Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2005 Από τη Θράκη, ανοικτή επιστολή προς Μίκη Θεοδωράκη

Από τη Θράκη, ανοικτή επιστολή προς Μίκη Θεοδωράκη

0

Αγαπητέ μας κύριε Μίκη Θεοδωράκη,

Με έκπληξη μάθαμε ότι με επιστολή σας προς τον κ. Τζακ Λάγκ , αποσύρατε την υπογραφή σας από το κείμενο υποστήριξης του Ευρωπαϊκού Συντάγματος διότι, όπως υποστηρίζετε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εξαπολύσει μια «πρωτοφανή επίθεση» εναντίον της Ελλάδας με στόχο το άρθρο 14 του Ελληνικού Συντάγματος.

Δυστυχώς πρέπει να επαναλάβω τη διαπίστωση που έκαναν ήδη έγκυροι αρθρογράφοι, ότι δηλαδή όταν βάζατε την υπογραφή σας θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι στο άρθρο 6 του Ευρωπαϊκού Συντάγματος αναφέρεται ρητώς ότι το Ευρωπαϊκό Δίκαιο υπερισχύει του δικαίου των κρατών- μελών. Και είναι πολύ φυσικό να συμβαίνει αυτό σε μια ένωση κρατών τα οποία συμμετέχουν με την θέλησή τους σε αυτή και τα οποία γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι εφ’ όσον οι επιδιώξεις της Ένωσης είναι κοινές επιβάλλονται και κοινοί κανόνες δικαίου για την επίτευξή τους.

Και είναι πολύ λογικό επίσης να συμπεριλαμβάνονται σε αυτή την υποχρέωση της συμβατότητας με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και τα Συντάγματα των κρατών-μελών. Διαφορετικά το κάθε κράτος μέλος που θα ήθελε να «ξεφύγει» από κάποια υποχρέωσή του που απορρέει από το κοινοτικό δίκαιο, θα ενσωμάτωνε στο Σύνταγμά του μια διάταξη αντίθετη και θα «ξεμπέρδευε». Σκεφθείτε για παράδειγμα τον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Συμφωνείτε , υποθέτω, με την επιμονή της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απαιτεί από την υποψήφια προς ένταξη Τουρκία να προσαρμόσει το Σύνταγμά της προς το Ευρωπαϊκό δίκαιο και τις Ευρωπαϊκές αξίες για την κατάργηση της θανατικής ποινής και των πολιτικών διώξεων , για την υπεράσπιση των δημοκρατικών και θρησκευτικών ελευθεριών και τον σεβασμό των μειονοτήτων. Αλλά μήπως και εμείς δεν απαιτήσαμε και το πετύχαμε με την βοήθεια των Ευρωπαίων να αλλάξει το Σύνταγμά της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας ώστε να μη συμπεριλαμβάνονται σε αυτό διατάξεις που προωθούν τον αλυτρωτισμό σε βάρος ελληνικών εδαφών; ‘Ή μήπως θεωρείτε ότι το ελληνικό Σύνταγμα είναι ιερό , ενώ τα Συντάγματα των γειτόνων μας είναι απλώς κουρελόχαρτα;

Μα, θα μου πείτε, είναι ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων ο νόμος για τον «βασικό μέτοχο»; Δυστυχώς είναι και τέτοιο. Διότι πώς να χαρακτηρίσω αλλιώς την αναίτια αφαίρεση του δικαιώματος μιας δημοσιογράφου που εργάζεται σε μια εφημερίδα της Κρήτης να διεκδικήσει θέση διευθυντική σε αυτή , επειδή ο θείος της είναι μηχανικός και αναλαμβάνει έργα του δημοσίου, με νομιμότατο τρόπο, κάπου στην Βόρειο Ελλάδα;

Εσείς γνωρίζετε καλύτερα από εμένα ότι η θεωρία της «συγγενικής ευθύνης» στήριξε ολοκληρωτικά καθεστώτα, μεταξύ των οποίων και το ναζιστικό, για τα εγκλήματα του οποίου κλάψαμε όλοι μας ακούγοντας το δικό σας «Μαουτχάουζεν».

Αν ήθελε η Κυβέρνηση να πλήξη πράγματι την «διαπλοκή» θα αρκούσε ένας διαφανής και αδιάβλητος νόμος για τα δημόσια έργα και τις προμήθειες, χωρίς υποκειμενικές παραμέτρους, που δεν θα επέτρεπε στους «διαπλεκόμενους» πολιτικούς να «υποκύπτουν» στις οποιεσδήποτε πιέσεις και εκβιασμούς.

Εμείς εδώ στη Θράκη, αγαπητέ Μίκη, έχομε ένα λόγο παραπάνω να νιώθουμε περισσότερο ασφαλείς με τις διατάξεις του Ευρωπαϊκού Συντάγματος που εγγυώνται τη συνοχή της πολυπολιτισμικής μας κοινωνίας , αλλά και την ενίσχυση των πλεονεκτημάτων μας ως μιας σημαντικής Ευρωπαϊκής Περιφέρειας στην νέα εποχή των ανοικτών οριζόντων. Γι αυτό μας απογοήτευσε η μεταπήδησή σας στο στρατόπεδο των «ευρωσκεπτικιστών», μαζί με τους δογματικούς, τους υπερσυντηρητικούς και τους «ελληναράδες».

Γιάννης Λασκαράκης

Αλεξανδρούπολη

Δήμητρας 28

Κινητό 6973436060

2551024222

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Έφυγε» ο Κώστας Βλαχόπουλος

Η εκδοτική οικογένεια πενθεί.Σε ηλικία 55 χρόνων. Συνεχίζει ο γιος του Σταύρος. Η εκδοτική…