«Ζούμε ως εκ θαύματος…»

0

Απεσύρθη προσφυγή για τη διεκδίκηση επιστροφής του ΛΑΦΚΑ την τελευταία στιγμή – Στο αέρα χιλιάδες συνταξιούχοι

 

Νιώθουν να εμπαίζονται και να υποτιμάτε η νοημοσύνη τους

 

Το δικαίωμα των απόμαχων της ζωής που αφιέρωσαν τη ζωή τους στον αγώνα της επιβίωσης μέσα από αντίξοες συνθήκες, όπως αυτών των περασμένων δεκαετιών, το δικαίωμα τους για αξιοπρεπή γηρατειά που το έχουν κερδίσει με το σπαθί τους ,καταπατάται βάναυσα από την πενιχρή κατώτερη σύνταξη των 370 ευρώ που σε μια εποχή ακρίβειας( είδη πρώτης ανάγκης, πετρέλαιο φάρμακα κ.λ.π) μόνο ως κατ’ επίφαση σύνταξη μπορεί να εκληφθεί!

Στο κατάλογο όλων αυτών που τους έχουν φέρει σε απόγνωση έρχεται να προστεθεί και ένας εμπαιγμός…που ακούει στο όνομα κατάργηση του ΛΑΦΚΑ (φορολογία των συνταξιούχων που θεσπίστηκε επί εποχής κυβερνήσεως Μητσοτάκη συνεχίστηκε δε επί εποχής Σημίτη) πάγια προεκλογική εξαγγελία της κυβέρνησης που δια στόματος Πρωθυπουργού εκφράστηκε: «Αν δικαιωθεί μία προσφυγή θα δοθούν αναδρομικά όλα τα χρήματα σε όλους τους συνταξιούχους». Πρώτο λάθος, σύμφωνα με κ. Μητρόπουλο διαπρεπή νομικό του Συνταγματικού Δικαίου: «Δεν έπρεπε σε καμιά περίπτωση ο συνταξιούχος να εμπλακεί σε αντιδικία με το κράτος. Το θέμα μπορούσε να λυθεί απ’ ευθείας με πολιτική βούληση».

Και ενώ σχηματίζονταν κάθε μέρα ουρές στα ΚΕΠ των Δήμων και στο ΙΚΑ για αιτήσεις τις οποίες η κυβέρνηση θεωρούσε περιττές σύμφωνα με την εξαγγελία της, ο συνταξιούχος Βασίλης Γούλας, ο οποίος ήταν διευθυντής του γραφείου του υφυπουργού Οικονομικών Πέτρου Δούκα, απέσυρε την προσφυγή που είχε καταθέσει στο Ελεγκτικό Συνέδριο, με την οποία ζητούσε την επιστροφή των εισφορών υπέρ του ΛΑΦΚΑ, για «προσωπικούς λόγους» όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε. Το αξιοσημείωτο είναι ότι η «ακατανόητη» (;)ενέργεια του συνταξιούχου ήρθε την ίδια ημέρα που αναμενόταν η θετική -για τους συνταξιούχους- εισήγηση του αρμόδιου δικαστή Σμπυρούνη στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Σάλος δημιουργήθηκε στην κοινή γνώμη από την αιφνίδια όσο και «ανεξήγητη» τροπή του θέματος την τελευταία στιγμή που ίσως εξηγείται από την πρώην ιδιότητα του κ. Γούλα ή από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών : «Η οικονομία δεν αντέχει…».

Ζούμε ως εκ θαύματος…

Οι συνταξιούχοι που περίμεναν ως μάνα εξ’ ουρανού τα χρήματα αυτά νιώθουν να εμπαίζονται, να χρησιμοποιούνται, να εξαπατούνται, να υποτιμάται η νοημοσύνη τους με τον πιο απρόσκοπτο τρόπο: «Πρόκειται για μεγάλο λάθος της κυβέρνησης», δηλώνει ο πρώην πρόεδρος των συνταξιούχων του ΤΕΒΕ κ. Παναγιώτης Ζαρωτιάδης εμφανώς απογοητευμένος, κυρίαρχο συναίσθημα όλων των συνταξιούχων.

«500 αιτήσεις έγιναν στο νομό μας. Οι συνταξιούχοι έχουν ανάγκη αυτά τα λεφτά τα περιμένουν…Νιώθουμε μεγάλη απογοήτευση», δηλώνει στο «Ε» ο νεοεκλεγείς πρόεδρος συνταξιούχων του ΤΕΒΕ κ. Θεόδωρος Γεωργιάδης και προσθέτει: «Πως να ζήσεις όταν η κατώτερη σύνταξη είναι 370 ευρώ; Πως να αντεπεξέλθεις στην ακρίβεια; Πως να ανταποκριθείς στις υποχρεώσεις σου;».

Ίσως αυτό μόνο ένας συνταξιούχος μπορεί να μας το εξηγήσει, αφού αντιβαίνει κάθε οικονομική νομολογία. Ίσως η επιβίωση κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες να εξηγείται από τον αόριστο όρο «ως εκ θαύματος»!

«Ο κ. Γούλας άφησε στον «αέρα όλους τους συνταξιούχους…»,συμπληρώνει ο κ. Γεωργιάδης, εκφράζοντας την απογοήτευση όλων των συνταξιούχων που εκπροσωπεί.

Σε μια προσπάθεια να τα «μπαλώσει» η κυβέρνηση, αφού η υπόθεση «βγάζει μάτι», τόνισε ότι «η απόσυρση μιας προσφυγής δεν δημιουργεί έννομο αποτέλεσμα σε βάρος των συνταξιούχων, αφού υπάρχουν εκατοντάδες άλλες προσφυγές με το ίδιο αντικείμενο, οι οποίες βρίσκονται στη Δικαιοσύνη» και ότι «η υπόθεση αυτή δεν θα πάρει πάνω από ένα χρόνο», υπογραμμίζοντας ότι θα επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες.

Στις 21 Μαρτίου εκδικάζεται και άλλη υπόθεση και αν δεν αποσυρθεί και αυτή και αν υπάρχει θετική απόφαση θα πάρουν οι συνταξιούχοι τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ μέσα στα τρία ή πέντε επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των συνταξιούχων, από το ΛΑΦΚΑ διεκδικούν μέχρι 100 ευρώ περίπου 150.000 συνταξιούχοι, από 100-300 ευρώ διεκδικούν 450.000 συνταξιούχοι, από 300-700 ευρώ περίπου 180.000 και πάνω από 700 ευρώ διεκδικούν 150.000 άτομα. Το συνολικό ποσό που πρέπει να δοθεί υπολογίζεται σε 800 εκατ. ευρώ περίπου.

Η εισήγηση στο Ελεγκτικό Συνέδριο αναμενόταν θετική και αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα ήταν υποχρεωμένη να προχωρήσει στην καταβολή των χρημάτων, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει κρίνει ότι η συγκεκριμένη παρακράτηση είναι παράνομη.

Σημειώνεται ότι μετά την απόσυρση της ένστασης, οδηγείται σε παράταση η διεκδίκηση των αναδρομικών των κρατήσεων ΛΑΦΚΑ από χιλιάδες συνταξιούχους. Παράλληλα, τα διεκδικούμενα αναδρομικά μπορούν να φτάσουν σε βάθος χρόνου τριετίας απέναντι στο Δημόσιο ή πενταετίας απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία.

Κατακλείδα: Μια ισχυρή δημοκρατική πολιτεία κρίνεται όχι μόνο από την επένδυση στις ομάδες που εκπροσωπούν το μέλλον, αλλά και από τη κοινωνική μέριμνα στις ομάδες που μόχθησαν για να χτιστεί το μέλλον!

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κέρασε κρασί και ειδήσεις….

Γεύμα στα τοπικά ΜΜΕ παρέθεσε ο Δήμαρχος Βιστονίδαςμε άφθονο κρασί, νόστιμο ψάρι, και ειδή…