Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2004 Η ΟΕΒΕ Ξάνθης προς τον Γενικό Γραμματέα της περιφέρειας ΑΜ-Θ

Η ΟΕΒΕ Ξάνθης προς τον Γενικό Γραμματέα της περιφέρειας ΑΜ-Θ

0

Ζητά την άμεση σύσταση κλιμακίων για την πάταξη του παραεμπορίου. Άλλη μια επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, απέστειλε πριν λίγες ημέρες η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ξάνθης.

Το παραεμπόριο και οι συνέπειες του στην αγορά, είναι το κυρίαρχο πρόβλημα που θίγει η Ομοσπονδία και ζητά από την περιφέρεια να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα για την πάταξή του, μιας και οι μέρες που έρχονται, το παραεμπόριο θα γίνει πιο εμφανές.

Αναλυτικά αναφέρεται στην επιστολή:

Κύριε Γενικέ, με επιστολή που σας είχαμε αποστείλει στις αρχές Ιουλίου 2004 όλες οι ΟΕΒΕ ΑΜ-Θ, πέραν του βασικού θέματος του ορισμού εκπροσώπων στις διάφορες επιτροπές, στην τελευταία παράγραφο αυτής, γράψαμε επί λέξει «πέραν των ανωτέρω ζητούμε να μας ορίσετε ημερομηνία συνάντησης για έναν και μοναδικό λόγο: Να συζητήσουμε τα καυτά και επείγοντα προβλήματα των ΜΜΕ που θέλουμε να μεταφερθούν στα κέντρα λήψης αποφάσεων στην Αθήνα και αυτό ατυχώς δεν έγινε αποδεκτό μέχρι στιγμής.

Γι’ αυτό επικοινωνούμε μαζί σας πάλι με την παρούσα επιστολή μας, προκειμένου να διεκδικήσουμε αυτό το κομμάτι του εμπορίου που ανήκει κυρίως στο στεγασμένο εμπόριο αλλά δυστυχώς το καρπώνεται άλλη οικονομική ομάδα, το πλανόδιο εμπόριο, που μπορεί να αγγίζει τα όρια του παραεμπορίου με τόσες δυσάρεστες συνέπειες για τις ΜΜΕ, τα έσοδα του κράτους και των ασφαλιστικών ταμείων.

Ένα από τα θέματα τα οποία θα σας απασχολούσαμε τότε, αν γινόταν η αιτηθείσα συνάντηση, θα ήταν ο Νόμος 3190/30-10-2003 που αναφέρεται στο υπαίθριο εμπόριο (πλανόδιο και στάσιμο) και συγκεκριμένα στα κλιμάκια ελέγχου των λαϊκών αγορών και του υπαίθριου εμπορίου, που συνιστώνται με την παράγραφο α. του άρθρου του Νόμου αυτού. Στην συγκεκριμένη περίπτωση για την περιφέρειά μας, είστε εσείς ο υπεύθυνος για την συγκρότηση αυτών των Επιτροπών που η ανυπαρξία τους για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα ενός και πλέον έτους, διευκόλυνε την συνέχιση της ασυδοσίας και της παρανομίας ακόμη, στις λαϊκές αγορές και στο υπαίθριο εμπόριο, γιατί έλειπαν και εξακολουθούν να λείπουν παντελώς οι ελεγκτικοί αυτοί μηχανισμοί και οι δραστηριότητες στην αγορά συνεχίζουν να γίνονται ασύδοτα και ανεξέλεγκτα σε βάρος βέβαια της ΜΜΕ και της εθνικής Οικονομίας.

Ο υγιής ανταγωνισμός στηρίζεται πάνω στην νομοθεσία και κυρίως στον ελεγκτικό μηχανισμό αυτής. Εμείς εδώ και καιρό διατυπώνουμε την ανάγκη, να υπάρχουν στην αγορά τιμές ανταγωνιστικές, επάρκεια αγαθών, προϊόντα ποιότητας και σε γενικές γραμμές πιστεύουμε ότι ο υγιής και ο θεμιτός ανταγωνισμός είναι μια πραγματικότητα, ένας γενικός κανόνας στον οποίο πρέπει να υπακούσουν όλοι οι τομείς δραστηριότητας της αγοράς. Η ΜΜΕ, το στεγασμένο εμπόριο, οι λαϊκές αγορές, το υπαίθριο εμπόριο και τα πολυκαταστήματα, πρέπει να μπορούν να αναπτυχθούν ισόρροπα και όχι η μια σε βάρος της άλλης ή των άλλων, καθόσον έτσι πάμε σε μονοπωλιακές- ολιγοπωλιακές καταστάσεις και σε σύσταση καρτέλ, με αποτέλεσμα να ζημιώνεται ο καταναλωτής και κάποια ή κάποιες από τις δραστηριότητες της αγοράς, που συνήθως είναι η ΜΜΕ η οποία ζημιώνεται σιγά σιγά, συρρικνώνεται και τελικά οδηγείται στο κλείσιμο όπως συμβαίνει καθημερινά με πολλές ΜΜΕ.

Επειδή αυτές τις ημέρες που πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, το παράνομο πλανόδιο εμπόριο λειτουργεί ανεξέλεγκτα, θεωρούμε φρόνιμο να συγκροτήσετε αμέσως τα κλιμάκια που προβλέπει ο Νόμος, για να υπάρχει ο σχετικός έλεγχος στην αγορά, να εξασφαλισθεί κάποια ισορροπία, να περιοριστεί όσο το δυνατόν το παραεμπόριο, ώστε να λειτουργήσει ισόρροπα, ομαλά και σωστά η αγορά, προς όφελος όλων των παραγόντων αυτής.

Κλείνοντας την παρούσα επιστολή και επανερχόμενοι στο παλιό μας αίτημα, επιθυμούμε να υπάρξει ένας δίαυλος επικοινωνίας μαζί σας.»

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2004
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προξένησε φθορές σε αυτοκίνητο

Την περασμένη Κυριακή, στο Βέλκιο Σαπών Ροδόπης, από άντρες του Αστυνομικού τμήματος Σαπών…