Κινητές Μονάδες του Υπουργείου Υγείας εμβολιάζουν τους Έλληνες ROM
Ακολούθησε σύσκεψη στο Δημαρχείο για την προάσπιση και προαγωγή υγείας των ευπαθών ομάδων
Πρόγραμμα εμβολιασμών στους καταυλισμούς των μετακινούμενων Ελλήνων ROM στη Θράκη υλοποιεί εδώ και λίγες ημέρες το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Το πρόγραμμα των εμβολιασμών υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος προάσπισης και προαγωγής υγείας των ευπαθών ομάδων σε συνεργασία με το ΠΕΣΥΠ ΑΜ-Θ, το Κέντρο Ειδικών Λοιμώξεων και το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας.
Το πρόγραμμα, διάρκειας μια εβδομάδας ξεκίνησε από την Αλεξανδρούπολη για να επεκταθεί σε όλη τη Θράκη.
«Φέραμε κινητές ιατρικές μονάδες, κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους για να μπορέσουν να μας στηρίξουν σ’ αυτό το πρόγραμμα, έχουν έρθει ειδικοί Επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων και του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους έτσι ώστε να μπορέσουμε να καταγράψουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και κυρίως οι ΡΟΜ. Ξεκινήσαμε με εμβολιασμούς σε όλες αυτές της περιοχές» τόνισε η Γενική Γραμματέα Κοινωνικής Αντίληψης του Υπουργείου Υγείας κ. Ιωάννα Δεσποτοπούλου.
Το πρόγραμμα αυτό στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία τόνισε.
Όπως είπε, η συμμετοχή των οικογενειών των τσιγγάνων ήταν αθρόα και όλα τα περιστατικά αντιμετωπίστηκαν εκτενώς από τους ιατρούς της κινητής μονάδας.
Μάλιστα όπως ανέφερε, η ίδια επισκέφθηκε και το σχολείο του οικισμού του Δροσερού όπου φοιτούν περίπου τετρακόσια πενήντα παιδιά.
«Πανέμορφα παιδιά, πανέξυπνα και η δουλειά που γίνεται εκεί είναι καταπληκτική. Τους συγχαίρω γι’ αυτό».
Στο σχολείο, η κινητή μονάδα πραγματοποίησε όλους τους απαραίτητους εμβολιασμούς στα παιδιά ενώ μέχρι να γίνουν και οι επαναληπτικοί εμβολιασμοί οι γονείς τους μπορούν να είναι ήσυχοι ότι τα παιδιά τους δεν κινδυνεύουν από ασθένειες, όπως η ηπατίτιδα ή από κάποιες άλλες παιδικές ασθένειες.
Την κινητή μονάδα επίσης επισκέφθηκαν οι μητέρες με τα μωρά τους και εμβολιάστηκαν και αυτά.
Στην συνέχεια, με τον Δήμαρχο Ξάνθης, το ειδικό κλιμάκιο επισκέφθηκε τον πρόεδρο του οικισμού.
Εκεί ενημερώθηκαν για τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν με τις υποδομές.
Όπως είπε η κ. Δεσποτοπούλου, η ίδια αν και δεν μπορεί να προτείνει λύσεις για τα προβλήματα αυτά, θα εισηγηθεί από την μεριά της γι’ αυτά που κατέγραψε.
Και το μεγαλύτερο πρόβλημα όπως είπε στο Δροσερό είναι η αυθαίρετη δόμηση.
Και όταν μιλάμε για αυθαίρετη δόμηση, είναι γνωστό πως δεν μπορούν εύκολα να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομών.
Τα αρμόδια Υπουργεία, δεσμεύτηκε ωστόσο, ότι προσπαθούν να βρουν τις λύσεις.
Αναφερόμενη στα δάνεια των αθίγγανων, ένα θέμα που είχε «παγώσει» κατά το παρελθόν, τόνισε πως τίθεται πλέον σε λειτουργία.
Μάλιστα για την Θράκη έχουν εγκριθεί είκοσι επτά δάνεια και έξι για τον οικισμό του Δροσερού και οι διαδικασίες επαναξιολόγησης των αιτήσεων βρίσκονται σε καλό δρόμο.
«Δεν είναι εύκολα τα πράγματα. Η καταγραφή των προβλημάτων πάντως έχει γίνει και θα προσπαθήσουμε από την μεριά μας να δώσουμε κάποια έκτακτη βοήθεια μέχρις ότου μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε πιο ουσιαστικά όλα τα προβλήματα και νομίζω πως όλοι οι φορείς του νομού θέλουν να βοηθήσουν αυτή την ευπαθή περιοχή».
Ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλης Στυλιανίδης τόνισε πως με την παρουσία του ειδικού αυτού κλιμακίου του Υπουργείου στην Θράκη αλλά και την Ξάνθη ειδικότερα, είναι η αρχή μιας νέας συνεργασίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, όπως είναι οι αθίγγανοι.
Όπως επισήμανε ο Δήμαρχος, οι κινήσεις από εδώ και στο εξής θα γίνουν με γρηγορότερους ρυθμούς ώστε να υλοποιηθούν δράσεις και έργα για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των συνδημοτών μας, κατοίκων του Δροσερού.
Μάλιστα τόνισε πως σε πολύ σύντομο διάστημα ο Δήμος Ξάνθης θα θέσει σε λειτουργία το ιατροκοινωνικό κέντρο που έχει ενταχθεί στο πλαίσιο το Γ’ ΚΠΣ για να στηριχτούν οι κάτοικοι του οικισμού.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ειδικό κλιμάκιο, βρέθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στο Δημαρχείο της πόλης, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για τα προβλήματα που υπάρχουν στον οικισμό του Δροσερού αλλά και για την αντιμετώπισή τους.
ΧΡΥΣΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ