Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

0

Τον μάτιασαν
Δεν πρόλαβε να χαρεί την ίδρυση του κόμματός του ο Γιώργος Τράγκας κι έφυγε από τον μάταιο αυτόν κόσμο. Όντας με προβλήματα υγείας, αντί να κάτσει σπίτι του, θέλησε κι αυτός να σώσει την Ελλάδα. Ίδρυσε κόμμα πατριωτικό, κι άρχισε τις περιοδείες. Αλλά τελικά, το σώμα  αντέδρασε γιατί δεν ήταν για τέτοιες ιστορίες.
Τελικά χθες ήρθε το τέλος του φωνακλά Τράγκα ο οποίος ως δημοσιογράφος, όπως και με άλλες ιδιότητες, βρισκόταν πάντα στο όριο της λογικής και της νομιμότητας.
Προφανώς το κόμμα διαλύεται, οι λίγοι οπαδοί θα ψάξουν στέγη για άλλο πατριωτικό, όπως του Εμφιετζόγλου, και η ζωή συνεχίζεται…
Γ.Δ.


Σωτήρες ευκαιριακοί
Με την ευκαιρία να πούμε λίγα λόγια για τα διάφορα κομματίδια που εμφανίστηκαν και θα εμφανιστούν ίσως και άλλα.
Δύο είναι οι τόποι προέλευσής τους. Η άκρα δεξιά η μία και η άκρα αριστερά η άλλη.
Το γιατί εμφανίζονται τώρα;  Μα η απλή αναλογική. Μ’ αυτό το εκλογικό σύστημα θα γίνουν οι βουλευτικές εκλογές όποτε κι αν γίνουν.
Έτσι, γι’ αυτό, διάφοροι εθνικόφρονες, επαγγελματίες πατριώτες από τη μία που σπεκουλάρουν στο «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια», και οι αριστεροί επαναστάτες από την άλλη που ονειρεύονται μια αταξική κοινωνία, θεωρούν πως ήρθε η ώρα τους να μπουν στη βουλή.
Το ότι  κάποιοι, και από τη μία πλευρά όσο και από την άλλη, σκέφτονται «ν’ αξιοποιήσουν» αυτήν την παρουσία σε όποιον προσφέρει τα ανάλογα αργύρια ή θέσεις, ε, αυτό είναι ένα σοβαρό κίνητρο για το ενδιαφέρον τους, αλλά μην περιμένετε να σας το ομολογήσουν. Θυμίζω πως το νόμο για την απλή αναλογική πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ και ψηφίστηκε τελικά.
Γ.Δ.


Έφυγε και ο Χρήστος Σάπκας
Μια γραφική φιγούρα της Ξάνθης, ο Χρήστος Σάπκας, με καταγωγή από το Πόρτο- Λάγος, έφυγε από κοντά μας, θύμα κι αυτός της αντίληψης του άτρωτου στον ιό.
Δικαίωμά του. Το πλήρωσε με τη ζωή του. Μια ζωή που ο Σάπκας την έζησε αντισυμβατικά, στο όριο της ευπρέπειας, του πρέπει και της κοινωνικής συμβατότητας.
Ήταν αντίθετος σ’ αυτά, ήταν πολιτικοποιημένος και του άρεσαν οι συγκρούσεις.
Είχε εκτεθεί κατ’ επανάληψη ως υποψήφιος βουλευτής μικρών κομμάτων, είχε πολιτικό θράσος και όντας ελάχιστα συμβατικός, συγκρούονταν με την κοινωνία και τις συντηρητικές της απόψεις. Ήταν ανεξάρτητος και ελεύθερος.
Ώρα του καλή. Σίγουρα θα γελάει μαζί μας για όσα μας έκανε χρόνια τώρα.
Γ.Δ.


Ήρθαν τα αντιπλημμυρικά ως ανάγκη
Βαυκαλιζόμασταν πως η Ξάνθη, πόλη και νομός, δεν είχαν κανένα πρόβλημα με τις πλημμύρες. Πιστεύαμε όλοι πως εμείς δεν είχαμε τέτοιο θέμα.
Κι όμως. Θέμα υπάρχει και απαιτεί αντιμετώπιση.
Για να’ μαστε δε σωστοί, ναι, υπάρχει πρόβλημα, αλλά δεν είναι και ιδιαίτερα μεγάλο.
Δύο είναι τα σημεία που έχουν ανάγκη παρέμβασης όπως παρουσιάστηκαν στο ρεπορτάζ χθες. Το ένα στη Βιστονίδα και το άλλο στο Νέστο.
Υπάρχουν όμως και προβλήματα μέσα στην πόλη από την έλλειψη σχαρών ομβρίων. Κι αυτό θα πρέπει επίσης να λύσει η ΔΕΥΑΞ, ας μην το ξεχνάει.
Γ.Δ.


Τάδε έφη Ντισραέλι
Ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου είπε κάτι ιδιαίτερα σωστό, πράγμα που το ζήσαμε πρόσφατα με την εκλογή του Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.
Είπε λοιπόν το κλασικό από τότε «Η επιτυχία είναι τέκνο της τόλμης» και προφανώς είχε δίκιο.
Το ίδιο όμως είπαν οι πρόγονοί μας, πριν πολλά χρόνια με το «ο τολμών νικά».
Τόλμη λοιπόν χρειάζεται για να κατακτηθεί η επιτυχία. Τόλμη βέβαια με σύνεση, ορθολογισμό και προγραμματισμό.
Ουδείς προφανώς εννοεί την ανόητη προσπάθεια, την χωρίς μελέτη και αποφασιστικότητα.
Τούτα λοιπόν ας τα έχουν υπόψιν τους οι σημερινοί μας άρχοντες.
Γ.Δ.


Σαν τα… χιόνια
Η χθεσινή μέρα, μετά το ξύπνημα νωρίς το πρωί, μας είχε μία ευχάριστη (;) έκπληξη. Στον ορίζοντα από το παράθυρο, τα βουνά ήταν χιονισμένα. Το ίδιο με το ύψωμα Στ.Τσακίρης (αυγό), το ίδιο με το Λυκοδρόμιο κι ακόμη πιο πάνω όπως πληροφορήθηκα.
Χιόνια στο καμπαναριό λοιπόν; Στα βουνά, στα χωριά εκεί ψηλά, ναι. Για μέσα στην πόλη το βλέπω λίγο δύσκολο, αλλά ποτέ δεν ξέρεις.
Χειμώνας λοιπόν με τα όλα του. Με πολλές, πάρα πολλές βροχές, με χιόνια και κρύο.
Τώρα, ναι, μπορούμε να πούμε «καλό χειμώνα».
Γ.Δ.


Ποιοτικές προτάσεις
Στο σημερινό φύλλο δημοσιεύουμε την πρόταση του Σάββα Μελισσόπουλου για την αξιοποίηση του Κόσυνθου.
Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ξάνθη για Όλους» είναι μέλος του Δ.Σ. «Πόλεων με ποτάμια» και του ζητήσαμε να δημοσιοποιήσει την πρότασή του για το δικό μας ποταμό.
Έτσι, σήμερα δημοσιεύουμε την πρόταση για τον Κόσυνθο με τη σημείωση πως η αντιπολίτευση οφείλει ως εκ του ρόλου και της αποστολής της να κάνει και να δημοσιοποιεί ποιοτικές προτάσεις για την πόλη.
Μια λοιπόν ανάλογη πρόταση θεωρεί η στήλη πως είναι κι αυτή του Σάββα Μελισσόπουλου την οποία οφείλει η δημοτική παράταξη να την αξιολογήσει και αναλόγως όπου θεωρεί πως μπορεί να υλοποιηθεί να την προχωρήσει.
Γ.Δ.


Ένα βήμα μπροστά
Το υποστηρίζουμε παγίως κυρίως για τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την δημοκρατικότητα που πρέπει να την διακρίνει ως προς τη λειτουργία της.
Το «παιγνίδι» της συμμετοχικής δημοκρατικής λειτουργίας και ο σεβασμός που πρέπει να διέπει τις συμμετέχουσες δημοτικές παρατάξεις, υποχρεώνει την συζήτηση των προτάσεων της αντιπολίτευσης.
Η πλειοψηφία οφείλει να δέχεται τις προτάσεις που της κατατίθενται, να τις αξιολογεί, να τις συζητά και να υλοποιεί μέρος ή το σύνολο αυτών εάν υπάρχουν τέτοιες αξιόλογες που στηρίζονται στις δυνατότητες του δήμου.
Προσωπικά θα θεωρούσα πως μια τέτοια λειτουργία πως θα ήταν «ευχής έργον»  να υφίσταται στον δήμο και στους υπόλοιπους φυσικά.
Η συνεργασία, η αποδοχή προτάσεων, δεν ακυρώνει το ρόλο κανενός. Αποδεικνύει απεναντίας την ευρύτητα πνεύματος και διάθεσης προσφοράς προς τον δήμο.
Γ.Δ.


Φτάνει πια με την παρελθοντολαγνεία
Παρατηρώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κυρίως το facebook διακρίνει κανείς ιδιαίτερα σε μεγαλύτερους χρήστες μια παρελθοντολογία άνευ προηγουμένου. Καθείς άνω των 50 δημοσιεύει και μια παλαιότερη φωτογραφία των παιδικών του αναμνήσεων από το προσωπικό του άλμπουμ που συνοδεύει με δακρύβρεχτες λεζάντες του τύπου «Τι ωραία εκείνα τα χρόνια» και τότε έτσι και τότε αλλιώς και παρεμφερή. Ως ένα βαθμό είναι φυσιολογικό να ανακαλεί κανείς μνήμες ή να αναπολεί στιγμές αλλά το πράγμα έχει παραγίνει. Αυτό το «κόλλημα» με το παρελθόν και η ωραιοποίησή του πραγματικά αποτελεί τροχοπέδη για να ζήσει κανείς το παρόν. Και αυτό είναι προσωπικό δικαίωμα αλλά γίνεται μειονέκτημα και υστέρηση που προκαλεί προβλήματα στην καθημερινότητα όταν η τόσο μεγάλη προσκόλληση δεν αφήνει το άτομο να ενσωματωθεί στην νέα πραγματικότητα, να εκπαιδευτεί στην νέα τεχνολογία να την εντάξει στην καθημερινότητα του. Οι εποχές αλλάζουν , οι άνθρωποι αλλάζουν! Και τώρα υπάρχουν άνθρωποι μορφωμένοι, καλοσυνάτοι, ευγενικοί. Οι νέες γενιές είναι καλύτερες. Δεν ήταν όλα καλά στο παρελθόν ούτε οι άνθρωποι όλοι ήταν καλοί και αγνοί… Αντίθετα η φτώχεια και η ανέχεια τους έκανε πιο σκληρούς.
Ας μάθουμε από το παρελθόν αλλά ας ζήσουμε στο παρόν κι ας σχεδιάσουμε ένα καλύτερο μέλλον.
Μ.Ξ.


Απαράδεκτο
Διαστάσεις χιονοστιβάδας παίρνουν οι καταγγελίες για γνωστό παρουσιαστή σε δημοφιλή εκπομπή. Κατηγορείται για «εκδικητικό πορνό». Ότι διαπόμπευσε πρώην σχέση του δημοσιεύοντας  βίντεο σε πορνογραφικό site. Και βέβαια είναι η δικαιοσύνη αυτή που θα κρίνει αλλά αυτό που σαν πολίτες μπορούμε να κρίνουμε είναι ότι ο συγκεκριμένος παρουσιαστής και η παρέα του, σατιρίζουν τους πάντες και τα πάντα. Και όταν ξέσπασε το metoo ήταν οι πρώτοι που «λιθοβόλησαν» την υπουργό Πολιτισμού ζητώντας την παραίτησή της για την υπόθεση Λιγνάδη. Και μπορεί η παρέα όντως να μην γνώριζε το σκοτεινό πρόσωπο του φίλου τους…Ο ίδιος όμως; Πόση υποκρισία λοιπόν; Πόση ξεδιαντροπιά;
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…