδη, ένα λεύκωμα, που περιλαμβάνει την 30χρονη πορεία του και από τη Μητρόπολη Ξάνθης μια χρηματική επιβράβευση. Η τελετή περατώθηκε με την παραλαβή των διπλωματών από τους νέους διπλωματούχους.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μοίρασαν… την πίτα του Νομαρχιακού προεδρείου

Συμπιλίδου, πρόεδρος, Χατζημεμίς Τουρκές Αντιπρόεδρος, Στάντζιου γραμματέας. Συμπιλίδου: «…