Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2005 Κρίσιμες ώρες για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Κρίσιμες ώρες για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

0

Η ΔΕΗ προειδοποιεί με διακοπή της ηλεκτροδότησης σε Ξάνθη και Κομοτηνή

Γ. Σχινάς: «Αυτή είναι η κατάσταση. Ας την συνειδητοποιήσουν όλοι οι Θρακιώτες…»

Κρίσιμα είναι τα επόμενα εικοσιτετράωρα για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης μιας και η επιστολή που του έστειλε πριν λίγες ημέρες η ΔΕΗ ήταν σαφής…

Αν έως τις 24 Φεβρουαρίου δεν πληρωθεί το υπόλοιπο οφειλόμενο ποσό, θα διακόψει την ηλεκτροδότηση στα επτά τμήματα της Κομοτηνής και στα πέντε τμήματα της Ξάνθης.

«Οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες. Ασφαλώς είναι κρίσιμες. Εμείς δεν πρόκειται να κλείσουμε το πανεπιστήμιο εάν όμως μας το κλείσει η ΔΕΗ δεν έχουμε άλλο τρόπο αντίδρασης από την ενημέρωση της πανελλήνιας κοινής γνώμης και φυσικά του Υπουργείου Παιδείας και σας διαβεβαιώ ότι η ενημέρωση αυτή είναι διάχυτη, πλήρης και λεπτομερειακή. Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα και το δελτίο τύπου δεν την σχολιάζει. Αναφέρεται στο αντικειμενικό γεγονός και επισυνάπτει το έγγραφο της ΔΕΗ. Αυτή είναι η κατάσταση. Ας την συνειδητοποιήσουν όλοι οι Θρακιώτες κατά κύριο λόγο και όλοι οι Έλληνες» τόνισε μιλώντας στο «Ε» ο Πρύτανης του ΔΠΘ κ. Γιάννης Σχινάς.

Το Πανεπιστήμιο δεν έχει φέτος όπως ανέφερε, ούτε μια δραχμή για τις λειτουργικές δαπάνες αφού προφανώς εξήντλησε την αντίστοιχη επιχορήγηση του 2004, ήδη ο φετινός προϋπολογισμός είναι σε απόλυτους αριθμούς μικρότερος από τον περσινό και συνεπώς περιμένει να δει τι θα γίνει.

Και είναι αυτονόητο ότι χωρίς ηλεκτροδότηση, η Κομοτηνή και η Ξάνθη δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν.

Όπως τόνισε, άμεσα ή έμμεσα το Δημοκρίτειο περισσότερο ακόμη από τα άλλα πανεπιστήμια, βρίσκεται εξαιρετική στενότητα δημοσιονομική τόσο από την άποψη της υποχρηματοδότησης για την κάλυψη των λειτουργικών του δαπανών όσο και από πολλές άλλες απόψεις από τις οποίες εντονότερες είναι η ανεπάρκεια διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, ιδίως για τα επτά νεώτερα τμήματα της διεύρυνσης τα οποία έως την 31η Αυγούστου 2004 καλύπτονταν από τους Κοινοτικούς πόρους του ΕΠΕΑΕΚ ενώ ήδη έχουν ενταχθεί και αυτά στον κρατικό προϋπολογισμό.

«Μ’ αυτά τα δεδομένα, το Δημοκρίτειο αγωνίστηκε με νύχια και με δόντια να μην ανασταλεί η λειτουργία κανενός από τα δεκαοκτώ τμήματά του, και μέχρι στιγμής το πέτυχε».

Ήδη υπάρχει η απειλεί εκ μέρους της ΔΕΗ ότι εάν δεν εξοφληθεί το εκκρεμές υπόλοιπο των απαιτήσεών της, περίπου 425.000, μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου, την επομένη διακόπτει την ηλεκτροδότηση των εγκαταστάσεων Κομοτηνής και Ξάνθης.

Και όσο για τους 10.901 φοιτητές των τμημάτων της Κομοτηνής και τους 3.403 της Ξάνθης, το μέλλον τους δεν διαφαίνεται ευοίωνο.

Ας ελπίσουμε ότι η κατάσταση θα ανατραπεί…

 

ΧΡΥΣΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Έφυγε» ο Κώστας Βλαχόπουλος

Η εκδοτική οικογένεια πενθεί.Σε ηλικία 55 χρόνων. Συνεχίζει ο γιος του Σταύρος. Η εκδοτική…