Εμβόλιμο: Το δίκτυο της υψηλής πίεσης έχει ολοκληρωθεί, το δίκτυο της μέσης πίεσης που παίρνουν οι βιομηχανίες – έχουν ενταχθεί η ΣΕΚΑΠ, Χαρτοποιία Θράκης κ.ά. – έχει προχωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό, όμως η επέκταση του δικτύου για αστική χρήση του φυσικού αερίου είναι σε εκκρεμότητα σε όλη την περιφέρειά μας, και εξαρτάται από τη δημιουργία ΕΠΑ που θα αναλάβουν το έργο της αστικής σύνδεσης.
Το φυσικό αέριο, αυτό το δώρο…ενέργειας, που μας χαρίζουν τα έγκατα της γης και για την δημιουργία του «προνόησαν» φυτά και ζώα εκατομμύρια χρόνια πριν, καθώς και ο ήλιος, αποτελεί μια μη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας όμως και ενεργειακή λύση με χαμηλότερο κόστος, σε μια εποχή που το ενεργειακό πρόβλημα είναι το μεγάλο ζητούμενο.
Ενώ χρησιμοποιείται ευρέως στην Ευρώπη, στη βιομηχανία αλλά και για αστική κατανάλωση, στην Ελλάδα η χρήση του περιορίζεται στις βιομηχανίες, ενώ για αστική χρήση χρησιμοποιείται σε πέντε μεγάλες …προνομιούχες πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα κ.α.) που ο πληθυσμός τους αποτελεί μια συμφέρουσα επένδυση από τις εταιρείες που έχουν αναλάβει την αστική σύνδεση.
Το «Ε» ερεύνησε το θέμα όσο αφορά το νομό μας, απευθυνόμενο στο επόπτη της ΔΕΠΑ (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου) κ. Γκόση κατά την εποχή της σύνδεσης του νομού μας με το δίκτυο παροχής φυσικού αερίου.
Σημειώνεται ότι αυτό επετεύχθη μετά από κινητοποιήσεις των τοπικών φορέων όλης της Θράκης, καθώς αρχικά δεν είχε προβλεφτεί να περάσει αγωγός από την Θράκη. Τελικά όμως αυτό έγινε πραγματικότητα και περνάει αγωγός υψηλής πίεσης από την Ξάνθη που καταλήγει στη Βιομηχανική περιοχή Κομοτηνής. Παράλληλα έχουν δημιουργηθεί υποσταθμοί μέσης πίεσης, οι οποίοι έχουν τροφοδοτήσει αρκετές βιομηχανίες στο νομό μας που λειτουργούν με φυσικό αέριο καλύπτοντας διαρκείς ανάγκες τους.
Το μεγάλο ζητούμενο όμως είναι πότε θα υπάρξουν εκείνες οι συνθήκες – τεχνικές, νομικές – ώστε να είναι στην ευχέρεια του κάθε πολίτη με μια αίτηση του, να έχει σύνδεση με το δίκτυο του φυσικού αερίου που σημειωτέον και αυτό είναι το κομβικό σημείο, εξασφαλίζει μια μείωση της τάξης του 30% – 35% στα …οικονομικά του χρησιμοποιούμενο για θέρμανση και παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με πληροφόρησή μας από τον κ. Γκόση, το θέμα της αστική σύνδεσης με το φυσικό αέριο – όπως προβλέπεται από την νομοθεσία, δεν εντάσσεται στο εύρος ευθύνης της ΔΕΠΑ ,αλλά των Τοπικών Εταιρειών Αερίου. Παρότι υπήρχε απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης για τη σύσταση Εταιρειών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) – πρόκειται για εταιρείες ιδιωτικές ή εταιρείες που μπορούν να συμμετέχουν ΔΕΚΟ ή κρατικές επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν την εκτέλεση των έργων σύνδεσης με το αστικό δίκτυο και εκμεταλλεύονται για ένα χρονικό διάστημα το δίκτυο και την παροχή του φυσικού αερίου – σε επίπεδο τριών νομών Δράμας Καβάλας, Ξάνθης, αυτό δεν έχει τελεσφορήσει. Υπάρχει ένα ενδεχόμενο να αναλάβει η ΔΕΠΑ αυτό το έργο – εν’ όψει της μετοχοποίησής της και της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα ενεργά στη ΔΕΠΑ, αλλά αυτό είναι ακόμη σε επίπεδο φημολογίας.
Επομένως η επικρατούσα κατάσταση όσον αφορά στο φυσικό αέριο στο νομό μας περιγράφεται ως εξής: Το δίκτυο της υψηλής πίεσης έχει ολοκληρωθεί, το δίκτυο της μέσης πίεσης που παίρνουν οι βιομηχανίες – έχουν ενταχθεί η ΣΕΚΑΠ, Χαρτοποιία Θράκης κ.ά. – έχει προχωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό, όμως η επέκταση του δικτύου για αστική χρήση του φυσικού αερίου είναι σε εκκρεμότητα σε όλη την περιφέρειά μας, και εξαρτάται από τη δημιουργία ΕΠΑ που θα αναλάβουν το έργο της αστικής σύνδεσης.
Μία άλλη πτυχή του θέματος – πέρα απ’ την σύσταση εταιρειών ΕΠΑ – στην οποία εν μέρει οφείλεται η κωλυσιεργία της μη επέκτασης του δικτύου για αστική χρήση «φώτισε» ο κ. Γκόσης, αφήνοντας αιχμές για μη εκδήλωση ιδιαίτερου ενδιαφέροντος από πλευράς Δήμου Ξάνθης, για την ολοκλήρωση του έργου αστικής σύνδεσης, λόγω εκκρεμότητας του εργοστασίου «ΦΥΣΙΣ», που αν τελεσφορήσει η…ιδέα ολοκλήρωσής του μπορεί να αξιοποιηθεί και σαν πηγή ενέργειας για το νομό. Η θέση όμως της ΤΕΔΚ δια στόματος του ειδικού συμβούλου της κ. Μίχου ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη: « Ο Δήμος Ξάνθης έστειλε αλλεπάλληλα επιστολές στο υπουργείο για να εφαρμοστούν πιλοτικά προγράμματα σύνδεσης με φυσικό αέριο από τον υποσταθμό χαμηλής πίεσης δίπλα στο Αμοιρίδιο, σε σχολεία ή και το Αμοιρίδιο». Αναφορικά δε κατά πόσο η ενδεχόμενη λειτουργία του «ΦΥΣΙΣ» λειτουργεί εφησυχαστικά αυτό σαν επιχείρημα καταρρίπτεται αφού: «Η λειτουργία του «ΦΥΣΙΣ» συνδέεται με το φυσικό αέριο αφού: από τα σκουπίδια παράγεται το μεθάνιο, το οποίο εμπλουτίζεται με φυσικό αέριο και παράγεται φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα». Ο κ. Μίχος συμπλήρωσε επίσης ότι υπάρχει πρόβλεψη σύνδεσης του «ΦΥΣΙΣ» με το δίκτυο φυσικού αερίου.
Συνοψίζοντας: «Έχουμε ένα δώρο στα πόδια μας που δεν το αξιοποιούμε γιατί δεν έχουν συσταθεί εταιρείες που θα αναλάβουν τα έργα της σύνδεσης με τα σπίτια!
Σε 2 – 3 χρόνια φυσικό αέριο στα σπίτια της Ξάνθης
Το «Ε» προκειμένου να αποκομίσει μια σαφή απάντηση για τον χρονικό ορίζοντα που θα υπάρξει αυτή η σύνδεση στη Ξάνθη επικοινώνησε με το την προϊσταμένη του τμήματος Βιομηχανικών Πωλήσεων ΔΕΠΑ στην Αθήνα κα Σχινά, η οποία μας πληροφόρησε ότι σε δύο τρία χρόνια αυτό θα είναι εφικτό, αφού υπάρχει σε εξέλιξη ένας διαγωνισμός για την ανάληψη του έργου, ο οποίος όμως ακόμη δεν έχει αποτέλεσμα – γεγονός που ενισχύει την άποψη του κ. Γκόση, ότι η Ξάνθη δεν αποτελεί συμφέρουσα αγορά για μια εταιρεία ΕΠΑ.
Μια εξέλιξη επίσης που αφορά την περιφέρεια μας είναι η δημοπράτηση του έργου – από το Υπουργείο Ανάπτυξης – που συνδέει την Ελλάδα με την Τουρκία. Πρόκειται για ένα νέο αγωγό που συνδέει την Κομοτηνή με την Τουρκία, όπου γίνονται παράλληλα έργα.
Το φυσικό αέριο η Ελλάδα το προμηθεύεται από την Ρωσία υπάρχει όμως και ένας σχεδιασμός της Ε.Ε. που δρομολογεί τη σύνδεση της Ελλάδας από το Ιράκ , Κατάρ και μέσω υποθαλάσσιου αγωγού να συνδέεται με την Ιταλία.
Μαριάννα Ξανθοπούλου