Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2004 Δέηση για τους δασοκομάντος που χάθηκαν πριν 10 χρόνια στην ορεινή Δράμα

Δέηση για τους δασοκομάντος που χάθηκαν πριν 10 χρόνια στην ορεινή Δράμα

0

Αφιερωμένη τους αδικοχαμένους Δασοκομάντος και τους χειριστές του ελικοπτέρου που έχασαν πριν δέκα χρόνια την ζωή τους την ώρα του καθήκοντός στην ορεινή περιοχή του Δήμου Νικηφόρου Δράμας, ήταν η χθεσινή ημέρα.

Η Διευρυμένη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δράμας Καβάλας Ξάνθης τίμησε τους ανθρώπους αυτούς, τους ήρωες, με Επιμνημόσυνη Δέηση που πραγματοποιήθηκε στον χώρο του ατυχήματος και μάλιστα στο μνημείο που έχει στηθεί στην περιοχή, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκαν και τα Θυρανοίξια του Ιερού Ναού Αγίου Νικήτα χωροστατούντος του Μητροπολίτη Δράμας κ.κ. Διονυσίου.

Δέκα χρόνια ακριβώς…στις 15 Σεπτεμβρίου 1994, στην ώρα του καθήκοντος, χάθηκαν αυτοί οι άνθρωποι που βοηθούσαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που κατέστρεφε την περιοχή.

Το ατύχημα με το ελικόπτερο στο Άγιο όρος, ξυπνάει τις θύμισες του παρελθόντος δημιουργώντας ερωτηματικά και απορίες για τα λάθη που έγιναν και που στοίχισαν την ζωή τόσων ανθρώπων.

Βεβαίως, τα άτομα, οι κοινωνίες, ξεχνούν πολύ εύκολα.

«Και το δυστύχημα είναι ότι ξεχνώντας, εγκαταλείπουμε τις στάχτες που αφήνουν πίσω τους όλα αυτά τα δυστυχήματα…και θα έπρεπε να είναι κάποιο σημαντικό πρόσωπο όπως ο Μακαριστό Πατριάρχης Αλεξανδρείας για να δούμε τις λεπτομέρειας που προκάλεσαν το ατύχημα… διότι τα αίτια και αυτού αλλά και εκείνου του δυστυχήματος είναι αποτέλεσμα ελλείψεως ειδικής προσοχής και συνειδητής προσπάθειας για απόδειξή τους» αναφέρει ο Πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας Καβάλας Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Τάτσης.

Τότε, πέντε «απλοί» χειριστές και δέκα «απλοί» δασοκομάντος…και σκεπάστηκε όλη εκείνη η ευθύνη μέσα σε μια νύχτα…

Ελπίζουμε ότι με αφορμή του πρόσφατο δυστυχήματος να αποδοθούν οι ευθύνες και να δοθούν οι απαιτούμενες απαντήσεις, επισημαίνει ο κ. Τάτσης.

Σε μια ορεινή περιοχή σε συνεργασία με το Δασαρχείο Δράμας, η Υπερνομαρχία έχει φτιάξει ένα μνημείο όπου κάθε χρόνο πραγματοποιείται το μνημόσυνο για τους ανθρώπους που χάθηκαν ενώ πριν τέσσερα χρόνια θεμελιώθηκε ο Ναός του Αγίου Νικήτα ο οποίος χθες εγκαινιάστηκε, τιμώντας την Μνήμη του Αγίου.

«Θα έχουμε και αυτή τη θλιβερή ικανοποίηση ότι θα πιέσουμε έτσι ώστε κάποια στιγμή να μάθουμε τι ακριβώς τράβηξε στον θάνατο όλους αυτούς τους ανθρώπους».

Όπως είπε ο κ. Τάτσης, κανείς δεν προθυμοποιείται να αποκαταστήσει τώρα αυτούς τους δασοκομάντος που απέμειναν, τους ειδικά εκπαιδευμένους, αφού η μονάδα τους μετά το ατύχημα έκλεισε.

Οι άνθρωποι αυτοί έμειναν άνεργοι, δουλεύοντας μόνο κάθε καλοκαίρι ως εποχιακοί δασοπυροσβέστες.

«Ελπίζω ότι η σημερινή Κυβέρνησης η οποία δείχνει ότι έχει ευαισθησίες, να δείξει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον προς αυτή τη κατεύθυνση».

Η Πολιτεία τότε όπως τονίζει, έστρεψε την πλάτη της…

Αυτό που τώρα χρειάζεται είναι να βγουν στην επιφάνεια όλες εκείνες οι θλιβερές λεπτομέρειες και να αποδοθούν οι ευθύνες σ’ αυτούς που πρέπει.

ΧΡΥΣΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2004
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προξένησε φθορές σε αυτοκίνητο

Την περασμένη Κυριακή, στο Βέλκιο Σαπών Ροδόπης, από άντρες του Αστυνομικού τμήματος Σαπών…