-1 ½ φλιτζάνι αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις
-1 ½ κουτ. γλυκού μπεϊκιν πάουντερ
-1 φλιτζάνι αμύγδαλα καβουρντισμένα και αλεσμένα (όχι ασπρισμένα)
-2/3 φλιτζανιού τριμμένη παρμεζάνα ή άλλο σκληρό τυρί
-1/3 φλιτζανιού τριμμένο καπνιστό τυρί (Μετσοβόνε ή ρεγγάτο)
-½ κουτ. γλυκού αλάτι ή όσο θέλετε
-½ – 1 κουτ. γλυκού καπνιστό κόκκινο πιπέρι
-2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο ή μίγμα ελαιόλαδο και βούτυρο
-1 κουτ. σούπας ούζο ή περισσότερο
-1 αβγό
Σε γαβάθα ανακατώστε, μαζί το αλεύρι, το μπέικιν, τα αμύγδαλα, τα τυριά, το αλάτι και τα πιπέρια. Δουλέψτε το μίγμα με σπάτουλα να ανακατωθούν μαζί τα υλικά. Σε άλλη γαβάθα ανακατώστε το λάδι με το ούζο και το αβγό. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Κάντε στο μίγμα με το αλεύρι μια λακκούβα και αδειάστε μέσα το μίγμα με το λάδι. Δουλέψτε βιαστικά με σπάτουλα να πάρετε μια λιπαρή ζύμη που μόλις να κρατάει το σχήμα της. Αν είναι υπερβολικά ξερή, προσθέστε της λίγο ούζο ακόμα. Προσοχή! Μη ζυμώσετε πολύ το μίγμα, γιατί οι τυροκουραμπιέδες δεν θα γίνουν αφράτοι.
Χωρίστε τη ζύμη στη μέση και με τη μισή κάντε παραλληλόγραμμο πάχους περίπου 1 ½ εκ. Στρώστε μια λαμαρίνα με λαδόχαρτο. Με μαχαίρι κόψτε μπαστουνάκια από τη ζύμη και μεταφέρετέ τα προσεκτικά στη λαμαρίνα, βάζοντάς τα σε απόσταση περίπου 1 – 2 εκ. μεταξύ τους. Συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο και με την υπόλοιπη ζύμη, βάζοντας τους τυροκουραμπιέδες και σε δεύτερη λαμαρίνα. Ψήστε και τις δυο λαμαρίνες μαζί, στον θερμό αέρα, για 15 – 20 λεπτά περίπου, να αρχίσουν οι τυροκουραμπιέδες να ροδίζουν, αλλάζοντας θέση στα ταψιά στα 10 λεπτά – βάζοντας το επάνω κάτω και το κάτω επάνω.