Μια αξιόλογη έκθεση 42 έργων Ελλήνων Χαρακτών, φιλοξενεί το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, από την Παρασκευή 18 Μαρτίου οπότε έγιναν τα εγκαίνια της. Την έκθεση διοργανώνει η «Τέχνη» Μακεδονική καλλιτεχνική εταιρεία, σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας. Στα εγκαίνια της έκθεσης παραβρέθηκε η κα Κελεσοπούλου, Ιστορικός Τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης, καθώς και φιλότεχνοι συμπολίτες μας.
Ιστορία της χαρακτικής
Η χαρακτική στις διάφορες κατηγορίες της – χαλκογραφία, ξυλογραφία, λιθογραφία, λινόλεουμ, μεταξοτυπία – συχνά αναφέρεται με το όρο γραφικές τέχνες και είναι γνωστή από την αρχαιότητα, από τα παλαιολιθικά χρόνια όταν οι άνθρωποι ζωγράφιζαν στους τοίχους. Επιβάλλεται όμως περισσότερο από τα μεσαιωνικά χρόνια και την αναγέννηση γιατί από τότε έχει να καλύψει νέες ανάγκες: αυτό που κάποιος μελετητής είχε ονομάσει «πείνα για εικόνες». Γιατί με τις γραφικές τέχνες είναι δυνατό να έχουμε περισσότερες εικόνες όλες πρωτότυπες και γνήσιες από την ίδια μήτρα, που μπορούν να φτάσουν στο κοινό.
Με την έκθεση των ελλήνων χαρακτών από δύο γενιές 1879-97 και 1897 έως και 1920 των Ευθύμη Παπαδημητρίου, Νικολάου, Γραμματόπουλου, Βάσως Κατράκη, Τάσσου, Πολύκλειτου Ρέγκου, Σικελιώτη, Μάριου Ζαβισιάνου, Σπύρου Βασιλείου ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τις καθοριστικές προσπάθειες και τις ουσιαστικές αναζητήσεις της χαρακτικής των δημιουργών που γεννήθηκαν στις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αι. και τις πρώτες του 20ου αι.
Τέχνη των πολλαπλών πρωτοτύπων η χαρακτική, είχε ακόμη την δυνατότητα να πλησιάσει το μεγάλο κοινό, αφού μπορούσαν να τυπωθούν πολλά έργα από το ίδιο πρότυπο, όλα γνήσια, γεγονός που καθόριζε και την τιμή ώστε να μπορούν να διατεθούν σε πιο προσιτές τιμές. Επίσης με την μεταφορά της εικόνας στο χαρτί το έργο είναι ελαφρό, μπορεί να μεταφερθεί εύκολα να ταξιδέψει σε διάφορες χώρες, να πλησιάσει ανθρώπους.
Με την φθήνια του υλικού επίσης ο καλλιτέχνης έχει περισσότερες δυνατότητες να διευρύνει τις αναζητήσεις του και να πλουτίσει τις διατυπώσεις του, να τολμήσει και να πειραματισθεί σε τεχνικές, λεξιλόγιο και υλικά. Η χαρακτική είναι η τέχνη για το μεγάλο κοινό, διακρίνεται για την πολλαπλότητα και ποιότητα των διατυπώσεών της, όπως και οι άλλες εικαστικές κατηγορίες. Ο φιλότεχνος στην αγορά του χαρακτικού θα πρέπει να προσέξει να είναι ενυπόγραφο και αριθμημένο.
«Με δημιουργούς και προσπάθειες που κινούνται σε όλες τις κατευθύνσεις της σύγχρονής τέχνης, παραδοσιακές και νέες παραστατικές και αφηρημένες, καθιερωμένες και πειραματικές, η γενιά αυτή διακρίνεται πάντα για την ειλικρίνεια και την ποιότητα των διατυπώσεών της. Κατορθώνει έτσι με την αξιοποίηση των ειδικών χαρακτηριστικών κάθε τεχνικής – χαλκογραφίας, ξυλογραφίας, λιθογραφίας κλπ – να μας δώσει με πειστικό τρόπο τις συναντήσεις των δημιουργών της με τον κόσμο και τη ζωή, το παρελθόν αλλά και το παρόν. Έτσι έρχεται να ρίξει γέφυρες από τον ένα στον άλλο άνθρωπο και να τον βοηθήσει να καταλάβει καλύτερα όχι μόνο την εποχή του, αλλά και τον ίδιο τον εαυτό του. Και ακόμη έρχεται να πλουτίσει τη ζωή μας με τις μορφές της , εικόνες που καταφάσκουν την ανθρώπινη υπόσταση και ολοκληρώνουν τον άνθρωπο», γράφει ο ιστορικός τέχνης – Ακαδημαϊκός κ. Χρύσανθος Χρήστου.
Το κοινό μπορεί να επισκεφθεί την έκθεση μέχρι και τις 16 Απριλίου.
Μαριάννα Ξανθοπούλου