Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2005 «Οικολογική Αυτοκίνηση, Συνεισφορά στο περιβάλλον και την ενέργεια»

«Οικολογική Αυτοκίνηση, Συνεισφορά στο περιβάλλον και την ενέργεια»

0

Ένα θέμα που απασχόλησε τους μαθητές τριών Γυμνασίων της πόλης μας, οι εργασίες των οποίων παρουσιάστηκαν το απόγευμα της Πέμπτης στην κατάμεστη αίθουσα του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

Οι ομάδες των μαθητών που ασχολήθηκαν με το σημαντικό αυτό θέμα, είναι από το 1ο, 3ο και 4ο Γυμνάσιο Ξάνθης και απέδειξαν ότι μπορούν με την θέληση που τους διακατέχει να αντεπεξέρχονται στις σύγχρονες απαιτήσεις…
Σκοπός του προγράμματος «Οικολογική Αυτοκίνηση, συνεισφορά στο περιβάλλον και την ενέργεια» είναι να ευαισθητοποιηθεί η νέα γενιά σε θέματα που αφορούν στο περιβάλλον, μέσα από την κινητοποίηση μαθητών Γυμνασίων που ζουν στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.
«Και μόνο γι’ αυτό το λόγο πιστεύω ότι όλοι μας, πολύ σωστά στηρίζουμε το πρόγραμμα αυτό. Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης, γνωρίζοντας ότι ο τελικός στόχος του προγράμματος είναι η αλλαγή της νοοτροπίας ώστε η νέα γενιά να αντιμετωπίσει το θέμα της σύγχρονης διαβίωσης στην πόλη μας και σε κάθε πόλη, από την αρχή ήταν κοντά στην συγκεκριμένη δράση περιμένοντας με την ολοκλήρωση του προγράμματος, την παρουσίασή του. Εξάλλου, η ελπίδα όλων μας για ένα καλύτερο αύριο είναι οι νέοι να γίνουν πιο ώριμοι και υπεύθυνοι πολίτες από εμάς. Με αυτές τις σκέψεις σας μεταφέρω τις θερμές ευχές του Δημάρχου μας κ. Μιχάλη Στυλιανίδη για επιτυχία της εκδήλωσης όπως επίσης και τα θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τους διοργανωτές και ιδιαίτερα στις ομάδες μαθητών και στους συντονιστές καθηγητές των Γυμνασίων της Ξάνθης» τόνισε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης κ. Γιάννης Χρηστίδης.
Στην συνέχεια, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης κ. Ανδρέας Μόσχου, αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν στο περιβάλλον, «δημιουργήματα» του ανθρώπου.
Από την καταστροφή του φυσικού περιβάλλον, οι επιπτώσεις όπως είπε, στην ζωή μας είναι σοβαρές, όπως βλάβες στην ψυχική και σωματική μας υγεία καθώς και απειλή για την ίδια μας την ζωή.
«Για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, απαιτείται ενημέρωση από επιστήμονες, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, πνευματικούς ανθρώπους και διεθνείς οργανισμούς για το μέγεθος των κινδύνων που απειλούν την ανθρωπότητα και την ζωή γενικότερα. Παιδεία, συστηματική περιβαλλοντική αγωγή, αξιοποίησης των δυνατοτήτων που προσφέρει η επιστήμη και η τεχνολογία. Όπως αντιρρυπαντική τεχνολογία, ανακύκλωση των σκουπιδιών, βιολογικός καθαρισμός των λημμάτων, βιοεπιστημονικές γεωργικές μέθοδοι, χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας, αλλαγή πολιτικών προτεραιοτήτων, λήψη προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων, εκπόνηση και εφαρμογή αναγκαίων προγραμμάτων και διάθεση των απαραίτητων κονδυλίων».
Η υπεύθυνη του Γραφείου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης κ. Παρασκευή Γεωργαντά, τόνισε στην ομιλία της: «Στόχος της εκδήλωσης είναι ο προβληματισμός και η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την χρήση του αυτοκινήτου στην πόλη καθώς και η ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων. Οι μαθητές εντοπίζουν τα προβλήματα και τα παρουσιάζουν, ενημερώνονται, η κοινωνία ευαισθητοποιείται γύρω από σημαντικά, ζωτικά ζητήματα της καθημερινής ζωής, όπως είναι η σχέση του αυτοκινήτου με το περιβάλλον και η ποιότητα της ζωής στην πόλη».
Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών και του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και απευθύνεται στους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Την ίδια χρονική περίοδο, ένα αντίστοιχο πρόγραμμα πραγματοποιείται από μαθητές Γυμνασίων στην Αγγλία.
Σκοπός του είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς απέναντι στο περιβάλλον και τα προβλήματα και τους κινδύνους που δημιουργούνται από την αλόγιστη διαβίωση στις μεγάλες πόλεις, την έλλειψη προγραμματισμού, την αδιαφορίας στις επισημάνσεις των επιστημόνων…
ΧΡΥΣΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Χρόνια Πολλά…με αλλαγές στον Δήμο Ξάνθης

Αναδείχτηκε το νέο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης και η Δημαρχιακή Επιτροπή. Μι…