Μια Ξανθιώτικη εταιρεία με την επωνυμία ΛΑΜΔΑ ΟΕ, που δραστηριοποιείται στο χώρο των εφαρμογών υψηλής τεχνολογίας παράγοντας προϊόντα που σχεδιάζονται – αναπτύσσονται – κατασκευάζονται στην Ξάνθη, αφορούν στο χώρο της ανάπτυξης φορητών συστημάτων τηλεμετρίας – τηλεματικής, με άπειρες εφαρμογές όπως στο βιομηχανικό, ιατρικό και πολλούς άλλους τομείς, πρόσφατα έχει σχεδιάσει ένα νέο προϊόν καινοτόμο στον Ευρωπαϊκό χώρο που ελέγχει μεγέθη από απόσταση (μέσω του πρωτοκόλλου GPRS της κινητής τηλεφωνίας), όπως θερμοκρασία υγρασία, πίεση πάνω σε κινούμενα οχήματα, καθώς και τον εντοπισμό θέσης GPS μέσω δορυφόρου. Η Εταιρεία παρουσίασε τα προϊόντα της στην έκθεση ηλεκτρονικών ELEKTRONIKA & DIGITEC 2005 που έγινε στο ΕΚΕΠ – Αθήνα από 1 – 4 Απριλίου και έκανε πολλούς επισκέπτες …να τρίβουν τα μάτια τους προκαλώντας τις καλυττερες εντυπώσεις για την ευρηματικοτητα αρτιότητα και καινοτομία των προϊόντων της. Η εταιρεία ΛΑΜΔΑ ΟΕ συστάθηκε πριν 9 χρόνια από τους ηλεκτρολόγους Μηχανικούς Κακκαλή Ι. και Ταρχανίδη Ι. με άδεια του υπουργείου – από την Γενική Γραμματεία Έρευνας Τεχνολογίας – για εφαρμογές εξαιρετικά υψηλής τεχνολογίας στο χώρο των ηλεκτρονικών και αυτοματισμών ξεκίνησε τη δραστηριότητά της με εγκαταστάσεις σε βιομηχανικό επίπεδο, καθώς και την ανάπτυξη κάποιων προϊόντων. Στην πορεία έχει κατασκευάσει δικά της ανταγωνιστικά προϊόντα, τα οποία κινούνται στην κορυφή της τεχνολογίας (κινητή τηλεφωνία μικροηλεκτρονική κλπ).
Ο κ. Κακκαλής μιλά στο «Ε» για τα προϊόντα της εταιρείας τις εφαρμογές τους, καθώς και για τη συμμετοχή στην έκθεση ELEKTRONIKA & DIGITAL 2005: «Τα προϊόντα της εταιρείας μας παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά επίσημα σε έκθεση αφού έχουν κατασκευαστεί, έχουν τεσταριστεί και εργαστηριακά και σε βιομηχανικούς χώρους. Η έκθεση ήταν πανελλαδικής κλίμακας και συμμετείχαν εταιρείες του χώρου γενικότερα των ηλεκτρονικών του αυτοματισμού και της περιοχής του ήχου. Πετύχαμε μεγάλη επισκεψιμότητα, αφού περισσότεροι από 2.300 ειδικοί στο χώρο ενδιαφέρθηκαν για τα προϊόντα μας. Εξεπλάγησαν γιατί νόμισαν ότι κάνουμε αντιπροσωπεία, ενώ τα προϊόντα μας σχεδιάζουμε και τα κατασκευάζουμε μόνοι μας».
Τηλεμετρία – τηλεματική
Έλεγχος εξ’ αποστάσεως, ανίχνευση μεγεθών από απόσταση και επέμβαση.
Ο όρος τηλεμετρία συμπεριλαμβάνει τη συλλογή δεδομένων φυσικών μεγεθών (θερμοκρασία – υγρασία πίεση ) από απόσταση. Έχοντας μια συσκευή σ’ ένα συγκεκριμένο χώρο τα μεγέθη μετριούνται και λαμβάνονται τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο τα οποία χρησιμοποιούνται για ελεγχθεί ένας χώρος ( σπίτι ή βιομηχανία). Για να καταστεί πιο σαφές: «…θέλουμε να ελέγξουμε ένα χώρο ή μια βιομηχανία. Μπορούμε ενώ βρισκόμαστε σε μεγάλη απόσταση, είτε μέσω κινητής τηλεφωνίας ή μέσω ίντερνετ να ελέγχουμε αυτές τις παραμέτρους, τόσο για να παρακολουθούμε το χώρο, όσο και για να μπορούμε να επέμβουμε. Τα συστήματα αυτά έχουμε μεγάλη εφαρμογή στην ασφάλεια ενός χώρου . Γι’ αυτό υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από εταιρείες security», μας εξηγεί ο κ. Κακκαλής.
Το καινοτόμο προϊόν
«Επειδή δεν μπορούσε να υπάρχει έλεγχος όταν δεν υπήρχε γραμμή τηλεφώνου προσπαθήσαμε να κάνουμε κάτι που θα δουλεύει στην κινητή τηλεφωνία. Έχουμε στήσει ένα δίκτυο,(VRN) στο δίκτυο της κινητής τηλεφωνίας, στο οποίο πάνω δουλεύουν οι συσκευές μας με αποτέλεσμα με πολύ χαμηλή χρέωση – 3 ευρώ το μήνα πάγιο και ογκοχρέωση – ανοιχτή γραμμή Data line. Αυτό κάνει το σύστημα να έχει χαμηλό κόστος συντήρησης και να μπορούμε να παρακολουθούμε οποιαδήποτε παράμετρο θέλουμε. Το σημαντικότερο γι’ αυτό το προϊόν – ελάχιστες είναι οι συσκευές ανά τον κόσμο – είναι ότι δεν μπαίνει μόνο σε ακίνητες εφαρμογές, αλλά και σε κινητές εφαρμογές, όπως σε αυτοκίνητα, πλοία, τρένα λεωφορεία. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να έχουμε παρακολούθηση παραμέτρων πάνω σ’ ένα όχημα».
Είναι ευνόητη επομένως η χρησιμότητα του συστήματος και η παροχή ασφάλειας που προσφέρει αν λάβουμε υπόψιν μας τα τελευταία κρούσματα πειρατείας. Παράδειγμα: Έχοντας αυτό σύστημα συνδεμένο με τη μηχανή του λεωφορείου στο οποίο έχει εκδηλωθεί πειρατεία μπορεί από απόσταση – χωρίς να ξέρει κανείς τίποτε – να διακόψει το καύσιμο και να μην μπορεί να κινηθεί το λεωφορείο. Μπορεί επίσης με GPS μέσω δορυφόρου να δίνει το στίγμα του οχήματος πάνω στο χάρτη και να γνωρίζουμε την ταχύτητα του. Το σύστημα επίσης μπορεί να έχει εφαρμογή και σ’ αεροπλάνα.
Συνοπτικά η σπουδαιότητά του έγκειται στο γεγονός ότι καλύπτονται θέματα παρακολούθησης, θέματα ασφάλειας. Υπάρχει μια παράμετρος όμως που ελλοχεύει κινδύνους. Ο κίνδυνος μπορεί να προέλθει από κάποιον που θέλει να το χρησιμοποιήσει μ’ ένα μη θεμιτό τρόπο, όπως παρακολούθηση κλπ που προσκρούει στην προστασία των προσωπικών δεδομένων. Υπάρχει βέβαια θεσμική διασφάλιση και: «σ’ ότι αφορά τη χρήση του εμείς το παρέχουμε κατά κανόνα σε οργανισμούς ή διαπιστευμένες εταιρείες. Δεν το πουλάμε όπως ένα κινητό τηλέφωνο», σημειώνει ο κ. Κακκαλής.
Η αξία των συστημάτων είναι προσιτή οικονομικά και είναι επεκτάσιμο, αυτόνομο, μικρού μεγέθους, αφού έχει δικό του μικρουπολογιστή, εύχρηστο και ευμετακίνητο.
Εφαρμογές
Οι εφαρμογές αυτών των συστημάτων είναι άπειρες. Μπορούν να εφαρμοστούν σε βιομηχανικό χώρο, σε ιατρικά μηχανήματα, σε ασθενοφόρα, σε σπίτια, όπως και στο στρατό.
Μπορεί να εφαρμοστεί επίσης σε ανθρώπους με προβλήματα υγείας και να σώσει ζωές…
Αξιοσημείωτο είναι ότι για το σύστημα αυτό έδειξε ενδιαφέρον ο Δήμος Ορεστιάδας και εφαρμόζεται πιλοτικά ασύρματη υδρομέτρηση, από την ΔΕΑΥ Ορεστιάδας, ενώ η ΔΕΥΑ Ξάνθης, στην οποία έγινε κρούση από την εταιρεία να τους παραχωρηθεί δωρεάν το σύστημα για πιλοτική εφαρμογή θα ήταν ευχής έργου να εξεδήλωνε ανάλογο ενδιαφέρον(;).
Τι θα μπορούσε να προσφέρει στη ΔΕΥΑΞ; Ασύρματη υδρομέτρηση από τον μετρητή σε κάποιο κέντρο καταγραφής για όσες χιλιάδες αντίγραφα χρειαστεί, καθώς και να μετρά σ’ ένα αγωγό πίεση. Κατά συνέπεια οποιαδήποτε απώλεια πίεσης σ’ ένα αγωγό, σημαίνει διαρροή που ανιχνεύεται. Επίσης αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα σ’ ένα αντλιοστάσιο αυτό γίνεται αντιληπτό και υπάρχει δυνατότητα μέσα από τον υπολογιστή παρέμβασης και διόρθωσης ή να δώσει την πληροφορία.
Αυτό που επίσης πρέπει να τονιστεί είναι ότι οι συσκευές είναι καθ’ ολοκληρίαν ανάπτυξης κατασκευής στην Ξάνθη στην εταιρεία ΛΑΜΔΑ ΟΕ η οποία θα παρουσιάσει τα προϊόντα της στην Ξάνθη, παρέχοντας τεχνογνωσία και προσβλέποντας σε μια περαιτέρω συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Άξιο αναφοράς ωστόσο είναι το γεγονός ότι σαν καινοτόμος ιδέα έχει πάρει το «πράσινο φως» από το πρόγραμμα «ΤΕΧΝΟΓΕΝΕΣΙΣ» που υλοποιείται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.
Μαριάννα Ξανθοπούλου