Πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ξάνθης Δ. Ψεμματάς για τα ιστορικά δικαιώματα: «Επιδοτούν τους εν αποστρατεία αγρότες και κτηνοτρόφους και όχι τους ενεργούς»
Στα ύψη οι ζωοτροφές – Στο μισό η αγορά ζώντων αμνοεριφίων
Στα «κάγκελα» οι κτηνοτρόφοι της ΑΜΘ περιμένουν την έλευση του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ Κ. Μπαγινέτα για να εκφράζουν την αγανάκτησή τους που δεν εισακούστηκαν στο ελάχιστο οι προτάσεις που έχουν καταθέσει κατά την διαβούλευση του νέου στρατηγικού σχεδίου της ΚΓΠ 2021-2027 επισημαίνοντας πως ήταν προσχηματική η διαβούλευση και όχι κατ΄ουσίαν και ότι το μόνο που εισπράττουν από την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ είναι εκδήλωση …κατανόησης των προβλημάτων όπως και από την διοικητική αρχή της περιφέρειας αλλά απολύτως καμιά πολιτική βούληση και πρόθεση επίλυσης των προβλημάτων τους. Σε μακροσκελή επιστολή που συνυπογράφουν οι 8 κτηνοτροφικοί σύλλογοι της ΑΜΘ επισημαίνουν για πολλοστή φορά τα προβλήματα της κτηνοτροφίας, απαριθμώντας τα αιτήματα και προειδοποιούν ότι αν μέχρι τις 21/1 κι αν δεν έχουν δρομολογηθεί οι παραπάνω αλλαγές, θα υπάρχουν δυναμικές αντιδράσεις τους.
Πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ξάνθης Δ. Ψεμματάς: «Επιδοτούν τους εν αποστρατεία αγρότες και κτηνοτρόφους και όχι τους ενεργούς»
Στην ουσία του προβλήματος αναφέρθηκε ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Ξάνθης κ. Δημήτρης Ψεμματάς παρακάμπτοντας τα εξιδεικευμένα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο που ωστόσο είναι πολύ βασικά. Αυτό όμως που είναι η κορυφή του παγόβουνου είναι η στρέβλωση που υπάρχει με τα ιστορικά δικαιώματα που επί 20 χρόνια τώρα δεν έχει διορθωθεί και έχει σαν αποτέλεσμα η μερίδα του λέοντος των ενισχύσεων στους αγρότες και κτηνοτρόφους να διοχετεύεται στους ανενεργούς και όχι στους ενεργούς. Δηλαδή επιδοτούνται οι εν αποστρατεία αγρότες και κτηνοτρόφοι και όχι οι ενεργοί που παράγουν. Όπως εξηγεί ο κ. Ψεμματάς: «Το έχουμε θέσει σ’ ΄όλους τους υπουργούς, τον κ. Βορίδη πιο μπροστά τώρα τον κ. Λιβανό. Δεν εισακουστήκαμε σε καμία από τις προτάσεις μας. Αυτό που συμβαίνει με τα ιστορικά δικαιώματα είναι μεγάλη αδικία και δεν γίνεται τίποτε για να αποκατασταθεί. Αυτοί που δήλωσαν ζώα ή παραγωγή το 2002 – 2003 παίρνουν τις επιδοτήσεις ενώ τώρα μπορεί να μην καλλιεργούν ή να μην έχουν ούτε ένα ζώο και δεν επιδοτούν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που είναι ενεργοί και παράγουν. Αυτό που ζητάμε είναι οι επιδοτήσει να δίνονται με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ που κάνουμε και εκεί φαίνεται ποιοι παράγουν κα ποιοι όχι. Δεν μπορεί κάποιος που πριν 20 χρόνια είχε παραγωγή να διατηρεί ιστορικά δικαιώματα και να παίρνουν τα παιδιά του είτε καλλιεργούν είτε όχι και οι νέοι παραγωγοί να μην στηρίζονται. Νιώθουμε ότι μας εμπαίζουν μας χτυπάνε στην πλάτη δήθεν με κατανόηση ΄και τίποτε δεν κάνουν και να αρθούν αυτές οι αδικίες».
Στα ύψη οι ζωοτροφές – Στο μισό η αγορά ζώντων αμνοεριφίων
Μαζί με τα χρονίζοντα προβλήματα υπάρχουν και τα τρέχοντα όπως αυτά με τις ζωοτροφές που η τιμή τους έχει εκτοξευτεί καθιστώντας ασύμφορη την κτηνοτροφία. Ειδικότερα η σόγια έχει φτάσει σε 60 λεπτά από 38 και το καλαμπόκι σε 35 λεπτά από 17 λεπτά πέρσι. Την ίδια στιγμή στο μισό έχει φτάσει η τιμή του κιλού κρέατος ζωντανών αμνοεριφίων. Ενώ στις αρχές Δεκέμβρη κυμαίνεται στα 4,20 τώρα οι έμποροι αγοράζουν με 2,30 το κιλό.
Απόσπασμα από την επιστολή των συλλόγων της ΑΜΘ που αναφέρεται στα αιτήματα των κτηνοτρόφων ΑΜΘ
«Σταματήστε να εκτίθεστε πολιτικά και κάντε το σωστό και δίκαιο.
- Ενισχύστε τις γέννες των αγελάδων με 200 ευρώ/ζώο.
- Ενισχύστε με 200 ευρώ/ζώο τα αρσενικά και θηλυκά μοσχάρια των αγελαδοτρόφων που γεννιούνται και μένουν στην εκμετάλλευσή τους και σφάζονται μέχρι 12 μηνών.
- Ενισχύστε με 250 ευρώ/ζώο τα αρσενικά και θηλυκά μοσχάρια των αγελαδοτρόφων, που γεννιούνται και μένουν στην εκμετάλλευσή τους και σφάζονται από 14 μέχρι 20 μηνών.
- Ενισχύστε με 250 ευρώ/ζώο, τις μοσχίδες αναπαραγωγής των αγελαδοτρόφων, που έχουν γεννηθεί στην εκμετάλλευσή τους.
- Αποκλείστε τα εισαγόμενα μοσχάρια από την ΕΕ και τρίτες χώρες, από κάθε ενίσχυση.
- Ενισχύστε τους παχυντές με 32 ευρώ/ζώο για τα μοσχάρια που έχουν γεννηθεί μόνο στην Ελλάδα και σφάζονται από 14 μέχρι 20 μηνών και διατηρούνται στη μονάδα τουλάχιστον 5 μήνες πριν τη σφαγή, ώστε να υπάρχει «σημαντικό κίνητρο» για ν’ αγοράζουν τα ελληνικά μοσχάρια και να μην εισάγουν από το εξωτερικό.
Μετά την τεράστια ζημιά που υπέστη η αιγοπροβατοτροφία στη χώρα μας, από το 2015 μέχρι σήμερα, έρχεστε εσείς με τις αποφάσεις σας να αποτελειώσετε την ήδη ασθμαίνουσα κρεοπαραγωγό αγελαδοτροφία».
Μαριάννα Ξανθοπούλου