Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Οι ήχοι της Πόλης σε μια μοναδική μουσική βραδιά καλοκαιριού

Οι ήχοι της Πόλης σε μια μοναδική μουσική βραδιά καλοκαιριού

0
romioi1_07_2012-empros

Χρίστος Τσιαμούλης, Σωκράτης Σινόπουλος και Κατερίνα Παπαδοπούλου γοήτευσαν τα κοινό

Με δημιουργίες ρωμιών συνθετών γέμισε η αυλή του αρχοντικού Παμουκτσόγλου στα Άβδηρα. Συνέχεια με νέες εκδηλώσεις για το 4ο Φεστιβάλ Λόγιας και Ανατολικής Μουσικής της ΦΕΞ

Τους ήχους της Πόλης, αστικά και λαϊκά τραγούδια με τα παραδοσιακά κωνσταντινουπολίτικα μουσικά όργανα έφεραν στο χωριό των Αβδήρων, σε μια μοναδική μουσική βραδιά οι καταξιωμένοι στο είδος καλλιτέχνες Χρίστος Τσιαμούλης και Σωκράτης Σινόπουλος. Τις μουσικές εκτελέσεις πλαισίωνε με την ξεχωριστή φωνή της η Κατερίνα Παπαδοπούλου.
Οι «Ρωμιοί συνθέτες» αποτέλεσαν την εναρκτήρια εκδήλωση του 4ου Φεστιβάλ Λόγιας και Ανατολικής Μουσικής που διοργανώνει η ΦΕΞ, με πολύ μεράκι, αγάπη και θαυμασμό για τη μουσική που εκκολάφθηκε στην Κωνσταντινούπολη και μαζί με τους πρόσφυγες ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό και ταξιδεύει ακόμη, μαζί με τις θύμησες και τα συναισθήματα που γεννά στο φιλόμουσο κοινό.
Η συναυλία πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην αυλή του αρχοντικού Παμουκτσόγλου στα Άβδηρα. Πολίτικη μουσική σ’ ένα πολίτικο σπίτι, το οποίο ήταν ανοιχτό για το κοινό της συναυλίας, προκειμένου να ξεναγηθούν στους χώρους του και να θαυμάσουν την αρχιτεκτονική του.
Ο Χρίστος Τσιαμούλης, ο Σωκράτης Σινόπουλος και η Κατερίνα Παπαδοπούλου ερμήνευσαν γνωστά κι αγαπημένα, αλλά και άγνωστα, τραγούδια από την Πόλη και την Προποντίδα. Συνθέσεις Ρωμιών συνθετών και δεξιοτεχνών της Πόλης. Βυζαντινά αφηγηματικά τραγούδια δίπλα σε αμανέδες και δυτικότροπες καντάδες και λαϊκά βαλσάκια, αποτυπώνοντας τον πολυεθνικό-πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της Κωνσταντινούπολης.
Παρουσίασαν τραγούδια παιγμένα με τον τρόπο της «πολίτικης ζυγιάς», δηλαδή από ένα ζευγάρι δύο οργάνων που αλληλοσυμπληρώνονται, συγκεκριμένα από το ούτι του Χρίστου Τσιαμούλη και την πολίτικη λύρα του Σωκράτη Σινόπουλου.
Στο μουσικό σχήμα συμμετείχαν επίσης ο Χρήστος Μπαρτζόπουλος και ο Γιάννης Κατσούλης, με ούτι και κανονάκι. 
Η μουσική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε και στα πλαίσια του περσινού φεστιβάλ, στέφθηκε για ακόμη μια χρονιά με επιτυχία, και σε αυτή παραβρέθηκαν όχι μόνο ξανθιώτες, αλλά και φίλοι της Πόλης και της μουσικής από όλη τη Θράκη.

Αυθεντικότητα και σύγχρονοι ήχοι μαζί
Ο διευθυντής του Λαογραφικού Μουσείου Πασχάλης Ξανθόπουλος αναφέρθηκε στη συναυλία, αλλά και στο σύνολο της διοργάνωσης, χαρακτηρίζοντάς την ως μία προσπάθεια που αποδεικνύει ότι η πολίτικη μουσική συνεχίζει να υπάρχει, όχι μόνο ακαδημαϊκά, αλλά και ανάμεσα στους σύγχρονους ανθρώπους και φαίνεται αφενός στο σεβασμό που επιδεικνύουν οι νέοι για τον ήχο της, τα όργανά της, τις ιδιαιτερότητες και τις επιρροές της, αλλά και στον τρόπο που αναδεικνύεται η σύγχρονη εξέλιξή της. «Οι μουσικοί των πολίτικων ήχων είναι εκφραστές της αυθεντικότητας και παράλληλα του ‘παντρέματος’ με σύγχρονους ήχους», σημειώνει.
Ο Πασχάλης Ξανθόπουλος, μιλώντας για το φεστιβάλ, επεσήμανε τη συμμετοχή, αλλά και τη σπουδαιότητα της διεξαγωγής των εκπαιδευτικών εργαστηρίων, που συνεχίζουν και αυτή την εβδομάδα. Άλλωστε, ο Χρίστος Τσιαμούλης είναι ένας αναγνωρισμένος δεξιοτέχνης στο ούτι με συνεργασίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, είναι «βαθύς» γνώστης της βυζαντινής, της παραδοσιακής αλλά και της ανατολικής μουσικής, έμπειρος καθηγητής όλων αυτών των αντικειμένων και με πλούσιο συγγραφικό έργο. «Στα εργαστήρια συμμετέχουν ήδη φοιτητές πανεπιστημίου και αυτοί που αναμένουμε να γίνουν οι διάδοχοι σε αυτό το είδος, αλλά και μόνο για την ευκαιρία και την εμπειρία θα έπρεπε να δώσουν το παρών όλοι οι ντόπιοι καλλιτέχνες», προσθέτει.

Συνέχεια για το 4ο φεστιβάλ Λόγιας και Ανατολικής Μουσικής
Με νέες εκδηλώσεις συνεχίζει η 4η διοργάνωση της ΦΕΞ για τη λόγια και ανατολική μουσική. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται:
– Βραδιές αφήγησης: Τετάρτη 18 Ιουλίου και ώρα 21.30 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, στην αυλή με τα Χαμάμ.
«Χίλιες και μία νύχτες…», «παραμύθια της Χαλιμάς…»:Ένα μωσαϊκό εικόνων από τη ζωή και την κουλτούρα της γοητευτικής Ανατολής. Έρωτες και απιστίες, φιλίες και προδοσίες, η φτώχεια και ο πλούτος, η τύχη και η ατυχία, η εξουσία και η ανταρσία, το ψέμα και η αλήθεια, το φανταστικό και το πραγματικό, το καλό και το κακό: όλα τα ζεύγη αντιθέτων, πανανθρώπινα και διαχρονικά, πλέκουν τον καμβά, για να κεντήσει η Σαχραζάτ τις ιστορίες της.
Δυο μοτίβα από τον καμβά αυτόν διαλέγει να αφηγηθεί η παραμυθού Ανθή Θάνου στον μαγικό χώρο των χαμάμ του Λαογραφικού Μουσείου Ξάνθης. Την ιστορία της Σαχραζάτ που παντρεύεται τον χαλίφη, ξέροντας ότι την επόμενη αυγή θα την σκοτώσει και για να σώσει τη ζωή της αρχίζει να του λέει παραμύθια, και την ιστορία του καθαριστή των σφαγείων. Στην αυλή των δύο χαμάμ , τα παραμύθια της Χαλιμάς δίνουν την αφορμή για μια παράσταση με λόγια και νότες.
Είσοδος 5€ οικονομική ενίσχυση Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου ΦΕΞ
– Συναυλία: Σάββατο 28 Ιουλίου και ώρα 21.30 στον Μπεκτασίδικο τεκέ «Κιουτουκλού Μπαμπά» στο Σέλινο. «Αφιέρωμα στην μουσική των Μεβλεβί και Μπεκτασί Δερβίσηδων»
Μετά την περυσινή πρώτη επιτυχημένη οργανική συναυλία στο Μπεκτασίδικο Τεκέ Κιουτουκλού Μπαμπά στο Σέλινο, θα πραγματοποιηθεί φέτος συναυλία-αφιέρωμα στην μουσική των Μεβλεβί και Μπεκτασί Δερβίσηδων, με την προσθήκη του ψάλτη και τραγουδιστή Νίκου Ανδρίκου. Η συναυλία θα περιλαμβάνει ύμνους Ilahi και Nefes, πλαισιωμένους από οργανικές συνθέσεις κατά τα πρότυπα των τελετουργικών των δύο προαναφερθέντων ταγμάτων σουφισμού. Έμφαση θα δοθεί στην πιστή απόδοση της ατμόσφαιρας των τελετουργικών αυτών μέσω του ιδιαίτερου ύφους ερμηνείας και του αυθεντικού οργανολογίου (Νέι, Λάφτα, Σάζι, Μπεντίρ, Ούτι και Βιολί)
– Συναυλία: Κυριακή 29 Ιουλίου και ώρα 21.30 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης- στην αυλή με τα Χαμάμ.
«Αφιέρωμα στους Ρωμιούς συνθέτες Λόγιας Οθωμανικής μουσικής». Συναυλία – αφιέρωμα στους Ρωμιούς συνθέτες Λόγιας Οθωμανικής μουσικής επικεντρώνοντας στο νεότερο ρεπερτόριο. Θα ακουστούν συνθέσεις του 20ου αιώνα, άγνωστων στο ελληνικό κοινό συνθετών όπως οι Σταυράκης, Χρήστος Κυριαζής, Μάρκος Τσολάκογλου, Γιάννης Κυριαζής Νικολάκης και Αντώνης Κυριαζής.
Το λόγιο ρεπερτόριο θα πλαισιωθεί από λαϊκά κομμάτια των παραδόσεων της Μικράς Ασίας και των Νησιών του Βορειανατολικού Αιγαίου.
Είσοδος 5€ οικονομική ενίσχυση Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου ΦΕΞ.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μνημόσυνο για τους ιδρυτές και ευεργέτες του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

Η τελετή μνημοσύνου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου 2024, στις 10:00, στον Ιε…