Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2004 Νυν…Αιωρούμαι Θουκυδίδης Αρχέτυπος…του Κώστα Ζουράρι

Νυν…Αιωρούμαι Θουκυδίδης Αρχέτυπος…του Κώστα Ζουράρι

1

Μια μελέτη πάνω στην διαμόρφωση της εφεύρεσης της ελληνικής πολιτικής σκέψης…Παρουσιάστηκε στην κατάμεστη αίθουσα του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Το βιβλίο του Κώστα Ζουράρι «Νυν…Αιωρούμαι» Θουκυδίδης Αρχέτυπος, παρουσιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, παρουσία του ίδιου του συγγραφέα.

Στο βιβλίο ουσιαστικά περιλαμβάνονται οι μελέτες πάνω στην πολιτική θεωρία του Θουκυδίδη και στον τρόπο με τον οποίο διαμόρφωσε την εφεύρεση της ελληνικής πολιτικής σκέψης.

«Είναι μελέτες για τον Θουκυδίδη επάνω στην πολιτική θεωρία του. Και προσπαθώ να μελετήσω τον τρόπο με τον οποίον ο Θουκυδίδης διαμόρφωσε ουσιαστικά την εφεύρεση της ελληνικής πολιτικής σκέψης. Είναι ο εφευρέτης της ελληνικής πολιτικής σκέψης και ο κτήτωρ, ο αρχικός κτήτωρ της πολιτικής θεωρίας όλων των εποχών.

Και από αυτήν την άποψη βεβαίως είναι ένα έργο «εσαεί…» όπως λέει και ο ίδιος και έργο εκρηκτικής πάντοτε διαυγείας και επικαιρότητας και από αυτή την άποψη, η πολιτική θεωρία του Θουκυδίδη, είναι αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινής ζωής και του τρόπου με τον οποίο μπορούμε και οφείλουμε και θα έπρεπε να υπάρχουμε στην πολιτική και να αντιλαμβανόμαστε την πολιτική συνύπαρξη των ανθρώπων» επισήμανε ο Κώστας Ζουράρις.

Μια μικρή παρουσίαση…

«Στο βιβλίο «Νυν…Αιωρούμαι» Θουκυδίδης Αρχέτυπος, θίγονται ζητήματα που εκτιμώ πως δεν είναι περιστασιακά με την έννοια ότι έχουν χάσει υποχρεωτικά την σημασία τους από την στιγμή που παρήλθε η αφορμή που τα προκάλεσε» τόνισε προλογίζοντας ο κ. Παναγιώτης Σωτηρόπουλος Ερευνητής του Ινστιτούτου Πολιτιστικής και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας.

Σύμφωνα με τον κ. Σωτηρόπουλο, μέσα στο βιβλίο αυτό, οι δρόμοι που παρουσιάζονται, συγκλίνουν γύρω από έναν λογικό άξονα δύναμης και ισορροπίας όπου συντελείται ο αέναος χορός των νοημάτων όπως άλλωστε υποδηλώνει και ο τίτλος του βιβλίου.

Η μελέτη αυτή όπως είπε, έχει πολλά να μας διδάξει και ακόμη για ζητήματα τα οποία η ίδια δεν καταπιάνεται με ρητό τρόπο.

Αρχικά πρόκειται για ζητήματα επιστημονικής μεθόδου και ζητήματα πολιτικής θεωρίας και πράξης έστω και αν πρόκειται για τέτοια που βρίσκονται στο περιθώριο, τόσο της πολιτικής όσο και της επιστήμης.

Ο Ζουράρις επισήμανε χαρακτηριστικά, διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τα περιθώρια.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως τα ζητήματα αυτά που αφορούν στην μεθοδολογία που ακολουθεί το έργο αυτό από τη μια, και τις πολιτειολογικές προεκτάσεις από την άλλη, είναι ζητήματα που διατηρούν μια αμετάβλητη αξία.

«Ήθελα από έναν αυστηρό επιστημολόγο να ακούσω από απόσταση τι συμβαίνει με την αιω-ερωτική μου σχέση με την Θουκυδίδη.

…και το ξέρετε άλλωστε πως καμία φορά τα πράγματα με τα οποία απασχολούμαστε πολύ, με τα οποία συζούμε, πρέπει να έρθει ξαφνικά μια κενωτική πλησμονή…αυτό το ακούει κανείς όταν βρίσκεται σε απόσταση» συμπλήρωσε ο συγγραφέας.

Το βιβλίο «Νυν…αιωρούμαι» Θουκυδίδης Αρχέτυπος αποτελεί μια τομή στην ελληνική γραμματολογία.

«Επιχειρεί μια προσέγγιση, πρωτότυπη, καινοτόμα που αναδεικνύει το στοιχείο του τραγικού μέσα από ολόκληρη την αρχαιοελληνική παράδοση και ταυτόχρονα έχει σε επίπεδο πολιτειολογικής ανάλυσης, συνέπειες τις οποίες αν τις αναμετρήσουμε σήμερα και αν ακολουθήσουμε την ερμηνευτική οδό που μας προτείνει ο Κώστας Ζουράρις, νομίζω πως θα έχουμε πολλά να διδαχθούμε για την άσκηση της εξωτερικής μας πολιτικής» τόνισε ο κ. Σωτηρόπουλος.

Είναι ένας αυθεντικός τρόπος ανάγνωσης πάνω στις πηγές.

Δηλαδή όπως είπε, χωρίς να ανατρέξουμε στην έμμεση παράδοση και ταυτόχρονα να αποφύγουμε και την πλάνη ολόκληρης της δυτικότροπης προσέγγισης του Θουκυδίδη που θεωρείται ότι μέσα σ’ αυτόν βρίσκουμε στερεότυπα αποστειρωμένα λογικά σχήματα τα οποία μπορούμε να ερμηνεύσουμε με όρους καθαρά αντιθετικούς, στα στοιχεία που φαίνονται σήμερα στην σύγχρονη πολιτική θεωρία.

Ο Ζουράρις προτείνει μια άλλη οδό και είναι αυτή όπου τα αντιθετικά στοιχεία μπορούν να συνυπάρχουν, όπου το καλό υπάρχει ταυτόχρονα με το κακό, χωρίς όμως να δημιουργεί αυτό το δίπολο της αντίθεσης ενώ παράλληλα, υπάρχει μια δυναμική που αναδεικνύεται μέσα από τις σχέσεις των ανθρώπων σε αναφορά πάντοτε με τον κοινωνικό περίγυρο…

ΧΡΥΣΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2004
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πάντα ψηλά!

Μια ομάδα ορειβατών στο όρος Αραράτ Το οδοιπορικό της ορειβατικής εκστρατείας Άνθρωποι ανή…