Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2005 Η παιδική βία και η εγκληματικότητα …μας χτυπούν την πόρτα

Η παιδική βία και η εγκληματικότητα …μας χτυπούν την πόρτα

0

Ενημέρωση προς τους γονείς για την παιδική βία και εγκληματικότητα

 

Πρωτοβουλία του 1ου ενιαίου Λυκείου Ξάνθης

 

Τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα των παιδιών στις διάφορες εκφάνσεις τους όπως απειθαρχία, επιθετικότητα, βία και εγκληματικότητα, έγιναν αντικείμενο ενδελεχούς ανάλυσης, στην εκδήλωση που πραγματοποίησε ο σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου ενιαίου Λυκείου Ξάνθης, σε συνεργασία με το γραφείο πολιτιστικών θεμάτων της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και της Εταιρείας Παιδαγωγικών Επιστημών Κομοτηνής – ενός επιστημονικού πολιτιστικού συλλόγου που ιδρύθηκε το 1991 με σκοπό την πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη, του οποίου ο πρόεδρος κ. Αλέξανδρος Καζαντζής εκπαιδευτικός – νομικός, ο οποίος ήταν ο κύριος ομιλητής της εκδήλωσης, τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου στις 7.30 μ.μ., σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης μας.

Γενεσιουργά αίτια της βίας – ο σύγχρονος τρόπος ζωής τα λάθος πρότυπα

Είναι γεγονός ότι η παιδική βία και η εγκληματικότητα …μας χτυπά την πόρτα, καθώς ανησυχητικά είναι τα φαινόμενα και τα στοιχεία παιδικής εγκληματικότητας που μας έρχονται κυρίως από την Αμερική. Ουκ ολίγες φορές σταθήκαμε άναυδοι μπροστά στην απόλυτη βία των παιδιών που φτάνει σε ακραίες μορφές εγκληματικότητας.Τα γενεσιουργά αίτια της εγκληματικότητας δεν είναι ασύνδετα από το σύγχρονο τρόπο ζωής, την μοναξιά που περιβάλλει το σύγχρονο άνθρωπο απ’ την παιδική του ηλικία, την έλλειψη κοινωνικότητας, αλλά και των προτύπων που προωθούνται μέσα από τον κινηματογράφο την τηλεόραση από τα προγράμματα που βρίθουν ωμής βίας.

Ενημέρωση γονέων και εκπαιδευτικών – Μέτρα πρόληψης

Το φαινόμενο αυτό χρήζει του προβληματισμού της κοινωνίας και πρέπει να εξεταστεί τόσο μέσα από μια διαλεκτική σχέση, όσο και μέσα από την αναγκαιότητα της λήψης μέτρων πρόληψης, που θα καταστείλουν το φαινόμενο ή θα το περιορίσουν, αφού εντοπιστούν οι γενεσιουργές αιτίες του φαινομένου. Είναι γεγονός ότι η απειθαρχία ενίοτε η βία ήταν πάντα συνυφασμένη με την παιδική και εφηβική ηλικία, αλλά από το σημείο που παίρνει διαστάσεις και καθίσταται νοσηρή πρέπει να αντιμετωπιστεί. Σ’ αυτό το σημείο μπορεί να παίξει αποφασιστικό ρόλο η ενημέρωση προς τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς: «Η βία παλαιότερα ήταν περιορισμένη , σήμερα βλέπουμε αυτό το φαινόμενο να έχει περισσέψει και δεν οφείλεται στην περισσότερη ενημέρωση. Διαπιστώνουμε ότι το φαινόμενο αυτό έχει μια αυξητική τάση και γι’ αυτό το λόγο εμείς σαν «Εταιρεία παιδαγωγικών επιστημών» οργανώσαμε ένα συνέδριο το 1996 με την ίδια θεματική ώστε να διερευνήσουμε τα στοιχεία εκείνα που συνιστούν την πρόληψη στη Θράκη, που εξαιτίας της πολυπολιτισμικότητάς της είναι σκόπιμη. Βέβαια πρέπει να επισημάνω ότι στη Θράκη δεν υπάρχουν αυξημένα φαινόμενα εγκληματικότητας», δηλώνει ο κ. Καζαντζής ενώ παράλληλα αναφέρεται στα σημεία πρόληψης που πρέπει να εστιάσουμε κι’ αυτά κατά τον κ. Καζαντζή είναι η αγάπη προς τα παιδιά και η εμφύσηση ενός συστήματος ανθρώπινων αξιών που θα τα βοηθήσει να αναπτύξουν θετικά στοιχεία στην προσωπικότητά τους, στοιχεία σεβασμού της ανθρώπινης ζωής, αξιοπρέπειας και ελευθερίας.

Το σχολείο αδύναμο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα…

Αναφορικά με τα μέτρα πρόληψης που μπορούν να εφαρμοστούν στη σχολική κοινότητα ο κ. Καζαντζής τόνισε: «Το σχολείο αυτή τη στιγμή είναι αδύναμο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, γιατί οι εκπαιδευτικοί μας δεν είναι ενημερωμένοι στο βαθμό που πρέπει στο αντικείμενο. Κάπου πλεονάζει ο επαγγελματισμός και λιγοστεύει το παιδαγωγικό μέρος. Θεωρώ ότι το σχολείο πρέπει να καθιερώσει περισσότερα σεμινάρια και προς τους γονείς και προς τα παιδιά να εφεύρει τρόπους και να δημιουργήσει αντιστάσεις στα παιδιά σ’ αυτή την κρίσιμη ηλικία».

Η κα Ανδρέου πρόεδρος συλλόγου των Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Λυκείου που πρόσφατα αντιμετώπισε ένα κρούσμα βίας δηλώνει: «Η απόφαση του συλλόγου ήταν πριν συμβεί το περιστατικό να υπάρξουν μια σειρά από ενημερωτικές ομιλίες παιδαγωγικού χαρακτήρα και για τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, γιατί στόχος μας είναι να προάγουμε το έργο της εκπαίδευσης για το καλό των παιδιών μας. Με αφορμή αυτό το λυπηρό γεγονός επισπεύτηκε η συγκεκριμένη θεματολογία που απ’ ότι φάνηκε από τις ανησυχίες των γονέων είναι ένα φαινόμενο που απασχολεί όλους μας και κάτι που νομίζαμε μακρινό …χτυπά την πόρτα μας. Μένουμε αμήχανοι σαν γονείς δεν έχουμε αντιμετωπίσει κάτι παρόμοιο και γι’ αυτό θεωρώ ότι είναι πολύ χρήσιμη αυτή η εκδήλωση».

Προς επίρρωσιν όλων των προαναφερθέντων ενδιαφέρον παρουσιάζει η ιστοριούλα που ακολουθεί γραμμένη από ένα μαθητή της Α’ Λυκείου, απόλυτα σχετική με το θέμα. Το παρόν δημοσιεύτηκε στο τείχος 3 του μαθητικού περιοδικού «Schooligans»

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Οι ευχές των φίλων του ΕΜΠΡΟΣ, και φέτος ήταν πάρα πολλοί

Τις ευχές τους απέστειλαν στο «Ε» για «Καλή Δημιουργική χρονιά» οι: Γιώργος Α. Παπανδρέου …