Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2004 Στο 3ο Λύκειο Ξάνθης Αγιασμός με υποσχέσεις και αποχή 2 ημερών

Στο 3ο Λύκειο Ξάνθης Αγιασμός με υποσχέσεις και αποχή 2 ημερών

0

Όλοι θεωρού σωστό το αίτημα να γίνει, ο δήμος υπόσχεται ότι όλα πάνε καλά, αλλά μαθητές και γονείς , δυσπιστούν

Με πανό και συνθήματα παρμένα από την τρέχουσα καθημερινότητα υποδέχτηκαν την νέα σχολική χρονιά οι μαθητές του 4ου και 6ου Γυμνασίου καθώς και του 3ου Λυκείου Ξάνθης.

«Σήκωσέ το τα’ ονειρεμένο», σύνθημα αυτή τη φορά όχι για το Κύπελλο, αλλά για το «επίμαχο» σχολείο που απασχολεί μαθητές, καθηγητές και γονείς, εδώ και πολύ καιρό.

Σχεδόν κάθε χρόνο η δίκαιη απαίτηση της κοινωνίας της πόλης μας για την ανέγερση του 3ου Λυκείου τείνει να αποτελεί ένα αίτημα που δεν «ατονεί» και διαρκώς επαναλαμβάνεται.

Μάταια όμως…

Με το τέλος της περασμένης σχολικής χρονιάς, με οδηγούς τους μαθητές, πραγματοποιήθηκε πορεία διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο της πόλης και την Νομαρχία.

Τότε όλα ήταν σε καλό δρόμο…

Για να φτάσουμε και πάλι στην νέα σχολική χρονιά και ο «συνωστισμός» των τριών σχολείων να εξακολουθεί…ακολουθώντας καθημερινά την πορεία της διπλοβάρδιας.

«Δεν πάει άλλο» ήταν αυτό που χθες ακούγονταν από τα στόματα όλων.

Μάλιστα ο Αγιασμός για την νέα σχολική χρονιά, δεν πραγματοποιήθηκε στον αύλιο χώρο του σχολικού συγκροτήματος, αλλά μπροστά στον δρόμο.

Μια κίνηση συμβολική που έπρεπε να γίνει για να δείξει επιτέλους σε όλους ότι δεν υπάρχει χώρος…

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια καλή αλλά και μια κακή θέση. Η καλή έγκειται στο γεγονός της παραχώρησης οικοπέδου από τον Δήμο Ξάνθης για την ανέγερση του σχολείου. Έγινε η μελέτη που έχει υπογραφτεί. Υπάρχει το κονδύλιο που θα καλύψει το κόστος του κτηρίου. Το κακό είναι ότι δεν βγαίνει η άδεια από τις υπηρεσίες του Δήμου, για να ξεκινήσει επιτέλους το έργο» επισημαίνει η εκπρόσωπος των γονέων και κηδεμόνων των σχολείων κ. Ελένη Τσοτανίδου.

Με κίνδυνο λοιπόν να χαθεί το συγκεκριμένο ποσό, αφού θα πρέπει έως το 2005 να είναι έτοιμο το σχολείο, η αγωνία και το άγχος μεγαλώνουν διαρκώς.

Αν δεν προχωρήσουν οι διαδικασίες, ματαιώνεται το έργο. Μια αλήθεια την οποία καλούνται να δουν κατάματα όλοι και κυρίως αυτοί που θεωρούνται και αρμόδιοι για την ανέγερση του σχολείου.

«Για μας στερείται αδικαιολόγητα η υπογραφή της άδειας. Αν έχουν κάτι να μας ανακοινώσουν θα είμαστε ευτυχείς να το ακούσουμε. Και πάλι θα πρέπει να μας ανακοινωθεί αν τελικά το έργο δεν θα πραγματοποιηθεί» αναφέρει η εκπρόσωπος των Συλλόγων.

Την παραπάνω θέση συμμερίζεται και ο Σύλλογος των Καθηγητών.

Ο κ. Ηλίας Γεωργιάδης, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ξάνθης τόνισε ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο επαναλαμβάνεται πολύ καιρό και μάλιστα με οξύτατο τρόπο.

Παρά τις επίπονες προσπάθειες τουλάχιστον των τριών τελευταίων ετών, δεν δόθηκε ακόμη μια απάντηση.

Όπως μας είπε ο Πρόεδρος των Καθηγητών, η ΕΛΜΕ αυτό που κάνει, είναι να συμπαρίσταται στις προσπάθειες.

Συμπαραστάτης των μαθητών είναι και ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων ο οποίος αφού τέλεσε τον Αγιασμό, τους είπε:

«Εγώ θα ήθελα να σας ευχηθώ μια ευλογημένη χρονιά….να μάθετε γράμματα, να γίνετε σωστοί και χρήσιμοι άνθρωποι και λέω γράμματα και άνθρωποι γιατί η δική μας παιδεία θέλει την γνώση αλλά και την αρετή. Να ευχηθώ σε όλους καλή υπομονή, καλό κουράγιο και δύναμη. Στα δίκαια αιτήματα των μαθητών δεν μπορεί να είναι κανείς αντίθετος…επομένως εγώ συζήτησα αυτές τις ημέρες με όλους τους παράγοντες και κανένας δεν έχει αντίρρηση…όλοι θέλουν να πραγματοποιηθεί το αίτημα των παιδιών. Θα βοηθήσουμε όλοι για να φύγει πλέον το ζήτημα από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας».

Παίρνοντας τον λόγο ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλης Στυλιανίδης ευχήθηκε αρχικά για την νέα σχολική χρονιά, να είναι η καλύτερη από κάθε προηγούμενη.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλοι περίμεναν να ακούσουν τα λόγια του Δημάρχου, αφού η ανέγερση του 3ου Λυκείου «κολλάει» στην Πολεοδομία του Δήμου Ξάνθης.

«Θα ήθελα να σας υποσχεθώ πως το γενικό αίτημα, το αίτημα όλων μας για την ανέγερση του 3ου Λυκείου έχει μπει πλέον στον σωστό δρόμο. Ήδη έχει ολοκληρωθεί ο φάκελος της μελέτης και μετά την γνωμοδότηση που περιμένουμε την προσεχή Παρασκευή από την Επιτροπή Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, την ερχόμενη εβδομάδα θα υπογραφεί η άδεια ανέγερσης του διδακτηρίου και μπαίνει πλέον το νερό στ’ αυλάκι…».

Λόγια που χαροποίησαν…αλλά οι μαθητές, οι γονείς και οι καθηγητές δεν πείθονται εύκολα.

Μάλιστα κατά την χθεσινή τέλεση του Αγιασμού, εκδόθηκε ψήφισμα το οποίο υπογράφουν οι Σύλλογοι Καθηγητών του 3ου Λυκείου, του 4ου και 6ου Γυμνασίου, οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων και τα μαθητικά συμβούλια των τριών σχολείων.

«Δεν επιτρέπουμε άλλη αναβολή, ούτε μια ημέρα καθυστέρησης στη διαδικασία πραγματοποίησης του έργου…απαιτούμε, θαρραλέες πολιτικές αποφάσεις με τις οποίες θα ξεπεραστούν προβλήματα που ανακύπτουν εξαιτίας αυτών των ιδιωτικών συμφερόντων. Επιτέλους, το αυτονόητο…πρωινά σχολεία. Όχι το σχολείο αιχμάλωτο ιδιωτικών συμφερόντων».

Ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας η οποία έφτασε στην κεντρική Πλατεία της Ξάνθης ενώ σήμερα και αύριο πραγματοποιούν αποχή από τα μαθήματα.

Εκεί οι μαθητές, μοίραζαν τους πολίτες την «πρόσκληση» στα εγκαίνια του ΝΕΟΥ κτηρίου….

Στην είσοδο θα μοιράζονται…χυλοπίττες…!!!

Μια διαφορετική πρόσκληση την οποία ετοίμασαν οι ίδιοι οι μαθητές για έναν καλό σκοπό ζητώντας την συμπαράσταση όλης της Ξανθιώτικης κοινωνίας.

ΧΡΥΣΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2004
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εθιμοτυπική επίσκεψη στη ΣΕΚΕ του Ιάπωνα πρέσβη

Παλαιός και καλός πελάτης η Ιαπωνία Την επίσκεψη του Ιάπωνα πρέσβη κ. Toshio Mochizuki, δέ…