Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΗΜΑΡ: «είμαστε ο εγγυητής της φιλολαϊκής πολιτικής»

ΔΗΜΑΡ: «είμαστε ο εγγυητής της φιλολαϊκής πολιτικής»

0
margaritis-empros

Ο Θόδωρος Μαργαρίτης στην Ξάνθη σε ομιλία για τη συμμετοχή της Αριστεράς στην κυβέρνηση

Στοιχήματα και κόκκινες γραμμές για τη ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης. Καλεί και το ΣΥΡΙΖΑ στις συζητήσεις για επαναδιαπραγμάτευση

Το ρόλο της Δημοκρατικής Αριστεράς στη νέα κυβέρνηση, την απόφασή της να συμμετάσχει σε αυτή και τη στάση που θα κρατήσει με βάση τις προτεραιότητες που έχει θέσει, ήρθε για να παρουσιάσει στην Ξάνθη το στέλεχος της «πρώτης γραμμής» της ΔΗΜΑΡ Θόδωρος Μαργαρίτης, ο οποίος ήταν εισηγητής σε πολιτική εκδήλωση που διοργανώθηκε το απόγευμα της Τρίτης.

Τα τρία «όχι», το στίγμα της ΔΗΜΑΡ στη νέα κυβέρνηση
Τον Θόδωρο Μαργαρίτη καλωσόρισε στην Ξάνθη ο γραμματέας της τοπικής οργάνωσης Κώστας Δέλκος, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου που παρατέθηκε εξήγησε το λόγο της επίσκεψης του στελέχους της ΔΗΜΑΡ για να ενημερώσει σχετικά με τον τρόπο που λειτουργεί το κόμμα στην κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης και τόνισε ότι, αφού έχουν παρέλθει οι εκλογές, σημασία έχει τι θα γίνει από εδώ και μπρος.
«Το βασικό κριτήριο για εμάς είναι  προγραμματική συμφωνία, την οποία στο επόμενο διάστημα θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε. Ξέρουμε ότι σε αυτή υπάρχουν και εύκολες και δύσκολες επιλογές», ανέφερε εισαγωγικά ο Θ. Μαργαρίτης, ο οποίος δίνοντας το βασικό πλαίσιο στο οποίο θα λειτουργήσει η ΔΗΜΑΡ τη χαρακτήρισε «αντιμνημονιακή συνιστώσα και προοδευτική συνείδηση στο εγχείρημα». Τα τρία «όχι», όχι απολύσεις, όχι μειώσεις μισθών, συντάξεων, όχι πρόσθετη φορολογία είναι ο βασικός άξονας της συμμετοχής της ΔΗΜΑΡ στη νέα κυβέρνηση, η οποία παράλληλα θα επιχειρήσει να εισάγει μία νέα νοοτροπία διακυβέρνησης, με πρώτο «μεγάλο στοίχημα», όπως το περιέγραψε, την τοποθέτηση προσώπων και από τα τρία κόμματα, αλλά ακόμη και από την αντιπολίτευση, στις «κεφαλές» της Δημόσιας Διοίκησης, ώστε αυτή να μην είναι δεσμευμένη από την εκάστοτε κυβέρνηση της χώρας.

Κάλεσμα προς ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη για τη χώρα
Ο Θόδωρος Μαργαρίτης συνέδεσε με άμεσο τρόπο την προώθηση της επαναδιαπραγμάτευσης από πλευράς ΝΔ- ΠΑΣΟΚ με τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στη νέα κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι η επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου αποτελεί το λόγο στήριξης της κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, η οποία θα προσπαθήσει να την υλοποιήσει με κάθε δυνατό τρόπο, με την ενεργή συμμετοχή και των τριών πολιτικών αρχηγών, αλλά και του Αλέξη Τσίπρα από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία, όπως είπε θα κληθεί σε όλες τις ευρωπαϊκές συναντήσεις, προκειμένου να υπερασπιστούν από κοινού τις θέσεις της χώρας μας.

Η Αριστερά να βγει από την κριτική και την αντιπολίτευση
Γενικά, ο εισηγητής έδωσε νέα διάσταση στο ρόλο τόσο της Αριστεράς, τόσο από τη θέση της συμπολίτευσης όσο και της αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας ότι: «πρέπει στη χώρα μας να αλλάξουμε τη νοοτροπία της κομματικής αντιπαράθεσης. Πρέπει να κρατήσουμε αυτά που μας ενώνουν και όχι αυτά που μας χωρίζουν. Θέλουμε και την αντιπολίτευση μαζί μας στη μάχη για τη χώρα».
Ακόμη, πρόσθεσε ότι ήδη τα πρώτα δείγματα από την Ευρώπη είναι θετικά στην πορεία προς την επαναδιαπραγμάτευση και ανέφερε ως δείγματα παραδειγματικά την επιστροφή των καταθέσεων και τη μικρή αύξηση του τουρισμού. Όσο για την έκβαση της κρισιμότατου αυτού εγχειρήματος για τη χώρα, σημείωσε: «αν δεν έχει τη θετική εξέλιξη που περιμένουμε, εδώ είμαστε να το ξανασυζητήσουμε».

Ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς
Δίνοντας το στίγμα της ΔΗΜΑΡ στη νέα κυβέρνηση και επαναλαμβάνοντας ότι αυτή ήταν που ώθησε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στην πορεία της επαναδιαπραγμάτευσης, καθώς και τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να λάβει πιο καθαρή θέση σχετικά με τον αν επιθυμεί την παραμονή στο ευρώ, ο Θόδωρος Μαργαρίτης τόνισε: «η ΔΗΜΑΡ είναι το μόνο κόμμα έξω από το διπολισμό, που πρεσβεύει την υπεύθυνη ρεαλιστική πολιτική στην Αριστερά και αποτελεί τον εγγυητή της φιλολαϊκής πολιτικής στην κυβέρνηση. Πήραμε μία δύσκολη απόφαση. Υπερβαίνουμε τα παραδοσιακά χαρακώματα πράγματι, αλλά θεωρήσαμε ότι έπρεπε να πάρουμε μέρος με βάση την ευθύνη που μας αναλογεί». Έδωσε έμφαση στην πρώτη μικρή νίκη για τη ΔΗΜΑΡ που είναι η προγραμματική συμφωνία, η οποία, όπως είπε, δεν περιορίζεται στα οικονομικά, αλλά έχει συγκεκριμένες θέσεις και για άλλα κρίσιμα ζητήματα, όπως το μεταναστευτικό. «Βάλαμε το κεφάλι μας στον τορβά. Το ξέρουμε αυτό. Όμως η Αριστερά έπρεπε πια να πάψει να είναι μόνο κριτική και αντιπολίτευση. Κι εμείς θα κριθούμε για τις πράξεις μας. Έχουμε άλλωστε να νικήσουμε και τον ίδιο μας τον εαυτό.
Αναφορικά, με τη διαμόρφωση και εξέλιξη του προφίλ του κόμματος που λίγο πριν έκλεισε δύο χρόνια ζωής, ο Θ. Μαργαρίτης αναφέρθηκε στις προθέσεις της ΔΗΜΑΡ να αναλάβει κυρίαρχο ρόλο στην ανασυγκρότηση το χώρου της κεντροαριστεράς σε βάθος χρόνου, με πρόταγμα τις ρεαλιστικές λύσεις και τα φιλολαϊκά μέτρα.

«Ήταν δικαίωμα της ΝΔ οι επιλογές για τα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης»
Σχετικά με το νέο κεφάλαιο που άνοιξε η ΔΗΜΑΡ και ο ίδιος ο κ. Μαργαρίτης για τα πρόσωπα που θα επιλεγούν στη Δημόσια Διοίκηση, επιμέρισε τις ευθύνες στο κομμάτι που της αναλογούν και στην Αριστερά, αφού είπε ότι και στις λίγες περιπτώσεις που είχε τη δυνατότητα αναπαρήγαγε το ίδιο μικροκομματικό μοντέλο.
Όσον αφορά στην επιλογή των προσώπων στη νέα κυβέρνηση από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ο ίδιος σχολίασε: «Η ΝΔ έκανε τη δική της επιλογή. Κι εγώ θα προτιμούσα περισσότερα πρόσωπα κοινής αποδοχής, αλλά ήταν δικό της δικαίωμα.
Με τους «μπλε» έχουμε ξαναϋπάρξει και στο παρελθόν και θα το διαχειριστούμε πάλι με θετικό τρόπο, με βάση και τα πρώτα καλά δείγματα».

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η Περιφέρεια ΑΜΘ ίδρυσε την Επιτροπή Ισότητας Π.Α.Μ.Θ.

Πρόεδρος της επιτροπής θα διατελέσει η Βασιλική Παυλακάκη Την Πέμπτη 25 Απριλίου πραγματοπ…