Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2005 «Πρώτη φορά ανησυχήσαμε για το Νέστο…»

«Πρώτη φορά ανησυχήσαμε για το Νέστο…»

0

Συνεδρίαση νομαρχιακού συμβουλίου – Εγρήγορση και συνεργασία για την αντιμετώπιση πλημμυρών

 

Εμβόλιμο: «Καλό δείγμα γραφής …η διασυνοριακή συνεργασία Νομαρχιών Ελλάδας Τουρκίας – Βουλγαρίας στον Έβρο! Ρυθμίσεις για το ωράριο εφοδιασμού καταστημάτων στο εμπορικό κέντρο

 

Σε εγρήγορση όλων των υπηρεσιών προέτρεψε ο Νομάρχης κ. Γιώργος Παυλίδης, σε εντατικοποίηση των προσπαθειών, σε συνεργασία καθώς και σε προτεραιότητα στις υποδομές, για να αντιμετωπιστούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως καταιγίδες, που πλήττουν την περιοχή μας. Ενδεικτικό της έμφασης που πρέπει να δοθεί είναι το γεγονός – όπως ανέφερε ο κ. Παυλίδης στο εκτός ημερησίας διάταξης θέμα του Νομαρχιακού συμβουλίου – «οι βροχοπτώσεις του τελευταίου διαστήματος αντιστοιχούν περίπου στο μισό του έτους μιας ομαλής περιόδου βροχοπτώσεων» και αν δεν υπήρχαν αυτές οι παρεμβάσεις που «στα μεγέθη τους ήταν δυσανάλογα μεγάλες θα υπήρξαν μεγάλα προβλήματα και την πεδινή και στην ορεινή περιοχή». Ο κ. Παυλίδης επίσης σημείωσε το εξής χαρακτηριστικό που υποδηλώνει την ανησυχία και τον μη εφησυχασμό από τις υπηρεσίες: «Ποτέ μέχρι τώρα δεν είχαμε ανησυχήσει για το Νέστο. Γιατί υπάρχουν τα αναχώματα που έχουν συγκεκριμένα ύψη και είναι επαρκή. Για πρώτη φορά προχθές ανησυχήσαμε. Η είσοδος νερών στο φράγμα ήταν της τάξεως των 500 κυβικών το δευτερόλεπτο η δε εκτίμησή μας για το κομμάτι μετά το φράγμα ως το δικό μας κομμάτι απ’ τις βροχοπτώσεις ήταν άλλα τόσα κυβικά. Δηλ. 1000 κυβικά το δευτερόλεπτο. Αν δεν υπήρχε μια πρόνοια να συγκρατηθούν μεγαλύτερες ποσότητες νερών και μια συνεργασία όλων των υπηρεσιών, θα είχαμε μεγάλα προβλήματα», ενώ ευχαρίστησε τη ΔΕΗ για τη συμβολή της.

Εντός ημερησίας διάταξης, συζητήθηκαν τα ακόλουθα θέματα στην τακτική συνεδρίαση του Νομαρχιακού συμβουλίου της Δευτέρας 7 Μαρτίου, υπό την προεδρία του κ. Τουρκές Χατζημεμίς.

Νομαρχιακό πρόγραμμα Δ.Ε. ΣΑΝΑ/3 του έτους 2005 – Κατάρτιση Προγράμματος τόκων έτους 2005

Ο κ. Πολυμένης προϊστάμενος της Δ/νσης Σχεδιασμού & προγραμματισμού, παρουσίασε το Νομαρχιακό πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων ΣΑΝΑ/3 του 2005 που περιλαμβάνει 11 πράξεις συνολικού προϋπολογισμού 3.397.369,53 ευρώ και συνολικής πίστωσης για το τρέχον έτος 1.290.000 ευρώ, καθώς και την εκτός έδρας μετακίνηση τεχνικού προσωπικού με προϋπολογισμό και πίστωση 10.000 ευρώ. Συνολικά ο προτεινόμενος προϋπολογισμός είναι 3.407.369,53 ευρώ και η πίστωση έτους 2005 σε 1.300.000 ευρώ με όριο πληρωμών 1.000.000 ευρώ. Το πρόγραμμα εγκρίθηκε ομόφωνα.

Σύσταση διανομαρχιακής αστικής εταιρίας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία «Δίκτυο Διασυνοριακής Συνεργασίας Νομαρχιών Ελλάδας – Βουλγαρίας – Τουρκίας , Παράρτημα Ελλάδας.

Ζητήθηκε και κατόπιν συζήτησης, υπήρξε θετική γνωμοδότηση του νομαρχιακού συμβουλίου, το οποίο ενέκρινε το καταστατικό με βάση την οικονομοτεχνική μελέτη, καθώς και τον ορισμό εκπροσώπου της Νομαρχίας που θα είναι ο εκάστοτε Νομάρχης και τον αναπληρωτή του που τώρα είναι ο κ. Σαχινίδης. Δόθηκε επίσης εξουσιοδότηση υπογραφής του καταστατικού από τον κ. Νομάρχη.

Εισηγητής του θέματος ήταν ο Νομάρχης κ. Παυλίδης, ο οποίος επισήμανε τη σπουδαιότητα της διασυνοριακής συνεργασίας, που έδειξε ένα πρώτο καλό …δείγμα γραφής με τη ενεργοποίησή της για την αντιμετώπιση των πλημμύρων στον Έβρο: « Έχει επισημανθεί απ’ όλους μας ότι οι διασυνοριακές περιοχές έχουν ένα ιδιαίτερο πρόβλημα συνεργασίας στο επίπεδο των επικοινωνιών, το κόστος του οποίου μετακυλύετε στις τοπικές κοινωνίες. Βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες το πρόβλημα που εμφάνισε η περιοχή του Έβρου. Εκεί φάνηκε πόσο σημαντική είναι η ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των τοπικών κοινωνιών. Μια συνεργασία την οποία επισημάναμε την υπογραφή του «Πρωτοκόλλου της Ξάνθης», την 8η Νοεμβρίου 2003. Την έμπρακτη βούληση για ενδυνάμωση της Διασυνοριακής συνεργασίας συμφώνησαν 11 Νομάρχες από την Βορειοανατολική Ελλάδα την Βουλγαρία και την Τουρκία, ενώ η δομή που αποφασίστηκε και εγκρίθηκε σε κάποια νομαρχιακά συμβούλια είναι σε δύο επίπεδα. Στο πρώτο επίπεδο είναι μια αστική εταιρία μέσα στα όρια του κάθε κράτους και οι τρεις αυτές εταιρίες θα λειτουργούν σ’ ένα επίπεδο συνεργασίας με έδρα την Ορεστιάδα».

Σημειώνεται ότι η δομή αυτή αποφασίστηκε επειδή δεν υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης δράσεων από ευρωπαϊκά προγράμματα και από εθνικούς πόρους μιας διεθνούς συνεργασίας και έπρεπε η κάθε συνεργασία να περιορίζεται εντός των ορίων της κάθε συνεργαζόμενης πλευράς. Η διάρκεια της εταιρίας είναι 15ετής, το κεφάλαιό της είναι ύψους 650.000 ευρώ και η συμμετοχή εκάστου εταίρου ορίζεται στο ποσό των 10.000.

Το επόμενο θέμα στο οποίο αφιέρωσαν πολύ χρόνο προς συζήτηση οι νομαρχιακοί σύμβουλοι αφορούσε την έγκριση των προτάσεων της επιτροπής αποτελούμενης από τον κ. Σαχινίδη, Μακρίδη , κ. Λερίδη που είχε συσταθεί στο προηγούμενο νομαρχιακό συμβούλιο επιφορτισμένη με τη διερεύνηση τρόπων ρύθμισης ωραρίου τροφοδοσίας των επιχειρήσεων – πολυκαταστημάτων – καταστημάτων. Επίσης κατατέθηκαν και προτάσεις για ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση της πόλης μας.

Μετά από εκτενή συζήτηση αποφασίστηκε να γίνουν δεκτές οι ακόλουθες προτάσεις της επιτροπής που άπτονται των αρμοδιοτήτων γνωμοδότησης του νομαρχιακού συμβουλίου και αφορούν τον εφοδιασμό καταστημάτων στο εμπορικό κέντρο της πόλης.

Οι προτάσεις της επιτροπής για το εφοδιασμό των καταστημάτων

1)Ο εφοδιασμός και η φορτοεκφόρτωση των καταστημάτων του εμπορικού κέντρου μπορεί να γίνει ελεύθερα κατά τη διάρκεια της ημέρας με οχήματα με μέγιστο βάρος 3,5 τόνους, ενώ με μεγαλύτερο βάρος μέχρι 6 τόνων μέχρι τις 10 το πρωί.

2)Ο εφοδιασμός και η εκφόρτωση των καταστημάτων του εμπορικού κέντρου με οχήματα μεγαλύτερα των 6 τόνων προτάθηκε αρχικά να γίνεται έως τις 8 το πρωί και από τις 15.00 μέχρι τις 17.00. Μετά από παρέμβαση όμως του προέδρου της ΟΕΒΕ Ξάνθης κ. Τσιακίρογλου και λαμβάνοντας υπόψη την πιθανολογούμενη διεύρυνση του ωραρίου, αποφασίστηκε να λειτουργήσει μ’ αυτό τον τρόπο όσο το ωράριο παραμένει έως έχει και όταν διευρυνθεί μπορεί η φορτοεκφόρτωση να παραταθεί μέχρι τις 9 το πρωί.

3)Επίσης να απαγορευτεί ο εφοδιασμός με καύσιμα θέρμανσης εντός του εμπορικού κέντρου τις ώρες λειτουργίας της αγοράς και τα πρατήρια καυσίμων που βρίσκονται στο εμπορικό κέντρο να εφοδιάζονται έως τις 8.30 π.μ. και από τις 15.00 έως 17.00

Οι υπόλοιπες προτάσεις της επιτροπής αφορούσαν την αντιμετώπιση του κυκλοφορικού και απλά εκφράστηκαν απόψεις, αφού το θέμα εκφεύγει της απόφασης Νομαρχιακού συμβουλίου.

Σε δύο βασικές παρατηρήσεις προέβη ο Νομάρχης κ. Παυλίδης αναφορικά με την αντιμετώπιση του οξυμένου κυκλοφοριακού προβλήματος της πόλης μας. Συνέστησε να γίνει μια καμπάνια αλληλοσεβασμού …μια καμπάνια αλλαγής ορισμένων συμπεριφορών που επιβαρύνουν το κυκλοφοριακό της πόλης μας: «Το πρόβλημα το δημιουργούμε μόνοι μας…και μόνοι μας διαμαρτυρόμαστε…». Επίσης συνέστησε να γίνονται σεβαστοί οι χώροι φορτοεκφόρτωσης, να υπάρχει καλός συντονισμός στις σηματοδοτήσεις και οι ίδιοι οι επαγγελματίες να προστατεύουν τη δουλειά τους. Παράλληλα επισήμανε χαρακτηρίζοντας το ως απαράδεκτο φαινόμενο, αφού χαλούν την εικόνα της παλιάς πόλης, τα σταθμευμένα αυτοκίνητα από την πλατεία Αντίκα έως την Μητρόπολη που δημιουργούν προβλήματα στους επισκέπτες της.

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μύρισε άνοιξη…φουντώνουν οι αλλεργίες

Μύρισε άνοιξη και μαζί και οι…αλλεργίες που έχουν την τιμητική τους. Φτέρνισμα, βήχας και …