Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2005 Ημερίδα Πληροφόρησης για το «Τεχνογένεσις»

Ημερίδα Πληροφόρησης για το «Τεχνογένεσις»

0

Η ημερίδα πληροφόρησης σχετικά με το περιφερειακό πρόγραμμα καινοτόμων Ενεργειών «Τεχνογένεσις», πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής, από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Νομού Ξάνθης και την αμιγή επιχείρηση της ΤΕΔΚ Ξάνθης «Ενέργεια- Περιβάλλον- Ανάπτυξη».

Το πρόγραμμα «Τεχνογένεσις» στοχεύει στην ανάδειξη, προώθηση και εφαρμογή καινοτόμων ιδεών για την δημιουργία ή επέκταση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και νέων επενδύσεων.

Η καινοτομία στην περίπτωση του συγκεκριμένου προγράμματος, είναι προσανατολισμένη στο νέο προϊόν που θα προκύψει από την αξιοποίηση της γνώμης και της δημιουργικότητας, μερίδας πληθυσμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Το «Τεχνογένεσις» αναζητά γενικά νεωτερισμούς σε προϊόντα, δηλαδή υλικά αγαθά και υπηρεσίες που είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμα σε βιομηχανική κλίμακα, χωρίς τους περιορισμούς της τεχνολογικής καινοτομίας που καλύπτει αποκλειστικά την καινοτομία που προέρχεται από την έρευνα.

Η προϊοντική καινοτομία, μπορεί επίσης να περιλαμβάνει και την καινοτομία σε θέματα παρουσίασης των προϊόντων, που αφορά τόσο στο βιομηχανικό σχέδιο όσο και στον τρόπο προώθησής τους στην αγορά.

Προτεραιότητα του προγράμματος είναι η ανάδειξη όσο το δυνατό «απλών» και περισσότερων ιδεών οι οποίες θα οδηγηθούν σε ομαδική επεξεργασία ώστε να εξασφαλιστούν οι καλύτερες των ευκαιριών.

Δέκα νέες ιδέες θα «αποφοιτήσουν» και θα επιδοτηθούν με ποσά μέχρι εκατό χιλιάδες ευρώ ενώ παράλληλα εβδομήντα νέες ιδέες θα αποκτήσουν εμπεριστατωμένο επιχειρηματικό σχέδιο για να αξιοποιηθούν στη συνέχεια.

Για την υλοποίηση του «Τεχνογένεσις» έχουν δημιουργηθεί στο Νομό Ξάνθης δύο εστιακά σημεία: Το εστιακό σημείο Τεχνολογικού Προσανατολισμού που λειτουργεί στην Αμιγή Επιχείρηση της ΤΕΔΚ Ν. Ξάνθης «Ενέργεια- Περιβάλλον- Ανάπτυξη» και το Εστιακό Σημείο μη Τεχνολογικού Προσανατολισμού που λειτουργεί στην Αναπτυξιακή Εταιρεία Νομού Ξάνθης.

«Στο Webster, η καινοτομία ορίζεται ως εισαγωγή του νέου, το αντίθετο από τις καθιερωμένες αξίες, μεθόδους και τρόπους. Στο WorldNet, ως η δημιουργία μιας νέας συσκευής, μιας νέας διαδικασίας, αποτέλεσμα μελέτης και πειραματισμού. Η καινοτομία μπορεί να γίνει κατανοητή ως μετατροπή γνώσεων και τεχνολογιών σε προϊόντα και υπηρεσίες. Είναι «ριζική» όταν αφορά στη δημιουργία ενός νέου προϊόντος ή στην επίλυση ενός προβλήματος για πρώτη φορά. Αντίθετα, είναι «μερική» όταν αφορά στην επίλυση ενός προβλήματος που έχει ήδη λυθεί σε ένα άλλο οργανισμό ή σε μια άλλη περιοχή. Η καινοτομία στα προϊόντα συνδέεται με την βελτίωση, εισαγωγή νέων και αντικατάσταση προϊόντων. Οι καινοτομίες διαδικασίας αφορούν στη χρήση των προηγούμενων τεχνολογιών παραγωγής και γίνονται σημαντικές όταν αυξάνεται ο όγκος της παραγωγής και οι βιομηχανίες αναζητούν οικονομίες κλίμακας και στόχου. Οι οργανωτικές καινοτομίες σχετίζονται με την ποιότητα, την αναδιοργάνωση της αλυσίδας ανεφοδιασμού, την παράδοση στη στιγμή, την ευέλικτη ή λιτή παραγωγή» τόνισε στην ομιλία του ο κ. Νίκος Κομνηνός, Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Από την άλλη, η κ. Μαρία Μούτσιου, αναφέρθηκε στους τομείς δραστηριοποίησης.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως όλες οι εκδηλώσεις που αφορούν στο «Τεχνογένεσις» θα πραγματοποιηθούν έως το τέλος Φεβρουαρίου, από τις 15 Φεβρουαρίου έως το τέλος του μήνα θα γίνει η παραλαβή των ιδεών από την 1η Μαρτίου ως την 15η, θα γίνει η αξιολόγηση και εισήγησή τους.

ΧΡΥΣΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα Άγια Θεοφάνια στην Ξάνθη

Πλήθος πιστών στην γέφυρα του Κόσυνθου. Στην τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού. Εν Ιορδά…