Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2005 Ημερίδα για τους Έλληνες και Τούρκους αγρότες στην Ραιδεστό

Ημερίδα για τους Έλληνες και Τούρκους αγρότες στην Ραιδεστό

0

Μια πρωτοβουλία που στόχο έχει την ενημέρωση και ανταλλαγή γνώσης μεταξύ των αγροτών της Θράκης και αυτών της γειτονικής χώρας Τουρκίας, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 4 Απριλίου στην Ραιδεστό.

Πρόκειται ουσιαστικά για ημερίδα ενημέρωσης την υλοποίηση της οποία ανέλαβε το Δίκτυο Δήμων Δυτικής και Ανατολικής Θράκης στην οποία κλήθηκαν να συμμετάσχουν αγροτοσυνεταιριστές από όλη την Θράκη και αντίστοιχη συμμετοχή αναμένεται και από την Τουρκία.

Ήδη όπως μας ενημέρωσε ο Πρόεδρος του Δικτύου Δήμων, Δήμαρχος Βιστονίδας κ. Βασίλης Τσολακίδης, έγινε επιλογή των εισηγητών και από την Ξάνθη, αφού ο αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Ντίνος Γλερίδης θα μιλήσει για τις αγροτικές εξελίξεις σε σχέση πάντα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα ζητήματα άλλωστε που απασχολούν τους αγρότες της Θράκης με αυτά των αγροτών της όμορης περιοχής είναι κοινά.

Βέβαια επισημαίνει ο κ. Τσολακίδης, η αγροτική οικονομία της Τουρκίας, είναι δομημένη σε διαφορετική βάση.

Δηλαδή δεν υπάρχουν αγρότες που να διαχειρίζονται λίγες εκτάσεις αλλά επικρατούν οι μεγαλογαιοκτήμονες.

«Εκεί ίσως» προσθέτει «είναι και το μεγάλο πρόβλημα της Τουρκίας».

Αυτό που επιθυμούν οι Τούρκοι αγρότες όπως αναφέρει ο κ. Τσολακίδης, μιας και λόγω της ιδιότητάς του ως πρόεδρος του Δικτύου βρέθηκε στην γειτονική χώρα πολλές φορές, είναι ότι τους «καίει πολύ τι μέλλει γενέσθαι» με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ζητούν πάντα ευρεία ενημέρωση για σχετικά θέματα.

«Θέλουν πάντα οι ενημερώσεις τους να έχουν σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και γι’ αυτό η θεματολογία αφορά στις αποφάσεις της. Δηλαδή πώς πορεύεται η γεωργία στις χώρες- μέλη της…».

Τα συμπεράσματα της ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί στην Ραιδεστό, ενδεχομένως να συμβάλλουν και σε ένα είδος συνεργασίας.

«Εμείς βέβαια προς τα εκεί θέλουμε να κατευθύνουμε την συνάντηση έτσι ώστε να μη γίνει μόνο μια απλή κουβέντα ή ενημέρωση αλλά να παρθούν ορισμένες αποφάσεις τις οποίες θα προσπαθήσουμε να κάνουμε πράξη».

Βέβαια, εκτός από την ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στην Ραιδεστό, το Δίκτυο Δήμων δεν σταματάει εκεί.

Για τις 7 και 8 Απριλίου, το Δίκτυο Δήμων Δυτικής Θράκης θα επισκεφθεί την Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας για να συμμετάσχει στην γενική συνέλευση του Βουλγάρικου Δικτύου.

Εκεί ο Δήμαρχος Βιστονίδας, θα εισηγηθεί του θέματος «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ενωμένη Ευρώπη».

Για το καλοκαίρι πάντως, όπως μας είπε ο κ. Τσολακίδης, βρίσκεται στην τελική ευθεία μια μεγάλη εκδήλωση.

Πρόκειται για μια διημερίδα που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην έδρα του Δήμου, Γενισέα, με την συμμετοχή των Δημάρχων των τριών Δικτύων όπου θα αναπτυχθούν τα θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τα ζητήματα αδελφοποιήσεων.

ΧΡΥΣΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ανανεώθηκε ο εξοπλισμός του Γηροκομείου Ξάνθης

Από τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις. Πολύτιμη η συμβολή του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ.…