Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Οι παθολόγοι του Νοσοκομείου «παγώνουν» την ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Οι παθολόγοι του Νοσοκομείου «παγώνουν» την ηλεκτρονική συνταγογράφηση

0
nosok_xanthis001-empros

Πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας για τις απλήρωτες εφημερίες

«Κενά» στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση των Επειγόντων λόγω φόρτου εργασίας. Οικονομική επιβάρυνση και ταλαιπωρία για τους ασφαλισμένους. Καταγγελία Ακριβόπουλου

«Κενά» στην υποχρέωση του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των φαρμάκων των ασφαλισμένων παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα και οφείλονται σε μια σειρά από λόγους που έχουν να κάνουν αφενός με τη δυσλειτουργία του συστήματος, στο οποίο πρόσφατα αναφερθήκαμε σε ρεπορτάζ του «Ε», όσο και με τους γιατρούς της Ξάνθης και τη συνολική λειτουργία του Νοσοκομείου.
Οι παθολόγοι και οι νευρολόγοι του Νοσοκομείου βρίσκονται από το Μάιο σε επίσχεση εργασίας για τις απλήρωτες εφημερίες και στα πλαίσια της κινητοποίησής τους αρνούνται να προβούν σε ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ενώ στο τμήμα Επειγόντων οι συνταγογραφήσεις μέσα στο ενιαίο σύστημα αποφεύγονται ορισμένες φορές λόγω του φόρτου εργασίας και της πιθανότητας μεγάλης καθυστέρησης.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι γιατροί γράφουν τη συνταγή σε απλό χαρτί και ο ασφαλισμένος καλείται να πληρώσει τα φάρμακά του, αφού δεν μπορεί να δικαιολογήσει την εισφορά. Αυτό είναι διαφορετικό από τη χειρόγραφη συνταγογράφηση που εφαρμόζεται με πρόστιμο 1 ευρώ ανά συνταγή από την 1 Ιουλίου.

Απλήρωτες εφημερίες, ελλείψεις και «κομμένα» συνέδρια
Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ξάνθης κ. Θεοδώρα Λεπτίδου- Κερεστετζή σημειώνει ότι η «αποχή» από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση εντάσσεται στο πλαίσιο της κινητοποίησης των γιατρών. «Για το 2012 έχουμε πληρωθεί μόνο έναντι για τις εφημερίες Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου και τίποτε άλλο. Ακούμε συνεχώς δεσμεύσεις, αλλά όσο δεν τις τηρούν συνεχίζουμε την επίσχεση», αναφέρει η κ. Λεπτίδου, η οποία σημειώνει παράλληλα ότι διάφορες λειτουργίες του νοσοκομείου παρουσιάζουν προβλήματα, απόδειξη της γενικότερης δυσχερούς κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η Υγεία. «Στην παθολογική είναι χαλασμένο το φωτοαντιγραφικό και συνολικά στο νοσοκομείο λειτουργεί μόλις ένα. Η κλινική δεν έχει πια μονάδα αερίων αίματος και συνεχώς παρουσιάζονται μια σειρά από ελλείψεις που καλύπτονται την τελευταία στιγμή». Ακόμη, η ίδια κάνει λόγο και για μία ακόμη παράμετρο που αφορά την εκπαίδευση των γιατρών και η οποία, όπως εξηγεί, θα διαφανεί τα επόμενα χρόνια. «Οι εταιρίες που πραγματοποιούσαν τα συνέδρια μετεκπαίδευσης δεν τα διοργανώνουν πια ή επιβαρύνουν τους γιατρούς με το κόστος συμμετοχής με αποτέλεσμα να μην πηγαίνει κανείς. Μειώθηκαν τα κέρδη τους από τις μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων, τη χρήση των γενόσημων και για άλλους λόγους και γι’ αυτό δεν έχουν πια όφελος από τη διεξαγωγή των συνεδρίων. Αυτό για εμάς είναι πλήγμα. Μπορεί πράγματι κάποιοι να πήγαιναν για διακοπές, όμως για άλλους ήταν πολύ σημαντική αυτή η μετεκπαίδευση πάνω σε νέες γνώσεις και τεχνολογίες», αναφέρει

Περιορισμένα τα προβλήματα από την επίσχεση των γιατρών, λέει ο Θ. Μπαμπαλίδης
Ο διοικητής του Νοσοκομείου πάντως, κ. Θανάσης Μπαμπαλίδης προσπαθεί να αποφύγει τις εντάσεις και υποστηρίζει ότι τα προβλήματα που δημιουργούνται από την επίσχεση εργασίας των παθολόγων και νευρολόγων δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλα, ενώ και στο τμήμα των Επειγόντων σημειώνει ότι δίδονται πρώτα οι πρόχειρες συνταγές εξαιτίας της πίεσης του χρόνου και μετά ο ασφαλισμένος μπορεί να πάει ξανά για να καταγραφεί η συνταγή κανονικά.
Σχετικά με το θέμα της πληρωμής των εφημεριών αναφέρει ότι το κονδύλι για Ιανουάριο και Φεβρουάριο ήρθε κατά 30% μειωμένο, ωστόσο εκφράζει την πεποίθηση ότι θα διορθωθούν «στρεβλώσεις που αφορούν μεγάλες μειώσεις» και «θα βρεθεί λύση», ενώ εκτίμησε ότι μέσα στην εβδομάδα θα πληρωθούν και οι εφημερίες Μαρτίου- Απριλίου.

Γ. Ακριβόπουλος: «η επίσχεση εργασίας αφορά μόνο το ωράριο εργασίας»
Την τακτική ορισμένων γιατρών, αλλά και άλλα εγγενή προβλήματα της λειτουργίας του Νοσοκομείου στηλιτεύει σε καταγγελτικό τόνο ο αντιπρόεδρος του νοσοκομείου Γρηγόρης Ακριβόπουλος, ο οποίος αναφέρει: «στην οικονομική αυτή συγκυρία που έχει φέρει τους πολίτες σε οριακό σημείο τους αναγκάζουμε να πληρώνουν τα φάρμακά τους, να πηγαίνουν σε ιδιώτες για να γράφουν τις συνταγές και να ταλαιπωρούνται», ενώ διευκρινίζει: «η επίσχεση εργασίας αφορά στο κανονικό ωράριο των γιατρών. Στις εφημερίες εργάζονται κανονικά, αφού πληρώνονται, και άρα πρέπει να συνταγογραφούν και κανονικά». Για τα δε Επείγοντα ο ίδιος σημειώνει ότι πράγματι υπάρχει περισσότερη κίνηση, αλλά ο φόρτος δεν είναι αποτρεπτικός για ηλεκτρονική συνταγογράφηση κατά κόρον. Επίσης, προσθέτει ότι και οι ειδικευόμενοι γιατροί μπορούν να συνταγογραφούν ηλεκτρονικά και άρα μπορούν να συνδράμουν στις περιπτώσεις φόρτου εργασίας. Το καθεστώς που επικρατεί διαπίστωσε και ο ίδιος όταν πρόσφατα χρειάστηκε τις υπηρεσίες του Νοσοκομείου. «Το Νοσοκομείο της Ξάνθης έχει δύο πρόσωπα. Αν είσαι στους «μέσα» απολαμβάνεις ευρωπαϊκού επιπέδου υποδομές και εξαιρετικούς γιατρούς, αν είσαι στους «έξω» βιώνεις ταλαιπωρία και συνεχή προβλήματα», σημειώνει ο κ. Ακριβόπουλος, που διευκρινίζει: «αυτά τα λέω γιατί θέλω να βελτιωθεί η λειτουργία του νοσοκομείου, γιατί αποτελεί την τελευταία ελπίδα του φτωχού λαού. Να βοηθήσουμε όλοι να διορθωθεί κάτι».

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΔΠΔ: Ένταλμα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ για εγκλήματα πολέμου

Η κατηγορία που απαγγέλθηκε κατά των δύο Ισραηλινών ηγετών αφορά τη δημιουργία συνθηκών λι…