Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2004 Παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Μπακιρτζή των εκδόσεων «Σπανίδη»

Παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Μπακιρτζή των εκδόσεων «Σπανίδη»

0

Πολύτιμη πηγή πληροφοριών για την οθωμανική και τουρκική γλώσσα και λογοτεχνία. «Προίκα» για το Τμήμα Παρευξείνιων Χωρών του ΔΠΘ. Την εξελικτική πορεία της Οθωμανικής και τουρκικής γλώσσας και λογοτεχνίας πραγματεύεται το βιβλίο του Ιωάννη Μπακιρτζή, λέκτορα του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού των Παρευξείνειων Χωρών του ΔΠΘ.

Το βιβλίο που εξέδωσε ο οίκος «Σπανίδη» παρουσιάστηκε την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης από τον καθηγητής του ΑΠΘ κ. Ευστράτιο Ζεγκίνη και τη Λέκτορα ΔΠΘ κ. Μαρία Δημάση ενώ προλόγισε ο φιλόλογος – συγγραφέας κ. Θανάσης Μουσόπουλος.

Πρόκειται για ένα εντρύφημα πάνω στην οθωμανική και τουρκική γλώσσα και λογοτεχνία, όπου ο συγγραφέας σε 354 σελίδες παραθέτει και ανάλογη σε ποσότητα και ποιότητα κειμενική υποστήριξη ώστε να καταστεί εφικτή και η γλωσσική εξοικείωση με το ύφος και τις ιδιαιτερότητες καθενός από τους δημιουργούς.

Ο κ. Ζεγκίνης έκανε μια εκτενή ανάλυση του βιβλίου αναφέροντας όλους τους σταθμούς που περιγράφονται σ’ αυτό που καθόρισαν και διαμόρφωσαν την τουρκική γλώσσα και λογοτεχνία.

Τα γνωρίσματα της τουρκικής γλώσσας 8 – 14ο αιώνα, του 10ουθ αι του εξισλαμισμού τους και από τον 14 – 18ο αι οπότε η τουρκική λογοτεχνία φτάνει στο απόγειό της.

Η κα Δημάση χαρακτήρισε το βιβλίο ως προίκα για το τμήμα Παρευξείνειων χωρών του ΔΠΘ και πολύτιμη πηγή πληροφοριών σε επίπεδο γλωσσικής κάθαρσης.

Ο κ. Μπακιρτζής που κατοικεί στην Ξάνθη και ασχολείται ερευνητικά με την τουρκική γλώσσα και φιλολογία και την τοπική ιστορία της Θράκης κατά τον 19ο αι. γράφει στο οπισθόφυλλο του βιβλίου του.

Το βιβλίο…

«…Λέγεται ότι κάθε εγγράμματος Τούρκος είναι και ένας ποιητή. Από τους 36 Οθωμανούς σουλτάνους οι 21 έγραψαν στίχους. ΟMehmed II, ο πορθητής της πόλης και ο Suleyman ο Μεγαλοπρεπής ήταν ολοκληρωμένοι ποιητές. Οι χρονικογράφοι και οι ιστορικοί ορισμένες φορές χρησιμοποιούν ποιητικές φόρμες για να προσδώσουν δραματικό χαρακτήρα στο έργο τους. Πολλά πεζογραφικά έργα διέπονται από εσωτερικό ρυθμό που μας προσδίδει ζωντάνια. Κορυφαίοι στρατιωτικοί, πολιτικοί και γραφειοκράτες συνέθεσαν λυρικά ποιήματα…»

Το βιβλίο είναι μια αξιόλογοι μελέτη, ένα πολύτιμο εγχειρίδιο που βοηθά τον αναγνώστη να εισβάλλει στα άδυτα της κοσμοθεωρητικής φιλοσοφίας της ψυχοσύνθεσης ενός λαού, όπως αυτός αποκαλύπτεται από την γλώσσα και την λογοτεχνία του.

Αποκτά δε ιδιαίτερη σημασία η έκδοση και η κυκλοφορία του στην περιοχή μας, αφού συμβάλλει στην ενίσχυση – μέσω της κατανόησης και της εντρυφής – της διαπολιτισμικότητας.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2004
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έργα εξωραϊσμού στον Οικισμό Δημαρίου

Ο οικισμός είναι Παραδοσιακός. Ποια έργα θα γίνουν Εγκρίθηκε και εντάχθηκε έργο που προτάθ…