Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2005 Καμήλα…Μουντζούρηδες…Θρακιώτικος Γάμος…

Καμήλα…Μουντζούρηδες…Θρακιώτικος Γάμος…

0

Έθιμα βγαλμένα από την κιβωτό της παράδοσης

Αναβιώνουν στους οικισμούς του νομού μας την Καθαρά Δευτέρα

Μπορεί τα χρόνια που έφυγαν από την πατρίδα για να εγκατασταθούν σε ένα άλλο μέρος, να είναι πολλά…οι άνθρωποι όμως αυτοί, οι πρόσφυγες που ήρθαν από την Ανατολική Θράκη και ζουν στην περιοχή μας, σε κάποιον από τους οικισμούς του νομού, δεν ξέχασαν…και έφεραν μαζί τους, τα δικά τους έθιμα, που αναβίωναν στους τόπους τους από τα αρχαία ακόμη χρόνια.

Έθιμα που έχουν καθιερωθεί στην συνείδηση των μεταγενέστερων και αποτελούν πλέον ένα γεγονός που αναμένεται με ανυπομονησία και χαρά…

Κάθε χρόνο, την Καθαρά Δευτέρα, οι Μουντζούρηδες στον Πολύσιτο, ο Θρακιώτικος Γάμος στο Μυρωδάτο και η Καμήλα στην Σταυρούπολη, έρχονται να μας θυμίσουν ότι το κέφι, η χαρά και η διασκέδαση υπήρχαν πάντα και θα συνεχίσουν να υπάρχουν όσο οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από λίγη ξεγνοιασιά…ίσως και ξεκούραση από την σκληρή πολλές φορές καθημερινότητα.

Έθιμα που έχουν τον δικό τους συμβολισμό, είτε αυτός είναι το «αστείο», είτε το καλωσόρισμα της άνοιξης και της καλή ευφορίας της γης.

Η Μουντζουροδευτέρα στον Δήμο Βιστονίδας

Στον Πολύσιτο του Δήμου Βιστονίδας, κατά τη διάρκεια της παρέλασης, θα ζωντανέψουν παραδοσιακά έθιμα, όπως «γάμοι» και «μουντζούρηδες» και θα παρουσιαστούν σατιρικά θέματα.

Μετά το τέλος της παρέλασης των αρμάτων, το κοινό θα μπορεί να απολαύσει τα παραδοσιακά νηστίσιμα εδέσματα που θα προσφέρονται στα στέκια των Θρακιωτών, Ποντίων, Σαρακατσάνων και Μικρασιατών με ανάλογη μουσική, ενώ θα πραγματοποιηθεί και διαγωνισμός χαρταετού με πλούσια δώρα.

Η Μουντζουροδευτέρα , μετά την καθιέρωση της πολιτιστικής της ταυτότητας με σαφείς αναφορές στην παράδοση και στην λαογραφία κερδίζει χρόνο με το χρόνο τη θέση που της αξίζει στα πολιτιστικά δρώμενα του νομού μας.

Χιλιάδες επισκέπτες, κάθε χρόνο κατακλύζουν τους δρόμους του Πολυσίτου για να γνωρίσουν την παράδοση, να διασκεδάσουν με την σάτιρα που αποτελεί συστατικό στοιχείο της ελληνικής λαογραφίας και να γευθούν τα νηστίσιμα εδέσματα με τη συνοδεία παραδοσιακής μουσικής.

Οι μουντζούρηδες είναι ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στην Ανατολική Θράκη.

Γιορτάζοντας τις ημέρες αυτές, υπήρχε η συνήθεια την Καθαρά Δευτέρα, όσοι επισκέπτες πήγαιναν σε ένα μέρος, να τους μουντζουρώνουν οι κάτοικοι στην είσοδο των οικισμών.

Οι μουντζουροδευτέρα γιορτάζεται και σε άλλες περιοχές της χώρας λίγο «σκληρότερα» όπως μάθαμε, αφού δεν λείπουν ακόμη και οι έντονοι καβγάδες μεταξύ των μουντζούρηδων και των επισκεπτών που δεν θέλουν να «σημαδευτούν».

Το έθιμο της καμήλας στον Δήμο Σταυρούπολης

Ένα έθιμο βαθιά ριζωμένο στην παράδοση της περιοχής.

Έχει τις ρίζες του στις Διονυσιακές τελετές, αφιερωμένο στη θεά Δήμητρα.

Συμβολίζει την καλή ευφορία, την καλή σπορά και την γονιμότητα.

Το έθιμο της καμήλας, ήρθε στην Σταυρούπολη, πριν το 1920 από την Ανατολική Θράκη.

Αργότερα σταμάτησε λόγω του πολέμου για να αναβιώσει και πάλι από το 1950 μέχρι και τις μέρες μας…

Την καμήλα συνοδεύει ο καμηλιέρης και δίπλα της βρίσκονται παιδιά φορώντας στολές.

Κάνοντας η καμήλα τον γύρο της Πλατείας του οικισμού, το γλέντι ξεκινάει…

Αρτύσιμοι μεζέδες, πολύ κέφι και χορός, άφθονο κρασί…

Ο Θρακιώτικος γάμος στο Μυρωδάτο του Δήμου Αβδήρων

Άλλο ένα έθιμο της Ανατολικής Θράκης που αναβιώνει στον οικισμό του Μυρωδάτου.

Εκτός από την γονιμότητα που συμβολίζει, λέγεται και «ανάποδος» γάμος μας είπαν οι κάτοικοι, αφού έχουμε αλλαγή ρόλων…

Νύφη γίνεται άντρας και γαμπρός γυναίκα…

Στόχος του εθίμου βέβαια, τι άλλο από το κέφι και τα αστεία…

Ο Δήμος Αβδήρων, δίνει πάντως πατροπαράδοτο τόνο στην φετινή γιορτή της Καθαράς Δευτέρας.

Στην Πλατεία των Αβδήρων, στήνονται σιγά- σιγά τα μεγάλα καζάνια για την φασολάδα που θα μοιραστεί σε όλους τους επισκέπτες.

Φασολάδα και λαγάνα στον Δήμο Τοπείρου

Καθαρά Δευτέρα, μπαίνουμε στην Σαρακοστή και η Γαλάνη, το Όλβιο, το Άβατο, το Εράσμιο και τα Μάγγανα, ετοιμάζονται να φιλοξενήσουν τον καθένα, προσφέροντάς του την παραδοσιακή φασολάδα και την λαγάνα που ψήνεται στους παραδοσιακούς υπαίθριους φούρνους.

Βέβαια, το γλέντι δεν περιορίζεται μόνο στο φαγητό, αλλά συνοδεύεται με χορούς και τραγούδια καθώς και διαγωνισμό χαρταετού.

 

ΧΡΥΣΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Χρόνια Πολλά…με αλλαγές στον Δήμο Ξάνθης

Αναδείχτηκε το νέο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης και η Δημαρχιακή Επιτροπή. Μι…