Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2005 Ανασύνταξη και αναζωογόνηση του ΣΥΝ

Ανασύνταξη και αναζωογόνηση του ΣΥΝ

0

Την πολιτική απόφαση του 4ου Συνεδρίου συζήτησαν τα μέλη του ΣΥΝ της Ξάνθης

Στη συζήτηση μετείχε η κα Μάγδα Σπυλιοπούλου μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής

Εμβόλιμο: Θολό το τοπίο συνεργασιών στις Δημοτικές εκλογές, προτάσεις για την έξοδο από την κρίση στην εκκλησία

Την πολιτική του απόφαση, που συγκροτεί την πολιτική του ταυτότητα έτσι όπως εκφράστηκε στο πρόσφατο 4ο συνέδριό του, που εξέλεξε καινούργιο πρόεδρο τον Αλέκο Αλαβάνο, συζήτησαν τα μέλη του ΣΥΝ που προσήλθαν στο κάλεσμα της Ν.Ε. ΣΥΝ Ξάνθης στο ξενοδοχείο «Ορφέας» την Παρασκευή το απόγευμα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και το μέλος της κεντρικής πολιτικής επιτροπής κα Μάγδα Σπυλιοπούλου, η οποία έδωσε μια σειρά απαντήσεις που αφορούν αφ’ ενός μεν τα τις εσωτερικές διεργασίες του κόμματος που στοχεύουν στην αναγέννησή του μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Αριστεράς – της οποίας είναι μέλος – αλλά και τις θέσεις του ΣΥΝ στα προβλήματα που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία.

Αναδιοργάνωση των δυνάμεών του μέσα από συζήτηση με όλες τις οργανώσεις του για τις πολιτικές του αποφάσεις , προγραμματισμό για να γίνει πράξη ο πολιτικός του λόγος που θα καθορίσει τα επόμενα βήματά του, απευθυνόμενος στις τοπικές κοινωνίες, επιχειρεί ο ΣΥΝ με τις συναντήσεις των μελών του στις περιφέρειες.

ΣΥΝ και δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές

Απέχουν ακόμη, αλλά οι συζητήσεις για ενδεχόμενο «φλερτ» με το ΠΑΣΟΚ δεν λείπουν, όταν μάλιστα πυροδοτούνται από την ανοιχτή πρόταση Παπανδρέου προς ΣΥΝ: «Να δημιουργηθεί μια επιτροπή από προσωπικότητες κοινής αποδοχής και να μελετήσει το θέμα των δημοψηφισμάτων και του νέου ρόλου της Ευρώπης», η οποία προκάλεσε σειρά συζητήσεων στο ΣΥΝ, καθώς οι αποφάσεις περί συνεργασιών στο συνέδριο δεν συμπεριλαμβάνουν το ΠΑΣΟΚ: «…πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στο μέχρι χθες ερμαφρόδιτο των σχέσεών μας με το ΠΑΣΟΚ».

Η κα Σπυλιωπούλου για το θέμα: «Ο ΣΥΝ δεν προτίθεται να προχωρήσει σε κεντρικές διαπραγματεύσεις με τα υπόλοιπα κόμματα. Στις αρχές Μαρτίου θα μας απασχολήσει το θέμα στην Κεντρική επιτροπή και τέλος Μαΐου θα γίνει πανελλαδική συνάντηση διοικητικών στελεχών μας και θα αποφασίσουμε. Στη φάση αυτή αυτό που επιδιώκουμε είναι να ανασυγκροτήσουμε τις δημοτικές δυνάμεις μας εκλεγμένες ή όχι έτσι ώστε όποια επιλογή κάνουμε να έχουμε μια δυνατότητα παρουσίας είτε σε συνεργασίες είτε μόνοι μας».

Ο γραμματέας της ΝΕ ΣΥΝ Ξάνθης κ. Σελβιέρογλου με τη σειρά του αναφέρθηκε στο θέμα: « Δεν έχουμε καταλήξει ακόμη πως θα πορευτούμε στις δημοτικές εκλογές. Θα αξιοποιήσουμε όλη την προηγούμενη πείρα μας από τις προηγούμενες εκλογές . Τα συμπεράσματα αυτά θα τεθούν στις πανελλαδικές αυτοδιοικητικές συναντήσεις μας και θα καθορίσουμε τη στάσης μας».

Πιο «αριστερός» ο δρόμος του ΣΥΝ;

«Οι αποφάσεις για το που πάει το κόμμα αφορούν στις συλλογικές αποφάσεις. Ο πρόεδρος μας έχει καταπλήξει για τη συλλογικότητα που επιδεικνύει για το σύνολο των θεμάτων που χειριζόμαστε. Τα βασικά σημεία των αποφάσεών μας αφορούν στην κοινωνική μας δράση: «Στηρίζουμε τα αιτήματα των εργαζομένων μέσα από τους συνδικαλιστικούς φορείς, βοηθάμε να αναπτυχθεί το συνδικαλιστικό κίνημα και να διαμορφωθούν καλύτεροι όροι διεκδικήσεων για τους εργαζόμενους, αφορούν στην παρουσία μας και την παρέμβασή μας στα νέα κοινωνικά κινήματα με από το ελληνικό κοινωνικό φόρουμ αφορούν στην ανασύνταξη των δυνάμεων μας και στην αναζωογόνηση του ΣΥΝ»

Πως αντιμετωπίζει και τι προτείνει ο ΣΥΝ για την κρίση στις κορυφές της Εκκλησίας

Σπυλιοπούλου: «Νομίζω ότι είναι καλύτερα έστω κι αν μας κλονίζουν ή μας συγκλονίζουν καταστάσεις να βλέπουμε την αλήθεια τους και να προσπαθήσουμε να κάνουμε καλύτερα τα πράγματα παρά να είμαστε ευτυχισμένοι στην άγνοιά μας».

Ο ΣΥΝ σε ανακοίνωση του και στο πλαίσιο της πάγιας θέσης για το χωρισμό Εκκλησίας – κράτους καλεί τις πολιτικές δυνάμεις να συμφωνήσουν σε νομοθετικές ρυθμίσεις που κινούνται σ’ αυτή την κατεύθυνση και είναι δυνατές από την υπάρχουσα Συνταγματική τάξη.

Συγκεκριμένα προτείνει:

1)Να καθιερωθεί ο πολιτικός όρκος στο πλαίσιο της κρατικής λειτουργίας(δικαστήρια, στρατιωτικές μονάδες)

2)Να καθιερωθεί επίσημα η κοσμική κηδεία και ταφή και η καύση των νεκρών, που σήμερα δεν προβλέπεται

3)Να καταργηθεί η μεταξική νομοθεσία περί προσηλυτισμού η οποία έχει οδηγήσει σε καταδίκη της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

4)Να καταργηθεί η υποχρεωτική κατήχηση στις στρατιωτικές μονάδες.

5)Ν’ αλλάξει ριζικά ο κατηχητικός χαρακτήρας της θρησκευτικής εκπαίδευσης στα σχολεία κατά τα πρότυπα των υπόλοιπων χωρών της Ε.Ε.

6)Να ρυθμιστεί το ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας από το Κράτος και να αλλάξει το νομικό καθεστώς της Εκκλησίας

7)Να καθιερωθεί, σ’ ότι αφορά τη λειτουργία της Πολιτείας, ο πολιτικός γάμος ως υποχρεωτικός για όλους και να καταστεί προαιρετικός ο θρησκευτικός.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μοίρασαν… την πίτα του Νομαρχιακού προεδρείου

Συμπιλίδου, πρόεδρος, Χατζημεμίς Τουρκές Αντιπρόεδρος, Στάντζιου γραμματέας. Συμπιλίδου: «…