Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2005 Βιολογική Κτηνοτροφία: Λύση με προοπτική…

Βιολογική Κτηνοτροφία: Λύση με προοπτική…

0

Ημερίδα στο Δήμο Μύκης για την Βιολογική Κτηνοτροφία

 

Κτηνοτροφία, ο μεγάλος ασθενής της αγροτικής οικονομίας

Εμβόλιμο: Κοντός: Στροφή στη βιολογική κτηνοτροφία, στην μελισσοτροφία και καλλιέργεια αρωματικών φυτών. Έξυπνες και πρακτικές λύσεις που δίνουν εισόδημα

Τον «μεγάλο ασθενή της αγροτικής οικονομίας», την κτηνοτροφία, που στη χώρα μας παρουσιάζει συνεχή συρρίκνωση, με επακόλουθο «απ’ τις δέκα μπριζόλες που τρώμε οι δύο – τρεις να είναι ελληνικές και οι υπόλοιπες εισαγόμενες…», και την αναγκαιότητα λήψης μέτρων που θα τονώσουν την ανταγωνιστικότητά της, εστιάζοντας στην ποιότητα που εξασφαλίζεται από την Βιολογική κτηνοτροφία, πραγματεύτηκε η ημερίδα που διοργάνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία με το Δήμο Μύκης, την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου το πρωί σε κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου του Δήμου Μύκης. Παρόντες ο υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης κ. Κοντός και στελέχη του υπουργείου που προωθούν το πρόγραμμα «Βιολογική κτηνοτροφία»στο πλαίσιο του Ε.Π.Α.Α. 2000 – 2006 συνολικής δαπάνης 47 εκ. ευρώ, ο δήμαρχος Μύκης κ. Ντουκιαντζή, ο Δήμαρχος Σταυρούπολης κ. Τσεγγελίδης, ο δήμαρχος Τοπείρου κ. Χατζηευαγγέλου, ο αντινομάρχης Ξάνθης κ. Γκοντόλιας.

Το διακύβευμα είναι μεγάλο, αφού το πρόγραμμα «βιολογική κτηνοτροφία» έχει ως κύριο σκοπό: α)την αειφορική διαχείριση βοσκοτόπων β)την προστασία του περιβάλλοντος γ) το σεβασμό της ευημερίας των ζώων δ) την παραγωγή βιολογικών προϊόντων ζωικής προέλευσης, μπορεί δε να λειτουργήσει σαν εναλλακτική λύση για την περιοχή όπου υπάρχει η μονοκαλλιέργεια καπνού που το μέλλον της είναι αβέβαιο λόγω της αναθεώρησης της ΚΑΠ, αν και ο υφυπουργός κ. Κοντός, αφού αναφέρθηκε στα μέχρι στιγμής δεδομένα που διέπουν την καλλιέργεια καπνού, έδωσε τα εχέγγυα ότι το υπουργείο θα προσπαθήσει να διατηρήσει την καλλιέργεια του καπνού μπασμά στην περιοχή είτε υπάρχει αποσύνδεση είτε σύνδεση το 2006 γιατί: «…όταν ένα προϊόν ζητιέται από την αγορά όπως το δικό μας και παρότι μπήκαν δυνατά στην αγορά οι κινέζοι οι ποίοι δεν παράγουν όμως μπασμά έχει μέλλον». Παράλληλα τόνισε ότι σύντομα το υπουργείο ανάπτυξης, αφού λάβει υπόψη του τις απόψεις όλων των εμπλεκομένων φορέων και ιδιαίτερα των καπνοπαραγωγών θα καταλήξει εάν θα υπάρξει στη χώρα ολική αποσύνδεση η σύνδεση.

Βιολογική Κτηνοτροφία: Λύση με προοπτική…

Αναφορικά με την βιολογική κτηνοτροφία ο κ. Κοντός τη χαρακτήρισε καλή προοπτική για περιοχές όπως η συγκεκριμένη τονίζοντας παράλληλα ότι την εποχή των τρελών αγελάδων και των διοξινών, γίνεται πλέον επιτακτική η ανάγκη προϊόντων ποιότητας, προϊόντων, που θα ξεχωρίζουν για τους τρόπους υγιεινής που παράγονται που θα πιστοποιούν την ποιότητά τους και θα δικαιολογούν την διαφορετική τιμή τους , εκτός δε απ’ αυτό: «… αν καταφέρουμε να κάνουμε τα προϊόντα της περιοχής βιολογικά η περιοχή θα αποκτήσει και από οικοτουριστική άποψη διαφορετική οντότητα, που θα συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής».

Ο κ. Κοντός αναφέρθηκε και στα μέτρα προστασίας που έλαβε το υπουργείο και …στρώνουν το χαλί της ανάπτυξης της βιολογικής κτηνοτροφίας. Αυτά είναι: η εξάρθρωση του κυκλώματος των βουλγαρικών και ρουμάνικων αμνοεριφίων, η μη επιβάρυνση των κτηνοτρόφων με την οικοδομική άδεια του ποιμνιοστασίου, η νομιμοποίηση όλων των ποιμνιοστασίων που τηρούν τις προδιαγραφές, μείωση της ασφαλιστικής εισφοράς στο 25% στον ΕΛΓΑ.

Πεδίο δόξης λαμπρό…η μελισσοκομία

Επίσης έδωσε και το πράσινο φως για στροφή προς άλλες μορφές καλλιεργειών, όπως αρωματικών φυτών καθώς και την ανάπτυξη της «παραμελημένης» μελισσοκομίας: «Το ελληνικό μέλι έχει την πιο καλή φήμη στην διεθνή αγορά».

Πεδίο δόξης λαμπρό …χαρακτήρισε την μελισσοκομία ο κ. Κοντός τονίζοντας ότι το υπουργείο κινείται στο να γίνει το μέλι από τα προϊόντα κορυφής. Έξυπνες και πρακτικές προτάσεις προσαρμοσμένες στα περιβαλλοντικά δεδομένα της κάθε περιοχής προτίθεται να εφαρμόσει το υπουργείο δίνοντας προοπτική και εισόδημα σ’ αυτούς που θα αναζητήσουν τη στήριξη της διαβίωσής του ς στην γεωργία και κτηνοτροφία.

Ο Δήμαρχος Μύκης ενστερνιζόμενος τις θέσεις του υφυπουργού για το θέμα τόνισε παράλληλα την αναγκαιότητα ύπαρξης προϋποθέσεων, όπως υποδομές σε δρόμους και τη συνεπικουρία γνώσης και επιστήμης για να ενταχθούν οι 211 κτηνοτρόφοι την περιοχής, από τους οποίους οι 90 μόνο είναι ενταγμένοι σε προγράμματα εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεών τους στο πρόγραμμα βιολογικής κτηνοτροφία.

Γενικά στοιχεία του προγράμματος βιολογικής κτηνοτροφίας

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν:

1)Όσοι (φυσικά και νομικά πρόσωπα με προϋποθέσεις) είναι νόμιμοι κάτοχοι γεωργικής εκμετάλλευσης υπεύθυνοι για τη διαχείριση της

2)Κατέχουν νόμιμα την κυριότητα ή τη χρήση βοσκοτόπων που δηλώνουν ότι αξιοποιούν

3)Σε περίπτωση ενοικίασης εγκαταστάσεων ή ιδιόκτητων βοσκοτόπων, η διάρκεια χρήσης να είναι τουλάχιστον για πέντε χρόνια.

4)Σε περίπτωση χορήγησης κοινόχρηστων βοσκοτόπων γίνονται δεκτά παραχωρητήρια διάρκειας ενός έτους τα οποία όμως πρέπει να ανανεώνονται για κάθε έτος της πενταετίας υποχρεωτικής παραμονής στο πρόγραμμα με ευθύνη του δικαιούχου.

Πεδίο εφαρμογής του προγράμματος

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται σ’ όλη τη χώρα και στους παρακάτω κλάδους:

1)Εκτατική και ημισταυλισμένη Προβατοτροφία και Αιγοτροφία

2)Εκτατική και ημισταυλισμένη Βοοτροφία

3)Εκτατική και ημισταυλισμένη Χοιροτροφία

Προθεσμία υποβολής φακέλων υποψηφιότητας

Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα της Βιολογικής Κτηνοτροφίας πρέπει να υποβάλλουν φακέλους υποψηφιότητας από 17 – 1 – 2005 έως 11 – 3 – 2005 στις κατά τόπου διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης/ Γεωργίας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.

Σημειώνεται ότι το μέτρο 3.2 «Βιολογική Κτηνοτροφία» είναι γεωργοπεριβαλλοντικό και επιδοτούνται τόσα ζώα όσα αναλογούν στην έκταση του διαθέσιμου βοσκότοπου στον οποίο τηρούνται τα όρια της πυκνότητας βόσκησης σύμφωνα με τους κώδικές Ορθής Γεωργικής Πρακτικής .

Επίσης οι εκμεταλλεύσεις για να είναι βιολογικές πρέπει να πιστοποιηθούν ως βιολογικές και να τηρούν τις διατάξεις του κανονισμού για την διατροφή , το σταβλισμό, χώρους ελεύθερης κίνησης και άσκησης, εκτάσεις διασκόρπισης αποβλήτων

Οι ενισχύσεις του προγράμματος της Βιολογικής Κτηνοτροφίας υπολογίζονται σε ευρώ ανά στρέμμα και καταβάλλονται στους δικαιούχους με κατάθεση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Οι μέγιστες ενισχύσεις ανά κατηγορία ζώου κι ανά ΜΖΚ (Μονάδα Ζωικού Κεφαλαίου

Είδος ζώων Κατηγορία ζώων Ενίσχυση (ευρώ/ΜΖΚ)

Βοοειδή 1.Αγελάδες γαλακτοπαραγωγής 68,80

2.Αγελάδες κρεατοπαραγωγής (θηλάζουσες ) επιλέξιμες 73,50

Αγελάδες κρεατοπαραγωγής (θηλάζουσες) μη επιλέξιμες 68,50

Μοσχάρια ηλ. Άνω των 6 μηνών και έως 24 μηνών 250,00

Μοσχίδες ηλ. Άνω των 6 μηνών και έως 24 μηνών 279,60

Πρόβατα/αίγες Προβατίνες /αίγες 235,80

Χοίροι Χοιρομητέρες( μετά παράγωγά τους) 549,62

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ανανεώθηκε ο εξοπλισμός του Γηροκομείου Ξάνθης

Από τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις. Πολύτιμη η συμβολή του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ.…