Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Κουδούνι με 212 κρούσματα στα σχολεία της Ξάνθης  

Κουδούνι με 212 κρούσματα στα σχολεία της Ξάνθης  

0

Οι διακοπές των γιορτών δεκαπλασίασαν τα κρούσματα στα Γυμνάσια  – Λύκεια

 

18 μαθητές χωρίς self tests στα δημοτικά πήραν απουσία  – Επιμένουν οι δύο αρνητές γονείς

 

Κουδούνι με …212 κρούσματα στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας της Ξάνθης. Τα στοιχεία που μας δόθηκαν από τις Διευθύνσεις αφορούν 105 θετικά self tests σε μαθητές Γυμνασίων – Λυκείων και 25 σε εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας καθώς και 60 σε μαθητές των Νηπιαγωγείων – Δημοτικών και 22 σε εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας! Πρόκειται για μια ραγδαία αύξηση αν σκεφτεί κάνεις ότι τα σχολεία έκλεισαν πριν τις γιορτές με 10 – 15 κρούσματα σε δευτεροβάθμια και αντίστοιχα στην πρωτοβάθμια.

Οι διακοπές των γιορτών δεκαπλασίασαν τα κρούσματα στα Γυμνάσια Λύκεια

Πρώτη μέρα σε Γυμνάσια και Λύκεια και δεν έλειψαν τα προβλήματα με κάποιους μαθητές που είτε άργησαν είτε αμέλησαν και δεν πρόλαβαν να προμηθευτούν self tests από τα φαρμακεία. Αυτές οι περιπτώσεις εξυπηρετήθηκαν από το απόθεμα που υπήρχε στα σχολεία ενώ όσα παιδιά δεν κατάφεραν τελικά να κάνουν self tests τους δόθηκε η δυνατότητα να παραμείνουν με Υπεύθυνη Δήλωση. Ωστόσο όπως επεσήμανε ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας  Ξάνθης κ. Χρήστος Ιωαννίδης τα προβλήματα ήταν μεμονωμένα και αντιμετωπίστηκαν: «Σε γενικές γραμμές δεν είχαμε προβλήματα. Μοιράσαμε self tests από το απόθεμα που είχαμε αλλά τώρα θα προμηθευτούμε και άλλα 3.000. Επίσης κάναμε έγγραφο σ’ όλους τους δήμους ζητώντας να συνεισφέρουν με υλικό στα σχολεία του νομού. Θεωρώ ότι θα έχουμε επάρκεια». Συνεχίζοντας ο κ. Ιωαννίδης εξέφρασε τον προβληματισμό του για τον υψηλό αριθμό των κρουσμάτων: «Παρατηρήσαμε δεκαπλασιασμό των κρουσμάτων σε σχέση με αυτά που είχαμε πριν τις γιορτές. Αυτό σημαίνει ότι στα σχολεία τα παιδιά ήταν σε μια ελεγχόμενη κατάσταση και ότι δεν ήταν μεγάλη η επιβάρυνση της κατάστασης στην κοινωνία συνολικά από τα σχολεία. Τώρα ξαναμπαίνουμε στην …κανονικότητα της πανδημίας με τα υγειονομικά πρωτόκολλα με τα οποία μάθαμε να λειτουργούμε σχεδόν δύο χρόνια». Όπως συμπλήρωσε ο κ. Ιωαννίδης οι  καθηγητές που διαγνώστηκαν θετικοί και τέθηκαν σε καραντίνα έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν την ασύγχρονη εκπαίδευση και να κάνουν μάθημα στην τάξη μέσω της πλατφόρμας webex.

18 μαθητές χωρίς self tests στα δημοτικά πήραν απουσία

Με 82 θετικά κρούσματα (60 μαθητές 22 εκπαιδευτικοί) η επιστροφή στα θρανία για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Πρόβλημα παρατηρήθηκε σε 18 μαθητές οι περισσότεροι από σχολεία της Ξάνθης που δεν είχε προμηθευτεί self tests και οι γονείς τους έκριναν σωστό να μη συνοδέψουν τα παιδιά στο σχολείο στις 7 το πρωί ώστε να προμηθευτούν από εκεί τεστ και να τα κάνουν ώστε να εισέλθουν τα παιδιά στο σχολείο για μάθημα. Έτσι επέλεξαν να πάρουν απουσία την πρώτη μέρα. Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες στα φαρμακεία της Ξάνθης υπήρχαν διαθέσιμα 20.000 self tests από την Τετάρτη για τους μαθητές ωστόσο κάποιοι γονείς δεν πρόλαβαν να τα προμηθευτούν πριν κλείσει η πλατφόρμα το Σάββατο:

«Κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να παραμείνουν τα σχολεία ανοιχτά. Με τις άοκνες προσπάθειες των εκπαιδευτικών να στηρίξουν τους μαθητές και τις οικογένειές τους θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα», δήλωσε η Διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας κα Εύη Στυλιανίδου.

Επιμένουν οι δύο αρνητές γονείς  

Να σημειώσουμε ότι όπως είχαμε αναφέρει στην Ξάνθη έχουν εντοπιστεί δύο περιπτώσεις γονέων που αρνούνται να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Έχουν ενημερωθεί για τις επιπτώσεις ενώ τον Φεβρουάριο εκπνέει η προθεσμία κι αν επιμείνουν τα παιδιά θα χάσουν την χρονιά τους.

Ποιο είναι το νέο πρωτόκολλο για την λειτουργία των σχολείων

Προβλέπεται ένα επιπλέον self test για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας σχολείων, δηλαδή θα διενεργηθούν τρία δωρεάν self test την εβδομάδα που ξεκινάει αντί για δύο.

Τα δωρεάν δύο εβδομαδιαία self test πλέον θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και από τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, πάλι δύο φορές την εβδομάδα έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο την Τρίτη και την Παρασκευή.

Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη όλο το τμήμα θα υποβάλλεται σε έλεγχο, και όχι μόνο οι μαθητές που κάθονταν κοντά στο κρούσμα, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ κάθε μέρα για 5 ημέρες. Θα κάνουν δύο rapid και ένα self test σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών self test την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες. Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν σύνολο 3 self test δωρεάν εκείνες τις ημέρες.

Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς, οι ανεμβολίαστοι θα κάνουν και αυτοί 5 τεστ σε 5 ημέρες: δύο rapid και ένα self test, επιπλέον των δύο rapid test που ήδη κάνουν την εβδομάδα. Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν 3 self test δωρεάν την εβδομάδα.

Οι ανεμβολίαστοι μαθητές ή εκπαιδευτικοί που έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου τριμήνου έχουν το ίδιο καθεστώς με τους εμβολιασμένους μαθητές ή εκπαιδευτικούς αντίστοιχα.

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, η αναστολή των εκδρομών, εξακολουθούν να ισχύουν.

Επίσης, συνεχίζει να ισχύει το 50%+1 για την αναστολή λειτουργίας τμήματος σε περίπτωση κρούσματος.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πέντε αλήθειες για τη μειονοτική εκπαίδευση

Γράφει η Μ. Κοσμίδου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δ…