Αρχική ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Ευχές χειροποίητες

Ευχές χειροποίητες

0

«Ποτέ δεν εκτιμήσαμε τον άνθρωπο

της διπλανής μας πόρτας

και όταν εκείνος έφυγε, έλαμψε δια της απουσία του,

γοητευτήκαμε και φωτιστήκαμε συνάμα»

Δημήτρης Αβούρης

 

Τις περισσότερες φορές αυτό που έχουμε δίπλα μας δεν το εκτιμάμε. Κι αυτό φυσικά συμβαίνει πάρα πολύ συχνά και με τους ανθρώπους, ακόμα και τους πιο κοντινούς μας. Τους βάζουμε ένα ταμπελάκι – ο αδερφός μου, η μητέρα μου, ο φίλος μου – και νομίζουμε ότι ξεμπερδέψαμε.

Επαναλαμβάνουμε χωρίς σκέψη μοτίβα συμπεριφορών που έχουμε συνηθίσει μαζί τους και έτσι χάνουμε έναν ολόκληρο αθέατο κόσμο. Έναν κόσμο που μπορεί να έχει μέσα του άπειρες (κυριολεκτικά) δυνατότητες δημιουργικής ζύμωσης, έκφρασης και προσφοράς.

Ένας τέτοιος κόσμος φάνηκε να αποκαλύπτεται με τη δημιουργία, πριν από 2 χρόνια (σχεδόν μαζί με τον ακατονόμαστο ιό), μιας… χειροποίητης ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Ο λόγος για την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Πλέτενο», που βρήκε χώρο στο γνωστό για τους Ξανθιώτες 8ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Ξάνθης-Δράμας (με δυνατότητα επίσκεψης κάθε Σάββατο και Κυριακή 10πμ-2μμ).

Το όνομα της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. σημαίνει πλέκω και οι κυρίες που συμμετέχουν στον αγώνα αυτόν, για την αξία της χειροποίητης δημιουργίας στη ζωή μας, είναι κυρίως από τον Κένταυρο της Ξάνθης. Η προσπάθεια αυτή γεννήθηκε ως ιδέα στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ξάνθης-παράρτημα Κενταύρου, με κινητήρια δύναμη την εκπαιδευτικό Αρετή Μποφίλιου. Μετράνε ήδη 2 χρόνια τα σχέδιά τους, τα όνειρά τους και όσα φτιάχνουν με μεράκι, γνώση και αγάπη.

Κοσμήματα, χαλιά, πλεκτά με βελονάκι, υφαντά σε παραδοσιακό αργαλειό 100 ετών, τσάντες, καλαθάκια, παιχνίδια, παραδοσιακά γλυκά από τοπικά υλικά, μαρμελάδες, βότανα και τόσα άλλα, που μπορείτε να τα αναζητήσετε και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όλα φτιαγμένα με την παλιά συνταγή αλλά με τον σημερινό αέρα, με βάση τις δικές μας, σύγχρονες ανάγκες και με μια αισθητική που θα ταίριαζε όχι μόνο στον χώρο της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. στο 8ο χιλιόμετρο Ξάνθης-Δράμας αλλά και στα πωλητήρια μεγάλων μουσείων.

Ο τοπικός τύπος, και όχι μόνο, έχει ήδη αφιερώσει κείμενα για την προσπάθεια των γυναικών αυτών δίπλα μας. Ας μην ξαφνιαστούμε, όταν τις ανακαλύψει και ο υπόλοιπος κόσμος.

Ευχές λοιπόν στις κυρίες της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «Πλέτενο», στις γυναίκες αυτές που μοχθούν ως σύζυγοι, μητέρες, αδερφές, αλλά και σε όλους μας για τη νέα χρονιά που ξεκίνησε!

Μακάρι να ανακαλύπτουμε συνέχεια νέες γωνιές σε μέρη που έχουμε χιλιοπερπατήσει!

Μακάρι να αξιοποιούμε τα χέρια, το νου και την καρδιά μας, για να δίνουμε μορφή στις ιδέες και τα όνειρά μας!

Μακάρι να βρίσκουμε συνεχώς νέους τρόπους, για να γνωρίζουμε άγνωστες πτυχές σε ανθρώπους που έχουμε στη ζωή μας δεδομένους! Έστω και μόνο με έναν καλό λόγο, ένα μπράβο!

 

Νατάσα Μιχαηλίδου

Αρχαιολόγος-μουσειολόγος-ξεναγός

 

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
  • Ψηφιδωτά λάμποντα!

    «…είχε στα μάτια ψηφιδωτό τον καημό της Ρωμιοσύνης, εκείνου του πέλαγου τον καημό σαν ήβρε…
  • Ψηφιδωτά λάμποντα!

    «…είχε στα μάτια ψηφιδωτό τον καημό της Ρωμιοσύνης, εκείνου του πέλαγου τον καημό σαν ήβρε…
  • «Μην αναρωτιέσαι για πολύ»

    «Όπου, φωνάζω, και να βρίσκεστε, αδελφοί όπου και να πατεί το πόδι σας ανοίξετε μια βρύση …
Περισσότερα άρθρα από Νατάσα Μιχαηλίδου
Περισσότερα άρθρα από ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προτομές και προτιμήσεις

Ο προβληματισμός μου ξεκίνησε για πλάκα. Σε μια βόλτα με τον οκτώ μηνών γιο μου στο χώρο τ…