Απογοητευτικό το ταμείο για τα εμπορικά καταστήματα της Ξάνθης. Αγορές μόνο για παιχνίδια στα παιδιά
Ευ. Μίλκογλου: «Βιώσαμε μία από τις πιο δύσκολες χρονιές, ο κόσμος δεν έκανε τις προβλεπόμενες αγορές»-Μ. Τσιακίρογλου: «Είμαστε αντιμέτωποι με ένα άτυπο lockdown-Μεγάλο το πλήγμα για την εστίαση»
Χρύσα Κιατίπη
Οι γιορτές τέλειωσαν! Έφτασε η ώρα του απολογισμού…Ένας «δύσκολος» Δεκέμβρης σήμανε για την αγορά της Ξάνθης. Οι ξανθιώτες έκαναν τα ψώνια των γιορτών τηρώντας κατά το δέον τα υγειονομικά μέτρα, ωστόσο το όλο κλίμα που προέκυψε από την νέα μετάλλαξη «Όμικρον» και την εφαρμογή των νέων περιοριστικών μέτρων, σε συνδυασμό με τις νέες αυξήσεις σε προϊόντα και ενέργεια, έκανε πιο διστακτικό το μέσο πολίτη όσον αφορά τις αγορές του. Τα πεζοδρόμια ήταν γεμάτα, αλλά όπως αποδείχθηκε ο κόσμος βγήκε περισσότερο να ξεσκάσει παρά να αγοράσει και αυτή η αντίδραση, είναι σε κάποιο σημείο φυσιολογική κι αναμενόμενη. Διστάζουν οι ξανθιώτες να αγοράσουν όταν βλέπουν πως η κατάσταση βαίνει προς το χειρότερο. Ο Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου, Ευθύμης Μίλκογλου και η Πρόεδρος του Σωματείου Εστιατορίων και Καφέ-Μπαρ, Μαίρη Τσιακίρογλου μίλησαν στο «Ε» στην προσπάθειά τους να αποτυπώσουν τη νέα πραγματικότητα σε αγορά και εστίαση, αντίστοιχα.
Ευ. Μίλκογλου: «Περάσαμε τα χειρότερα Χριστούγεννα των τελευταίων 15χρόνων»
Αρχικά, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Μίλκογλου έκανε λόγο για μία πολύ δύσκολη χρονιά. Σημείωσε: «Η αλήθεια είναι πως δεν περιμέναμε τόσο χαμηλή κίνηση τόσο τα Χριστούγεννα, όσο και την Πρωτοχρονιά. Δεν χωρά αμφισβήτηση το γεγονός ότι φέτος περάσαμε τα χειρότερα Χριστούγεννα των τελευταίων 15χρόνων.Πραγματικά αν αποπειραθούμε να χαρακτηρίσουμε με μία λέξη την κατάσταση, θα την ονοματίζαμε ‘’δύσκολη’’».
Στη συνέχεια, υπογράμμισε: «Αναντίρρητα, η ‘’πεσμένη’’ κίνηση έχει ως γενεσιουργές αιτίες τα νέα περιοριστικά μέτρα που καθιστούν τους περισσότερους καταναλωτές επιφυλακτικούς ,επιδρούν στην ψυχολογία τους και τους αποτρέπουν να αγοράσουν και το ‘’κάτι επιπλέον’’. Είναι εξαιρετικά απογοητευτικό σε περίοδο γιορτών να βλέπεις κόσμο να περπατά δίχως να κρατά σακούλες. Ο αντίκτυπος είναι άμεσος σε όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες μετά από ένα δύσκολο φθινόπωρο(Σεπτέμβριο-Οκτώβριο)συνέχισαν σε έναν εκπτωτικό Νοέμβριο και μόλις περίμεναν τον Δεκέμβριο για να βγάλουν κάτι παραπάνω, οι ελπίδες τους διαψεύστηκαν με τον πιο πικρό τρόπο».
Αναφερόμενος στα είδη με τη μεγαλύτερη ζήτηση, επεσήμανε: «Μεγαλύτερη ήταν η κατανάλωση σε είδη που αφορούν τα παιδιά. Ιδίως η πώληση ηλεκτρονικών ειδών και παιχνιδιών κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα».
Μ. Τσιακίρογλου: «Η κίνηση δεν ήταν η αναμενόμενη-Πολύ υποτονικά τα πράγματα στους χώρους εστίασης»
Συμπληρωματικά, η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης και του σωματείου καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος κα Τσιακίρογλου, μνημόνευσε ένα άτυπο lockdown που θυμίζει καρναβάλια του 2020.Τόνισε: «Η κατανάλωση ομολογουμένως δεν ήταν η αναμενόμενη. Μπορούμε να μιλάμε για μία ‘’καλή’’ εβδομάδα για τα καταστήματα υγειονομικού χαρακτήρα, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να την αποκαλέσουμε ιδανική. Η κατάσταση επιδεινώθηκε και από την απόφαση για κατάργηση της μουσικής σε συνδυασμό με το νέο ωράριο λειτουργίας ως τις 12 τα μεσάνυχτα. Στους χώρους αμιγούς εστίασης διαγράφηκε πολύ υποτονική κίνηση. Στον αντίποδα, τα ποσοστά προσέλευσης σε καφέ-μπαρ ήταν αρκετά υψηλά».
Τέλος, μίλησε για μία ‘déjà vu’ κατάσταση, διαπιστώνοντας: «Η κατανάλωση δεν συντελέστηκε στα προσδοκώμενα επίπεδα. Τα προϊόντα στην πλειοψηφία τους είναι ευαλλοίωτα με άμεσο απότοκο τα περισσεύματα να πετιούνται! Είμαστε αντιμέτωποι με ένα υπό-lockdown,άτυπο lockdown, χωρίς να υπάρχει κάποια μέριμνα για την αντιστάθμιση στην εστίαση. Βιώνουμε ένα déjà vu,κάτι παρόμοιο έγινε και στα καρναβάλια του 2020,αφού ξαφνικά, μέσα στο διάστημα λίγων έκλεισαν τα πάντα μετά από σχετική απόφαση προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος διασποράς του ιού».