Δεν πέρασε τα σύνορα η πανώλη των χοίρων – Κανένα κρούσμα τη νόσου στα δείγματα των θηραμάτων
Συνεχίζεται η «δράση» των ημίαιμων αγριογούρουνων στον κάμπο της Ξάνθης – Μειώθηκε η παρουσία μεταναστευτικών πουλιών στην περιοχή μας – Φταίνε οι ανεμογεννήτριες;
Τελευταία μέρα σήμερα 19 Ιανουαρίου της κυνηγετικής περιόδου του αγριόχοιρου και εκατοντάδες κυνηγοί της Ξάνθης θα υποχρεωθούν να κατεβάσουν τα ντουφέκια τους… ή να στραφούν σε άλλα θηράματα που επιτρέπεται η θήρευση τους όπως λαγοί, και διάφορα πουλιά όπως ορτύκια, φάσες, αγριοπερίστερα, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου που εκπνέει και αυτή η προθεσμία.
Τέλος σήμερα στο κυνήγι αγριογούρουνου – Κανένα δείγμα με πανώλη στα δείγματα των θηραμάτων
«Καλή» χαρακτηρίζεται η κυνηγετική περίοδος από τον πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Λοϊζο Σερραίο και αυτό στην γλώσσα των κυνηγών σημαίνει πολλά θηράματα. Όπως αναφέρει ο κ. Σερραίος τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη αύξηση του πληθυσμού των αγριόχοιρων και η μείωσή τους με θήρευση εξυπηρετεί και άλλους σκοπούς όπως κοινωνικούς και οικονομικούς ενώ οι κυνηγοί εκτός από θηρευτές έχουν γίνει και ένα είδος ιχνηλάτες σοβαρών ασθενειών όπως η πανώλη των χοίρων που πλήττει την Βουλγαρία και καραδοκεί να περάσει τα σύνορα. «Οι κυνηγοί είμαστε ένα είδος διαχειριστές της κατάστασης με το ζήτημα της πανώλης των χοίρων αλλά και άλλων ασθενειών κατά καιρούς όπως η γρίπη των πτηνών. Έχουμε πει στις παρέες που κυνηγούν να φέρνουν δείγματα των θηραμάτων τους να τα εξετάσει η Κτηνιατρική. Έχουν φέρει αρκετά αλλά όχι πολλά. Εμείς τους προτρέπουμε ωστόσο επαφίεται στην βούληση των μελών μας. Σ’ αυτά που έχουν εξεταστεί δεν έχει βρεθεί πανώλη των χοίρων. Είναι μια σοβαρή ασθένεια που δεν μεταδίδεται και δεν είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο αλλά αποδεκατίζει τους αγριόχοιρους και τις μονάδες των οικόσιτων χοίρων, προκαλώντας μεγάλη οικονομική καταστροφή», επισημαίνει ο κ. Σερραίος.
Συνεχίζεται η «δράση» των ημίαιμων αγριογούρουνων στον κάμπο της Ξάνθης
Μεγάλη όμως είναι η οικονομική καταστροφή και των αγροτών του κάμπου της Ξάνθης όπως πολλές φορές έχουμε αναφέρει σε ρεπορτάζ μας από τα αγριογούρουνα που αυξάνονται και πληθύνονται στο Μεγάλο Δάσος και κάνουν συχνά επιδρομές στις αγροτικές καλλιέργειες Μετά από τόσα χρόνια και τόσες φορές που έφτασε το θέμα στην Βουλή η παρέμβαση της πολιτείας είναι η αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ για τις καταστροφές των καλλιεργειών που όμως δεν επαρκεί γιατί τις περισσότερες φορές η καταστροφή είναι πάνω από μία φορά. Δηλαδή οι αγρότες της περιοχής καταγγέλλουν ότι σπέρνουν και τα αγριογούρουνα τρώνε τα σπαρτά , ξανασπέρνουν και η ιστορία επαναλαμβάνεται δυο και τρεις φορές, με μεγάλη οικονομική επιβάρυνση σε σπόρους και αγροτική εργασία, ωστόσο η αποζημίωση είναι για μία φορά: «Το πρόβλημα είναι γνωστό και συνεχίζει να διαιωνίζεται. Αντιμετωπίζει με θήρευση από συνεργεία και στην συνέχεια δίνουν δείγματα από θηράματα στην Κτηνιατρική, η οποία αφού τα εξετάσει τα παραδίδει στους κυνηγούς για κατανάλωση. Τα αγριογούρουνα αυτά είναι πλέον ημίαιμα και έχει αυξηθεί πάρα πολύ ο πληθυσμό τους. Είναι πολύ επικίνδυνα για τους οδηγούς αλλά και για τους πολίτες».
Μειώθηκε η παρουσία μεταναστευτικών πουλιών στην περιοχή μας – Φταίνε οι ανεμογεννήτριες;
Σ’ ότι αφορά τα υπόλοιπα θηράματα ο κ. Σερραίος επεσήμανε πως στην περιοχή μας έχει παρατηρηθεί μείωση των μεταναστευτικών πουλιών όπως ορτύκια και φάσες. Αυτό όπως είπε δεν έχει εξακριβωθεί γιατί συμβαίνει. Κάποιοι όμως το συνδέουν με την παρουσία των ανεμογεννητριών τα τελευταία 5 χρόνια που ως γνωστόν έχει ειπωθεί ότι επηρεάζουν την μετανάστευση των πουλιών.
Μαριάννα Ξανθοπούλου