Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2005 Σήμερα η έναρξη του 14ου Πανελληνίου Συνεδρίου Χορωδιών στην Ξάνθη

Σήμερα η έναρξη του 14ου Πανελληνίου Συνεδρίου Χορωδιών στην Ξάνθη

0

Συνέντευξη τύπου σχετικά με το 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χορωδιών που ξεκινάει σήμερα στην πόλη μας, παραχώρησαν ο Πρόεδρος της Στέγης Γραμμάτων και Καλών Τεχνών του Δήμου Ξάνθης κ. Ιορδάνης Ελευθεριάδης και ο Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου κ. Θεόδωρος Μανόλης.

Το συνέδριο ξεκινάει σήμερα στις πέντε και μισή το απόγευμα και ολοκληρώνεται το πρωί της Κυριακής στις έντεκα και μισή.

Εισηγητές του είναι άνθρωποι που ασχολούνται και με την διεύθυνση χορωδίας και με διοίκηση της χορωδίας.

Οι άνθρωποι αυτοί έχουν δείξει τη δουλειά τους και έχουν φέρει πολλές περγαμηνές από διαγωνισμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Μάλιστα αρκετοί από αυτούς έχουν εκδώσει σχετικά βιβλία.

Στόχος του όμως είναι η απόκτηση εφοδίων από τους μαέστρους.

Ο χώρος διεξαγωγής του συνεδρίου είναι το ξενοδοχείο ΝΑΤΑΣΣΑ εκτός από την εκδήλωση του Σαββάτου που θα πραγματοποιηθεί στο ανακαινισμένο Δημοτικό Αμφιθέατρο.

Στο τέλος των εργασιών του συνεδρίου, η νεανική και παιδική χορωδία του Δήμου Ξάνθης θα παρουσιάσει το πρόγραμμά της στους συνέδρους και στο κοινό.

«Καλούμε λοιπόν το φιλόμουσο κοινό της Ξάνθης στις οκτώ και μισή το βράδυ του Σαββάτου για να απολαύσει την νεανική και παιδική χορωδία του Δήμου Ξάνθης» τόνισε ο κ. Ελευθεριάδης.

Οι σύνεδροι οι οποίοι θα συμμετάσχουν είναι απ’ όλη την Ελλάδα. Κρήτη, Σάμο, Πρέβεζα, Θεσσαλονίκη…

Ο Πρόεδρος της Στέγης τόνισε πως πρόκειται για ανθρώπους που ασχολούνται με τις χορωδίες, είναι μαέστροι και ο σκοπός του συνεδρίου είναι να καταδείξει τα προβλήματα που υπάρχουν έτσι ώστε να βρεθούν οι άνθρωποι που ασχολούνται με τις χορωδίες, σε μια καλύτερη τροχιά.

«Θα συζητηθούν τα διάφορα προβλήματα και θα προταθούν οι λύσεις τους για να υπάρξει μια καλύτερη πορεία σε όλες τις ελληνικές χορωδίες».

Το 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χορωδιών είναι αφιερωμένο στην μνήμη ενός μεγάλου δασκάλου, του Στέφανου Βασιλειάδη.

Ένας άνθρωπος ο οποίος δίδαξε πολιτισμό στην χώρα μας.

Έτσι, όπως τόνισε ο κ. Ελευθεριάδης επιλέχθηκε ως φόρος τιμής να είναι αφιερωμένο στην μνήμη του το συνέδριο, και λόγω της αγάπης του προς την πόλη μας και τους ανθρώπους της.

«Ίσως δεν είναι γνωστό στον περισσότερο κόσμο, ότι σήμερα το χορωδιακό τραγούδι έχει πολύ μεγάλη άνθιση…και αυτό φαίνεται από τον αριθμό των χορωδιών που υπάρχουν στην Ελλάδα…» τόνισε στην συνέχεια ο Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου κ. Θεόδωρος Μανόλης για να προσθέσει πως υπάρχουν τετρακόσιες χορωδίες σε όλη την χώρα και είναι ένας αριθμός που εκτοξεύθηκε τα τελευταία χρόνια.

Η χορωδία και η χορωδιακή τεχνική σύμφωνα με τον Διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου έχει μπει σε άλλη τροχιά.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει σχολή Διεύθυνσης Χορωδίας. Και αυτό όπως είπε, είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν το Συνέδριο.

Οι προσπάθειες που γίνονται για να δημιουργηθεί είναι διαρκείς αλλά ακόμη δεν αποφασίστηκε η δημιουργία της.

Αποτέλεσμα αυτού είναι οι μαέστροι όλων των χορωδιών να είναι αυτοδίδακτοι και να κάνουν αυτό που κάνουν από αγάπη, από μεράκι για την χορωδία.

Μάλιστα πολλοί από αυτούς τους αυτοδίδακτους μαέστρους βγήκαν στο εξωτερικό και γύρισαν με περγαμηνές.

«Σήμερα λοιπόν στην Ελλάδα, έχουμε αξιόλογες χορωδίες οι οποίες μπορούν να συναγωνιστούν με τις καλύτερες χορωδίες του κόσμου».

Σύμφωνα με τον Διευθυντή, από τα χορωδιακά φεστιβάλ και τους παγκόσμιους διαγωνισμούς, φαίνεται ότι μερικές από τις ελληνικές χορωδίες βρίσκονται στις πρώτες θέσεις.

Οι έχοντες τις γνώσεις…θέλησαν να ξεκινήσουν ένα συνέδριο αφιερωμένο στην ελληνική χορωδία έτσι ώστε να προωθήσουν τις γνώσεις τους και να μεταφέρουν τις απόψεις τους σε όλους τους μαέστρους.

ΧΡΥΣΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φάρμακο, Φαρμάκι

Το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό, μα συνάμα είναι ένα καταναλωτικό προϊόν υπερτιμημένο από…