Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2005 Η παραπαιδεία στην χώρα μας καλά κρατεί!

Η παραπαιδεία στην χώρα μας καλά κρατεί!

0

Ένα δις ευρώ ετησίως καταβάλλουν οι ελληνικές οικογένειες για φροντιστήρια και ιδιαίτερα

Λόγω ανισοτήτων…σε καλύτερα επίπεδα ο νομός μας!

Η Ξάνθη μια από τις πόλεις με τα λιγότερα φροντιστήρια

Την ώρα που ο εθνικός διάλογος για την Παιδεία βρίσκεται σε εξέλιξη, η παραπαιδεία στην Ελλάδα ζει και βασιλεύει…σύμφωνα με στοιχεία έρευνας της Γραμματείας Εκπαίδευσης της ΓΣΕΕ για τις ανισότητες στο εκπαιδευτικό σύστημα, τα οποία παρουσιάζονται στα ΜΜΕ.

Όπως αναφέρεται λοιπόν, οι ελληνικές οικογένειες δαπανούν περίπου ένα δις ευρώ τον χρόνο σε φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών καθώς και σε ιδιαίτερα μαθήματα.

Στο σύνολο της Ελλάδας σε χίλιους μαθητές αντιστοιχούν 2,4 φροντιστήρια και 5,2 κέντρα ξένων γλωσσών.

Από την έρευνα της ΓΣΕΕ αποκαλύπτονται και οι «πρωταθλητές» του είδους…

Την πρωτιά λοιπόν κατέχουν οι μαθητές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Πειραιά, της Λάρισας και του Ηρακλείου.

Στην αντίπερα όχθη, βρίσκονται οι μαθητές της Ευρυτανίας, των Γρεβενών, των Ιονίων Νήσων και του Βορείου Αιγαίου, οποίοι δαπανούν (οι γονείς τους δηλαδή) τα λιγότερα χρήματα.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα στοιχεία αυτά αποδεικνύονται από δύο βασικές παραμέτρους που υφίστανται στην ελληνική κοινωνία.

Η πρώτη, βρίσκεται στην συνείδηση της ελληνικής οικογένειας που θέλει το παιδί της να μαθαίνει ξένη γλώσσα πηγαίνοντας αποκλειστικά στο φροντιστήριο, αφού οι γνώσεις που αποκτά στο σχολείο είναι ανεπαρκείς.

Έπειτα, στις γεωγραφικές διαφοροποιήσεις οι οποίες αναδεικνύουν και μια άλλη πλευρά της παραπαιδείας. Αυτή τη συντήρησης των εκπαιδευτικών ανισοτήτων και της δημιουργίας νέων αποκλεισμών. Και αυτό γιατί οι μαθητές που πηγαίνουν στα φροντιστήρια έχουν εν τέλει και περισσότερα εφόδια όταν ρίχνονται στην αρένα των εξετάσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, το συνολικό ετήσιο κόστος για φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης ανέρχεται στα εκατόν εξήντα δύο εκατομμύρια ευρώ και για ιδιαίτερα στα τετρακόσια πέντε εκατομμύρια ευρώ.

Συνολικά για φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα οι οικογένειας δαπανούν 567,105 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης, για φροντιστήρια ξένων γλωσσών, δαπανώνται 246,41 εκατομμύρια ευρώ και για ιδιαίτερα μαθήματα ξένων γλωσσών 184 εκατομμύρια ευρώ.

Στα δικά μας…

Και ενώ η παραπαιδεία συντηρεί τις εκπαιδευτικές ανισότητες αφού η ύπαρξη φροντιστηρίων και οι αντίστοιχες δαπάνες δεν είναι ίδιες σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, οι αποκλίσεις που παρουσιάζονται σχετίζονται με το οικονομικό επίπεδο και τον βαθμό ευρωστίας της κάθε περιοχής.

Έτσι, οι νομοί Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου μαζί με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, έχουν τον μικρότερο αριθμό φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης και κέντρων ξένων γλωσσών.

Αναλυτικά, στον νομό Ξάνθης υπάρχουν δεκαπέντε φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης για τα οποία δαπανώνται 630.000 ευρώ ενώ για ιδιαίτερα οι Ξανθιώτες καταβάλλουν συνολικά 1.575.000 ευρώ.

Όσον αφορά στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών, στον νομό υπάρχουν τριάντα οκτώ στα οποία καταβάλλονται 912.000 ευρώ ενώ για ιδιαίτερα στις ξένες γλώσσες καταβάλλονται 684.000 ευρώ.

Η ύπαρξη λοιπόν «γκρίζων ζωνών» στον χώρο της εκπαίδευσης όπως παρουσιάζεται στην έρευνα, είναι γεγονός και κάνει διαρκώς αισθητή την παρουσία της μιας και το κόστος που επωμίζεται η κάθε οικογένεια, είναι σε πολλές περιπτώσεις δυσβάσταχτο.

Και έως ότου τα πράγματα αλλάξουν, σίγουρα χρειάζεται πολύς χρόνος και ακόμη περισσότερη υπομονή…

 

ΧΡΥΣΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Οι ευχές των φίλων του ΕΜΠΡΟΣ, και φέτος ήταν πάρα πολλοί

Τις ευχές τους απέστειλαν στο «Ε» για «Καλή Δημιουργική χρονιά» οι: Γιώργος Α. Παπανδρέου …