Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2005 Ένα βήμα για την αξιοποίηση του φυσικού πλεονεκτήματος της γεωθερμίας

Ένα βήμα για την αξιοποίηση του φυσικού πλεονεκτήματος της γεωθερμίας

0

Είναι γεγονός ότι ο νομός μας έχει πολλά φυσικά πλεονεκτήματα που αν αξιοποιηθούν κατάλληλα μπορούν να εξασφαλίσουν εισοδήματα, σε πολλούς τομείς. Ένα πρώτο βήμα, αναφορικά με το μεγάλο φυσικό πλεονέκτημα των γεωθερμικών πεδίων, που ως τώρα έμεινε αναξιοποίητο σε τέτοιου είδους δραστηριότητες, έκανε ο αλιευτικός συνεταιρισμός Πόρτο  – Λάγος, που ιδρύθηκε το 1945 αριθμεί 60 μέλη και ασχολείται με την εκμετάλλευση της λίμνης Βιστονίδας.

Τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα το 1995 με τη …βοήθεια του Leader και του προγράμματος «Αντιπαγετική προστασία των αλιευμάτων της Λίμνης Βιστονίδας στις τάφρους διαχείμασης», έγιναν 2 γεωθερμικές γεωτρήσεις (1997 – 98). Το νερό των γεωτρήσεων που είναι σε θερμοκρασία 35 – 40 βαθμών Κελσίου προέρχεται από γεωτρήσεις βάθους 500 μέτρα. Αυτό μέσω εναλλακτών (μηχανήματα που λειτουργούν όπως το μπόιλερ), ζεσταίνουν το νερό της θάλασσας και το διοχετεύουν μέσα στα χειμαδιά(κανάλια βάθους 5 – 6 μέτρων και πλάτους 30 μέτρων και μήκος 2 χιλιομέτρων). Οπότε επιτυγχάνεται μια θερμοκρασία 10 – 12 βαθμούς, με αποτέλεσμα να μην παγώνουν τα ψάρια.

Σωτήρια απέβη για τον Συνεταιρισμό, αυτή η επένδυση καθώς με τις πρόσφατες πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θα έχαναν ένα μεγάλο μέρος του κεφαλαίου εκμετάλλευσής τους.

«Είχαμε μεγάλα προβλήματα παλιότερα αφού οι θερμοκρασίες ήταν πολύ χαμηλές και χάναμε πολλά ψάρια», τονίζει ο κ. Νίκος Παπαδόπουλος που είναι υπεύθυνος του λογιστικού τμήματος του Συνεταιρισμού.

Σημειώνεται ότι οι εγκαταστάσεις του ιχθυοτροφείου του Συνεταιρισμού βρίσκονται πίσω από το εκκλησάκι του Αη Νικόλα.

 Επίσης όπως επεσήμανε ο κ. Παπαδόπουλος ότι οι γεωτρήσεις δεν επαρκούν και ο Συνεταιρισμός χρειάζεται κι άλλες γεωτρήσεις για να προστατεύσει 100% το ζωικό του κεφάλαιο: «Αυτή τη στιγμή προστατεύουμε το 40 – 50%. Θα κάνουμε κι άλλες γεωτρήσεις γιατί το μέλλον του συνεταιρισμού στηρίζεται σ’ αυτές. Ήδη λειτουργούμε τον ιχθυογεννητικό σταθμό (παραγωγής γόνου, τσιπούρα, λαβράκι), στον οποίο χρησιμοποιείται η γεωθερμία. Στόχος μας είναι οι νέες γεωτρήσεις να γίνουν στα 800 μέτρα βάθους, ώστε να έχουμε νερό θερμοκρασίας 50 βαθμών και πάνω. Αυτό είναι ότι καλύτερο μπορεί να προκύψει».

Σημειώνεται ότι τα ψάρια του Συνεταιρισμού διατίθενται: ένα μέρος στην τοπική αγορά, επίσης στην αγορά της Θεσσαλονίκης, η δεν αθερίνα και τα χέλια εξάγονται στην Ιταλία.

Αναφορικά δε με την οικονομική ευρωστία του Συνεταιρισμού και την κερδοφορία του ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε: «Όταν εξαρτάσαι από τις καιρικές συνθήκες ποτέ δεν είσαι σίγουρος. Μπορεί μια χρονιά να είναι καλή και η άλλη όχι. Οι επιπτώσεις μιας χρονιάς, όπως το 2001 που είχαμε τις ζημιές από τις παγωνιές τις πληρώνουμε ακόμα…Αν πάνε όλα ιδανικά όπως τα περιμένουμε η επόμενη χρονιά θα είναι καλή. Ο στόχος μας όμως είναι να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις από τις καιρικές συνθήκες. Να κάνουμε κάποια έργα όπως οι γεωτρήσεις ή αναχώματα για προστασία από τις πλημμύρες και να έχουμε ψάρια όλο το χρόνο, να καλύπτουμε όλη την τοπική αγορά».

Ο τρόπος ψαρέματος είναι μια φυσική διαχείριση, αφού τα ψάρια που αυτή την εποχή μέχρι το Μάιο εσοδεύονται από την θάλασσα στο ιχθυοτροφείο. Κλείνουν οι πόρτες και τα ψάρια μεγαλώνουν μέσα στη λίμνη. Το Σεπτέμβρη παίρνουν το δρόμο επιστροφής προς τη θάλασσα παγιδεύονται στις στημένες παγίδες και ψαρεύονται. Αυτά που κατεβαίνουν από τη λίμνη διαχωρίζονται σε εμπορεύσιμα και υπομεγέθη. Τα μεν υπομεγέθη κρατιούνται για την επόμενη  χρονιά και οδηγούνται στη λίμνη και έτσι γίνεται ένας κύκλος εκμετάλλευσης, ενώ τα εμπορεύσιμα πωλούνται.

Ένα φυσικό πλεονέκτημα αυτό τη γεωθερμίας αξιοποιείται από τον Αλιευτικό Συνεταιρισμό Λάγος και ενδέχεται και περαιτέρω αξιοποίησή του με τα έργα που πρόκειται να γίνουν.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Έφυγε» ο Κώστας Βλαχόπουλος

Η εκδοτική οικογένεια πενθεί.Σε ηλικία 55 χρόνων. Συνεχίζει ο γιος του Σταύρος. Η εκδοτική…