Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2004 Συνεδρίασε στις 30 Νοεμβρίου το Δημοτικό Συμβούλιο Μύκης

Συνεδρίασε στις 30 Νοεμβρίου το Δημοτικό Συμβούλιο Μύκης

0

Αποδέχτηκε πιστώσεις μόνο για τα Μειονοτικά. Με την ίδια απόφαση που θεωρεί μη σύννομη η Περιφέρεια ευελπιστεί να επιλυθεί ένα πολιτικό πρόβλημα. Μιλά στο «Ε» ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Μύκης κ. Κούρτ Γιακούπ

Δόθηκε τέλος στο σήριαλ των δημοτικών συμβουλίων του Δήμου Μύκης, όχι όμως και στο πρόβλημα…

Συγκλήθηκε τελικά την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου στις 2.30μ.μ. το Δημοτικό συμβούλιο, εν πλήρη απαρτία το οποίο αποφάσισε σύμφωνα με το πρόεδρο του Δημοτικού συμβουλίου κ. Κούρτ Γιακούπ , που μίλησε στο «Ε» και πήρε δύο αποφάσεις:

Α) Να αποδεχτεί τα χρήματα του υπουργείου που προορίζονται μόνο για τα μειονοτικά δημοτικά σχολεία της περιοχής

Β) Να μην αποδεχτεί τα χρήματα που προορίζονται για τα Νηπιαγωγεία, Γυμνάσια και το Λύκειο Γλαύκης.

Σημειώνεται ότι αυτές οι αποφάσεις είναι πανομοιότυπες με τις προηγούμενες σύμφωνα, με τις οποίες η Περιφέρεια μπλόκαρε και τη χρηματοδότηση των Δημοτικών, αφού δεν το θεώρησε σύννομο.

Επομένως ποιος ο λόγος να γίνει το παρόν δημοτικό συμβούλιο και να παρθούν οι ίδιες αποφάσεις αφού υπήρχε το τετελεσμένον της τύχης των προηγούμενων;

Πρόεδρος Δ.Σ. Μύκης Κούρτ Γιακούπ: «Ελπίζουμε να λυθεί το ένα μέρος του ζητήματος (αναφέρεται στα μειονοτικά). Εγώ είμαι υπέρ της επίλυσης του προβλήματος συνολικά με τις προϋποθέσεις που έχει θέσει το δημοτικό συμβούλιο, δηλ. να συμπεριλάβουν στο πρόγραμμα των Γυμνασίων Λυκείου, τα μαθήματα που διδάσκονται στα μειονοτικά σχολεία (Τουρκικά, Θρησκευτικά)».

Και για να τεθούν τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση ένα δημοτικό συμβούλιο με τις αποφάσεις του «πιέζει» να παρθεί μια πολιτική απόφαση για δίγλωσση παιδεία στην περιοχή του, απόφαση, που έχει θύματα τα ίδια τα παιδιά του Δήμου, αφού παρεμποδίζεται η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων που επέλεξαν να φοιτούν – διαιωνιζόμενη κατάσταση – που αποτέλεσε αφορμή για την εκδήλωση της αντίδρασης των γονέων με την κατάληψη του Δημαρχείου.

Κούρτ Γιακούπ: «Δεν θα το’ λεγα πίεση. Απλά καταγράφεται η επιφύλαξη του Δημοτικού συμβουλίου με την απόφαση αυτή. Σεβόμαστε τις επιλογές των γονέων. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να κάνει την καλύτερη επιλογή για τα παιδιά του. Εμείς όμως οφείλουμε να σεβαστούμε και τις επιλογές των υπολοίπων, που είναι η πιο μεγάλη μερίδα…»!

Αναφορικά με τα παιχνίδια που παίζονται στις πλάτες των παιδιών ο κ. Γιακούπ περιορίστηκε να πει: «Αυτό είναι το πιο…ηρωικό στοιχείο της όλης ιστορίας, γιατί τα παιδιά χρησιμοποιούνται ως μοχλός πίεσης…όχι όμως από την πλευρά μας αλλά από κάποιους άλλους…»

Ποιοι είναι αυτοί οι «κάποιοι άλλοι»;

Κουρτ Γιακούπ: «Αυτά τα σχολεία δεν ξεφύτρωσαν τώρα, λειτουργούν εδώ και 20 χρόνια. Με έξοδα της πολιτείας…τα οποία τώρα δεν αποδεχόμαστε γιατί η μειονοτική εκπαίδευση διέπεται από ένα ειδικό καθεστώς που αναφέρεται στις διεθνείς συνθήκες…»!

Το μπαλάκι λοιπόν στην πολιτεία που καλείται ή να λειτουργήσει ένα μειονοτικό Γυμνάσιο και Λύκειο στο Δήμο Μύκης ή να καταστήσει μειονοτικά τα ήδη υπάρχοντα.

Κουρτ Γιακούπ: «Να υπάρχει η δυνατότητα ο μειονοτικός να κάνει την επιλογή του. Τα παιδιά του Δήμου Μύκης δεν μπορούν να πηγαίνουν στο Μειονοτικό της Ξάνθης γιατί είναι 40 χιλιόμετρα η απόσταση και επομένως δεν έχουν τη δυνατότητα επιλογής».

Οι γονείς όμως που βλέπουν τα παιδιά τους να …χρησιμοποιούνται κατά αθέμιτο τρόπο, η εκπαίδευσή τους διελκυστίνδα εξυπηρέτησης άλλων σκοπιμοτήτων… απαντούν με επιστολή τους στο Συνήγορο του Πολίτη απ’ όπου θεωρώντας ότι παραβιάζονται κατάφορα τα ανθρώπινα δικαιώματα των παιδιών τους μ’ όλα αυτά, παραθέτουν το ιστορικό και αναζητούν σύννομους τρόπους αντίδρασης. Η επιστολή έχει ημερομηνία 28/11/2004 (δύο μέρες πριν το περί ου ο λόγος Δημοτικό συμβούλιο), αλλά είναι ενδεικτική της αγωνίας των γονέων για το παρατεινόμενο πρόβλημα.

Η επιστολή στο Συνήγορο του Πολίτη

«ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΜΙΝΘΗΣ

Αγαπητέ κύριε Συνήγορε !

Απευθυνόμαστε σε εσάς σχετικά με ένα πρόβλημα που έχουμε με το Δήμο Μύκης στον οποίο υπάγεται το Γυμνάσιο Σμίνθης.

Εδώ και χρόνια ο Δήμος δεν αποδέχεται τις πιστώσεις για τα λειτουργικά έξοδα του σχολείου μας και αποδεχόταν τις πιστώσεις για τα Δημοτικά. Από το Σεπτέμβριο 2004 έπαψε να δέχεται και τις πιστώσεις για τα Δημοτικά επειδή η Περιφέρεια Αvατολικής Μακεδονίας- Θράκης τους ενημέρωσε ότι η αποδοχή των πιστώσεων μόνο για τα Δημοτικά δεν είναι νόμιμη. Το Δημοτικό Συμβούλιο επέστρεψε τότε και τις πιστώσεις που είχε ήδη αποδεχθεί. Λόγω του ότι οι λειτουργικές δαπάνες των σχολείων αυξάνονται και η προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης είναι επιτακτική αποφασίσαμε (στις 22 Νοεμβρίου 2004 να καταλάβουμε το Δημαρχείο Μύκης το οποίο εδρεύει στη Σμίνθη. Το Δημοτικό Συμβούλιο αναγκάστηκε μετά από πιέσεις μας να συνέλθει την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου. Από τα έντεκα μέλη του παραβρέθηκαν τα δέκα και έτσι μας είπαν ότι δεν υπάρχει απαρτία και το θέμα μας θα εξεταστεί σε νέα συνεδρίαση που ακόμα δεν ορίστηκε. Επειδή πιστεύουμε ότι το πρόβλημά μας θα συνεχιστεί σας παρακαλούμε να μας πληροφορήσετε για το ποιες ενέργειες πρέπει να κάνουμε.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2004
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στο 3ο Λύκειο Ξάνθης Αγιασμός με υποσχέσεις και αποχή 2 ημερών

Όλοι θεωρού σωστό το αίτημα να γίνει, ο δήμος υπόσχεται ότι όλα πάνε καλά, αλλά μαθητές κα…