Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2005 Καιρός για συνεταιριστικούς αγώνες!

Καιρός για συνεταιριστικούς αγώνες!

0

Κατάληψη της ΑΤΕ από τους εργαζόμενους της ΣΕΒΑΘ

 

Προς αναζήτηση πολιτικής λύσης με μέλλον…

Εμβόλιμο: Τσαλίδης: «Ήδη έχει βρεθεί λύση αλλά επιφυλάσσομαι…»

Πέμπτη πρωί και καιρός για αγώνα για τους εργαζόμενους στην ΣΕΒΑΘ!

Πρώτο βήμα η κατάληψη της Αγροτικής Τράπεζας στην Ξάνθη. Τα πανό στήθηκαν και οι εργαζόμενοι κύκλωσαν το κτίριο της αγροτικής διεκδικώντας τα μεροκάματά τους, εκφράζοντας παράλληλα την αγωνία τους για το μέλλον της ΣΕΒΑΘ. Μιας ΣΕΒΑΘ που ασθενεί βαρέως… και η διοίκηση, παρότι ήταν μια καλή χρονιά από άποψη παραγωγής, παρότι πήρε μερικά μέτρα όπως εθελουσία σύνταξη, περιορισμό των άλλων μη παραγωγικών εκμεταλλεύσεων, παρ’ όλη την εξασφαλισμένη στήριξη και τις δεσμεύσεις των τοπικών βουλευτών και του υφυπουργού, έφτασε στο σημείο να μη μπορεί να αντιμετωπίσει τρέχοντα προβλήματα όπως μισθούς, προμηθευτές και να εγγυηθεί προς τους παραγωγούς για την επόμενη παραγωγική χρονιά. Η τονωτική ένεση του δανείου των 6 εκ. ευρώ μόνο …λίγο χρόνο μπορεί να της δώσει, αλλά κι’ αυτή «σκοντάφτει» στην εγγύηση του ελληνικού δημοσίου η οποία δεν έχει δοθεί και τίποτε δεν προοιωνίζει ότι θα δοθεί! Στο σημείο αυτό παίζονται πολλά παιχνίδια, αφού οι βουλευτές και ο υφυπουργός κλείνουν αλλεπάλληλα ραντεβού με τον κ. Δούκα και επί του πρακτέου ουδέν…Αυτό που έχει γίνει συνείδηση όλων και κυρίως των εργαζομένων είναι ότι το θέμα πρέπει να λυθεί από το γραφείο του Πρωθυπουργού! Πολιτική λύση, ζητούν οι εργαζόμενοι με γνώμονα τη σπουδαιότητα για την τοπική οικονομία της εταιρείας, η οποία εκτός του ότι δίνει δουλειά σ’ ένα αρκετό αριθμό ατόμων συνδέεται άμεσα και με το αγροτικό κόσμο, τους τοματοπαραγωγούς που βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα.

«Θέλουμε να μην κλείσουν τα εργοστάσια να υπάρχει η συνέχειά τους ώστε να υπάρχουν θέσεις εργασίας γιατί η Θράκη είναι μια περιοχή η οποία έχει ανάγκη απ’ αυτές τις εταιρείες», δηλώνει ο γραμματέας του σωματείου εργαζομένων κ. Παρλαπάνης Σταύρος…στα σκαλιά της Αγροτικής, εκφράζοντας παράλληλα την αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι με το δάνειο: «Δεν γνωρίζουμε τίποτε! Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι θα υπογραφόταν από τον υπουργό Οικονομικών, αλλά δεν έχει υπογραφεί. Το πρόβλημά μας το έχουμε γνωστοποιήσει σ’ όλους τους τοπικούς μας άρχοντες και της περιφέρειας. Στόχος μας είναι να γίνει γνωστό το πρόβλημά μας στην Αθήνα, ώστε να δοθεί λύση με μέλλον. Μας ενδιαφέρει να γίνουν βιώσιμες αυτές οι εταιρείες, και όχι μόνο για μια χρονιά. Αυτό το δάνειο εξυπηρετεί μόνο τα τρέχοντα έξοδα. Χρειάζεται μελέτη και καλή διαχείριση. Η διοίκηση της ΣΕΒΑΘ είναι αυτής της άποψης, αλλά κατά πόσο θα το υλοποιήσει επαφίεται στη δικαιοδοσία της».

Οι εργαζόμενοι ξεκινούν με 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες και κατάληψη της ΑΤΕ και κατόπιν θα συζητήσουν πως θα συνεχίσουν τον αγώνα τους.

Τσαλίδης: «Ήδη έχει βρεθεί λύση αλλά επιφυλάσσομαι…»

Ο βουλευτής κ. Τσαλίδης ο οποίος συναντήθηκε με τον κ. Δούκα και του έθεσε το θέμα πήρε τη διαβεβαίωση ότι η πολιτική βούληση είναι δεδομένη. Πως θα εκφραστεί; Προς τον παρόν αναζητείται ο καταλληλότερος τρόπος για να δοθεί αυτή η επιχορήγηση. Επίσης τόνισε ότι πρέπει να ενσκήψουν όλοι πάνω από το πρόβλημα γιατί: «…κάποιοι θεωρούν ότι έχουν δικαιώματα ιδιοκτησίας πάνω στα συνεταιριστικά εργοστάσια. Πρέπει όλοι μαζί να δούμε πως θα λύσουμε τα προβλήματα των συνεταιριστικών, που δεν είναι καινούργια».

Αναφορικά με το δάνειο τόνισε ότι το πρόβλημα δημιουργείται γιατί δεν είναι εύκολο να εγγυηθεί το δημόσιο σε εταιρείες ΑΕ, εκείνος όμως παραμένει αισιόδοξος! Από πού αντλεί την αισιοδοξία του; Από το γεγονός ότι υπάρχει πολιτική βούληση: «Δεν υπάρχουν άλυτα προβλήματα, όταν υπάρχει πολιτική βούληση. Ήδη έχει βρεθεί λύση αλλά επιφυλάσσομαι»!

Εν αναμονή λοιπόν της λύσης…

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αναβιώνει το έθιμο της μπάμπως στα Μάγγανα το Σάββατο 8 Ιανουαρίου

Πολύ πριν η επιστήμη αποκωδικοποιήσει τα μυστικά του DNA…πολύ πριν το φύλο του παιδιού που…