Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Με κονδύλι του ΥΠΕΝ πληρώνεται το χρέος του Φορέα Διαχείρισης

Με κονδύλι του ΥΠΕΝ πληρώνεται το χρέος του Φορέα Διαχείρισης

0

Δρομολογείται άμεσα λύση στο πρόβλημα με τις κατασχέσεις των μισθών των εργαζομένων – Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ – Είναι 7 μήνες απλήρωτοι

 

Χωρίς Διοικητικά συμβούλια οι Φορείς Διαχείρισης. Μετατρέπονται σε Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και υπάγονται στον ΟΦΥΠΕΚΑ

 

Επτά μήνες απλήρωτοι παραμένουν οι 11 εργαζόμενοι του Φορέα Διαχείρισης του Δέλτα Νέστου – Βιστονίδας, Ισμαρίδας και Θάσου την ίδια στιγμή που ο Φορέας είναι σ’ ένα μεταβατικό στάδιο της μετεξέλιξής του σε Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών που θα υπάγεται όπως όλοι οι Φορείς,  στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), που είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου εποπτευόμενο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Να σημειώσουμε ότι ο ΟΦΥΠΕΚΑ ορίστηκε το έτος 2020 ως καθολικός διάδοχος του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (EKΠΑΑ) με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια (ν. 4685 / 2020).

Κατάσχεση της μισθοδοσίας των εργαζομένων για να πληρωθεί το χρέος του Φορέα

Όπως μας εξηγεί ο πρόεδρος του Φορέα κ. Γιώργος Γκαϊντατζής το πρόβλημα δημιουργήθηκε από μια τελεσίδικη δικαστική απόφαση του 2012 μετά από προσφυγή εργαζομένου του Φορέα το 2009. Προκειμένου να εκτελεστεί η απόφαση και επειδή ο Φορέας, ο οποίος είναι μεν Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, χωρίς ίδιους πόρους αλλά με μισθοδοσία από το δημόσιο, για να πληροφορεί το χρέος των 100.000 ευρώ που με τους τόκους ανήλθε σε 300.000 ευρώ, κατάσχεται η μισθοδοσία των εργαζομένων. Δηλαδή το κράτος κατέβαλε κανονικά την μισθοδοσία αλλά η ΤτΕ έκανε κατάσχεση για να πληρωθεί το χρέος που κατακυρώθηκε στο Φορέα προς όφελος του εργαζομένου που έκανε την προσφυγή  και άλλων τριών.

Με έκτακτο κονδύλι του ΥΠΕΝ θα πληρωθεί το χρέος και θα αποδεσμευτεί η μισθοδοσία – Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ

Ωστόσο όπως αναφέρει ο κ. Γκαϊντατζής μετά από συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιώργου Αμυρά η κατάσταση θα εξομαλυνθεί καθώς βρέθηκε λύση που μάλιστα δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι καθώς ο υφυπουργός κ. Αμυράς βρήκε λύση στο πρόβλημα που ταλανίζει τον Φορέα και τους εργαζομένους σ’ αυτόν. Με έκτακτο κονδύλι του υπουργείου θα πληρωθεί το χρέος οπότε θα αποδεσμευτούν τα χρήματα της μισθοδοσίας των εργαζομένων . Μάλιστα έχει δημοσιευτεί το σχετικό ΦΕΚ. Το θέμα θα λήξει εντός της επόμενης εβδομάδας σύμφωνα με την πληροφόρησή μας. Έτσι θα μπει τέλος σ ΄αυτή την δυσλειτουργία», επισημαίνει ο κ. Γκαϊντατζής.

Χωρίς Διοικητικά συμβούλια οι Φορείς Διαχείρισης που μετατρέπονται σε Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών

Σ’ ότι αφορά το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, οι Φορείς Διαχείρισης  μετεξελίσσονται σε Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΜΔΠΠ). Θα είναι 24 ανά την χώρα και δεν θα έχουν Διοικητικό συμβούλιο όπως οι Φορείς αλλά θα υπάγονται στον ΟΦΥΠΕΚΑ και θα υπάρχουν τοπικές συμβουλευτικές επιτροπές για να εισηγούνται τις γνωμοδοτήσεις για διάφορα θέματα.

Κάποιες από τις  αρμοδιότητες των ΜΔΠΠ είναι οι ακόλουθες:

α) Εφαρμογή και παρακολούθηση των σχεδίων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών της χωρικής αρμοδιότητάς τους, καθώς και παρακολούθηση των ειδών και των τύπων οικοτόπων ενωσιακού ενδιαφέροντος στις περιοχές της χωρικής αρμοδιότητάς τους.

β) Κατάρτιση ετήσιας έκθεσης για τις προστατευόμενες περιοχές της χωρικής αρμοδιότητάς τους με προτεραιότητα στην κατάσταση διατήρησης των προστατευτέων αντικειμένων.

γ) Κατάρτιση μελετών και διεξαγωγή ερευνών, καθώς και εκτέλεση τεχνικών ή άλλων έργων που περιλαμβάνονται στα οικεία Σχέδια Διαχείρισης και είναι απαραίτητα για την προστασία, διατήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη των προστατευόμενων περιοχών.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxnanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Σ. Μαυρίδης πρόεδρος της Δ.Ε. του Περιφερειακού Τμήματος Ξάνθης των Διπλωματούχων Μηχανικών-Ηλεκτρολόγων

Στη Διοικούσα Επιτροπή συμμετέχουν επίσης οι: Β. Γιαννίκης, Μ. Ψωμάς, Θ. Ιωαννίδης και Γ. …