«Παραλογισμός στο μεγαλείο του»!

0

«Τραβούν τα μαλλιά τους» οι 52 επαγγελματοβιοτέχνες, μέλη ΔΣ ή επιτροπών, της περιόδου 91 – 99 στο Επιμελητήριο Ξάνθης – Καλούνται να πληρώσουν 146. 661.557 δραχμές αδιαιρέτως και αλληλεγγύως

 

Η απόφαση του Ελεγκτικού συνεδρίου ανεξάρτητη από το ποινικό μέρος της υπόθεσης

 

Εμβόλιμο: Για παράβαση καθήκοντος του επιτρόπου κάνει λόγο ο κ. Σταύρος Κοκκινίδης: «10 χρόνια δε διενήργησε κανένα έλεγχο…»

 

Σε μεγάλους νομικο – οικονομικούς μπελάδες μπαίνουν 52 επαγγελματίες έμποροι , βιοτέχνες , μέλη του Επιμελητηρίου Ξάνθης, που διετέλεσαν πρόεδροι ή μέλη Δ.Σ του Επιμελητηρίου ή μέλη επιτροπών κατά την περίοδο 1991 – 30/6/1999, που ενοχοποιείται για οικονομικές υπεξαιρέσεις γνωστή ως το μεγάλο σκάνδαλο του Επιμελητηρίου Ξάνθης.

Αιτία για τους μπελάδες των προαναφερθέντων η απόφαση του Ελεγκτικού συνεδρίου – ανεξάρτητη αρχή του Δημοσίου που διασφαλίζει τα οικονομικά του Επιμελητηρίου η λειτουργία του, δε προβλέπεται από το άρθρο 98 του συντάγματος – που κατόπιν ελέγχου των οικονομικών του επιθεωρητών και υπογράφοντος του επιτρόπου κ. Π. Πουλικαράκου – συνταξιούχου, από τις 31/12– θεωρεί υπόλογους τους προαναφερθέντες και ζητά από το Επιμελητήριο Ξάνθης: α)«αφού κοινοποιήσετε αντίγραφό του (του αποσταλέντος σχετικού εγγράφου)να μας το επιστρέψετε εκτελεσμένο, μαζί με τα αποδεικτικά επιδόσεώς του, μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, γνωρίζοντάς μας συγχρόνως τα πλήρη στοιχεία των υπολόγων αυτών (πατρώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, αρμόδια ΔΟΥ και ΑΦΜ) και β) «να επιστραφεί το χρηματικό έλλειμμα των 146.661.557 δρχ. που διαπιστώθηκε με τις προαναφερόμενες πορισματικές εκθέσεις των Οικονομικών Επιθεωρητών στο Επιμελητήριο παρά των εις αυτές αναφερομένων υπολόγων διαχειριστών, στους οποίους περιλαμβάνονται, σύμφωνα μετά προαναφερόμενα πρακτικά και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων του Επιμελητηρίου, που άσκησαν διοίκηση και ενέκριναν τους απολογισμούς και ισολογισμούς της χρηματικής διαχείρισης των ετών που αναφέρονται στις πορισματικές εκθέσεις αδιαιρέτως και αλληλεγγύως και εις ολόκληρο και να μας αποστείλετε το σχετικό Γραμμάτιο Είσπραξης του Επιμελητηρίου».

Το αποσταλθέν έγγραφο, με ημερομηνία 28/12/2004, που ζητά από τους επαγγελματοβιοτέχνες να πληρώσουν 146.661.557 δραχμές – χωρίς να καταλογίζει στον καθένα κάποιο ποσό αλλά αδιαιρέτως και αλληλεγγύως – και βεβαίως χωρίς να έχει αυτό το ποσό οριστικοποιηθεί από δικαστήριο, αφού εκκρεμεί δικαστικά η υπόθεση, ο διαχωρισμός του ποινικού μέρους την υπόθεσης από την απόφαση του Ελεγκτικού συνεδρίου, προκάλεσε ανησυχία και προβληματισμό, στους 52 επαγγελματοβιοτέχνες που καλούνται να πληρώσουν οι ίδιοι ή οι κληρονόμοι τους (αφού μερικοί είναι εκλιπόντες). Για το λόγο αυτό η Διοικητική επιτροπή του Επιμελητηρίου Ξάνθης συγκάλεσε σε σύσκεψη την περασμένη Δευτέρα παρουσία του νομικού εκπροσώπου του κ. Ζηκόπουλου με σκοπό να συζητηθεί το θέμα και να αποφασιστούν οι περαιτέρω νομικές κινήσεις των εμπλεκομένων.

Για το άκρον άωτον του παραλογισμού …

Και για προχειρότητα στο γόνατο…κάνουν λόγο οι επαγγελματοβιοτέχνες αφού όπως ειπώθηκε στη συνεδρίαση: «…χωρίς να περιμένει δικαστική απόφαση, ποιος φταίει…χωρίς να γνωρίζουμε αν τελικά αυτά είναι 146.000.000, αφού αυτά προκύπτουν από μια πρώτη έρευνα δύο εφοριακών υπαλλήλων, πήραν την απόφαση και μας ζητάνε από 1991 – 99, όσοι ήταν στο Διοικητικό συμβούλιο εξίσου – που δεν έχουμε την ίδια ευθύνη (άλλη ευθύνη έχει ένα μέλος του συμβουλίου και άλλη ο οικονομικός επόπτης ή ο πρόεδρος ) με τη λογική αρπακτικού πτηνού, να πληρώσουμε…ο καθένας το ποσό αυτό, αφού δεν έχει γίνει καταμερισμός κατ’ αναλογία ευθυνών».

Οι επαγγελματοβιοτέχνες υπό την καθοδήγηση του νομικού ξεκινούν δικαστικούς αγώνες για ν’ αποδείξουν όπως ισχυρίζονται το αυταπόδεικτο γιατί: «…όταν υπήρχαν πρόεδροι και οικονομικοί επόπτες για έλεγχο καλούνται τώρα να πληρώσουν τα μέλη…»

Το ζητούμενο βέβαια και η μεγάλη απορία της τοπικής κοινωνίας έγκειται στο γεγονός, πως υπήρχε τόσο κενό ελέγχου των αρμοδίων θεσμικά, όπως του επιτρόπου, πως επιβλήθηκε ανεμπόδιστα τόσος συγκεντρωτισμός εξουσιών σε κάποιους, ώστε να μπορούν…να κάνουν τη δουλειά του χωρίς να γίνονται αντιληπτοί; Για το θέμα όμως θα επιληφθεί η Δικαιοσύνη.

«Πρόκειται για μια παράλογη άκαιρη άτοπη ενέργεια του ελεγκτικού συνεδρίου που μας βάζει σε μπελάδες χωρίς να φταίμε…», αποφάνθηκαν τα μέλη που συμμετείχαν στη συνεδρίαση.

Αποφασίστηκαν οι επόμενες κινήσεις οι οποίες θα είναι προσφυγή εναντίον του εγγράφου του κατολογισμού, ώστε να μη βεβαιωθεί στο δημόσιο ταμείο. Αν γίνει αυτό ουσιαστικά «δένονται τα χέρια» των επαγγελματοβιοτεχνών, καθώς δεν θα μπορούν να πάρουν φορολογική ενημερότητα!

Ο κ. Μπαλαφούτης πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης κατέθεσε την άποψή του στο «Ε», επεξηγώντας: «Οι ελεγκτές του Δημοσίου όταν συμπλήρωσαν τα πορίσματά τους ήταν υποχρεωμένοι να τα στείλουν στον επίτροπο του ελεγκτικού συνεδρίου κ. Πουλικαράκο, ο οποίος σε ερώτημά του στο ελεγκτικό συνέδριο πήρε την απάντηση ότι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου είναι δημόσιοι υπόλογοι και έχουν υποχρέωση έναντι αυτού του ποσού εξ’ ολοκλήρου και απεριορίστως μεμονωμένα ο καθένας. Επειδή δεν έχει τα πλήρη στοιχεία των υπολόγων ζητά από το Επιμελητήριο μέσα σε 60 μέρες να τα δώσει αφού υπογράψει ότι παρέλαβε αντίγραφο του εγγράφου».

Σημειώνεται αναφορικά με τον…παραλογισμό που προαναφέρθηκε ότι ο κ. Ζηκόπουλος που ρωτήθηκε είχε την άποψη ότι η διεκδίκηση των χρημάτων από το ελεγκτικό συνέδριο που κατ’ ουσία προασπίζεται τα συμφέροντα Επιμελητηρίου, είναι τελείως ανεξάρτητη με το αποτέλεσμα της κύριας δίκης. Το ζήτημα για το ελεγκτικό συνέδριο είναι πάση θυσία αυτά τα χρήματα να αποδοθούν στο Επιμελητήριο, οπότε και θα λήξει το θέμα, ενώ το ποινικό μέρος της υπόθεσης θα συνεχίσει την πορεία του. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν τελικά αποδοθούν τα χρήματα στο Επιμελητήριο και το Δικαστήριο στις 9 Απριλίου οριστικοποιήσει ένα άλλο ποσό μικρότερο ή μεγαλύτερο ή αποδώσει ευθύνες σε κάποιους τι μέλλει γενέσθαι. Εξ’ αυτών συνάγεται το διάτρητο του εγγράφου.

Ο κ. Κοκκινίδης Α’ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου στην περίοδο ’98 – 2001 κάνει λόγο για παράβαση καθήκοντος του κ. Πουλικαράκου, στον οποίο καταλογίζει αδιαφορία ή σκοπιμότητα, αφού αφ’ ενός μεν δε διενήργησε, ως όφειλε εκ του νόμου, κανένα έλεγχο στην περίοδο 91 – 99 και αφ’ ετέρου όταν τον επισκέφτηκε το πρώτο 4μηνο του 98 – 2001 που ανέλαβε χρέη αντιπροέδρου και του ζήτησε να γίνει κατασταλτικός έλεγχος – πάλι δεν έγινε. Διενεργήθηκε έλεγχος μετά το σκάνδαλο και …περίμενε λίγες μέρες πριν συνταξιοδοτηθεί να αποδώσει ευθύνες: «Δεν θα τα’ αφήσουμε έτσι… Δεν θα μεταθέσει ο κ. Πουλικαράκος τις δικές του ευθύνες στα δικά μας μέλη. 10 χρόνια δεν έκανε κανένα έλεγχο επικαλούμενος ότι δεν είχε προσωπικό. Έχει ευθύνη γι’ αυτό που συνέβη».

Αυτή είναι η μια διάσταση του θέματος, αλλά υπάρχει και μια άλλη που εξάγεται εκ των ενόντων. Ποιος πολίτης θα συμμετέχει πλέον σε παρόμοιες επιτροπές και δ.σ. αφού ουσιαστικά «βάζει το κεφάλι του στο ντορβά …και μπορεί να βρεθεί να πληρώσει τα σπασμένα;»

Οι αποφάσεις:

Θα δοθούν κάποια στοιχεία στον επίτροπο, θα γίνει ομαδική προσφυγή στο ελεγκτικό συνέδριο – πάντα όμως με την προσοχή να μην βεβαιωθεί το ποσό από τον εδώ επίτροπο – μια τέτοια ενέργεια θα σημαίνει ότι δεν θα μπορούν οι επιχειρηματίες να πάρουν φορολογική ενημερότητα – επίσης είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει προσφυγή και στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο! Προς την αντιμετώπιση του όλου θέματος και για το συντονισμό των ενεργειών ορίστηκε μια τριμελής επιτροπή από τον κ. Ανδρικόπουλο, νυν πρόεδρο του Επιμελητηρίου , τον κ. Μπαλαφούτη και κ. Βιδάλη τέως προέδρους.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κέρασε κρασί και ειδήσεις….

Γεύμα στα τοπικά ΜΜΕ παρέθεσε ο Δήμαρχος Βιστονίδαςμε άφθονο κρασί, νόστιμο ψάρι, και ειδή…