Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2005 Εγκρίθηκε η πρόταση της περιφέρειας ΑΜΘ σχετικά με την Διαχείριση των Απορριμμάτων

Εγκρίθηκε η πρόταση της περιφέρειας ΑΜΘ σχετικά με την Διαχείριση των Απορριμμάτων

0

Εγκρίθηκε η πρόταση που υπέβαλλε πριν καιρό η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σχετικά με τον σχεδιασμό για την Διαχείριση των Απορριμμάτων.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Ξάνθης και Πρόεδρο της Διαχείρισης Απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Μιχάλη Στυλιανίδη, η πρόταση της περιφέρειας, αφού έλαβε την σχετική έγκριση από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, εστάλη στις Βρυξέλλες, όπου σε λίγες ημέρες, δέχτηκε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι ώστε να ξεκινήσει η πορεία υλοποίησης του έργου.

Από την έγκριση αυτή, εξαιρείται η μονάδα επεξεργασίας, η οποία θα υλοποιηθεί από ιδιώτη.

«Από όλες τις περιφέρειας υπεβλήθησαν προτάσεις για τον περιφερειακό σχεδιασμό σχετικά με την Διαχείριση των Απορριμμάτων.

Η δικής μας πρόταση είχε εγκριθεί από το ΥΠΕΘΟ εστάλη στις Βρυξέλλες και πέρασε και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε μέσα στο έτος να αρχίσουν οι διαδικασίες υλοποίησης του μεγάλου έργου. Αναφερόμαστε στους σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων, στα κέντρα ανακύκλωσης που ένα θα είναι στην Καβάλα και ένα στην Κομοτηνή, στην προμήθεια εξοπλισμού για την συλλογή και μεταφορά απορριμμάτων. Κάδους δηλαδή απορριμματοφόρα κλπ, στον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό και στα μέσα μεταφοράς από τους ΣΜΑ στο εργοστάσιο.

Δεν περιλαμβάνονται σ’ αυτά, η μονάδα επεξεργασίας, δηλαδή το εργοστάσιο που θα γίνει από ιδιώτη».

Επίσης εγκρίθηκαν και τα έργα που θα πρέπει να γίνουν στον Κεντρικό ΧΥΤΑ στην Ξάνθη και θα δέχεται μόνο τα προϊόντα της επεξεργασίας, τα υπολείμματα της επεξεργασίας του εργοστασίου.

Βέβαια όπως τόνισε ο Δήμαρχος, ήδη έχουν δρομολογηθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες από την περιφέρεια έτσι ώστε να χρηματοδοτηθούν και τα σχετικά έργα.

«Παράλληλα, από την περιφέρεια, κινούνται οι διαδικασίες και υπάρχει σχετικό έγγραφο για την χρηματοδότηση των έργων δημιουργίας ΧΥΤΑ στους πέντε νομούς της περιφέρειας, ώστε να χρησιμοποιούνται αφενός μεν για τα αδρανή και τα ογκώδη υλικά, αφετέρου να μπορούν να δεχτούν τα απορρίμματα των νομών αυτών σε περιόδους κρίσεων, δηλαδή σε περιόδους που για τον οποιονδήποτε λόγο δεν θα μπορούν τα απορρίμματα να πηγαίνουν προς επεξεργασία στο εργοστάσιο».

Ένα έργο λοιπόν που απασχόλησε όχι μόνο την Ξάνθη, αλλά και τους υπόλοιπους νομούς της περιφέρειας αναμένεται να ξεκινήσει σε λίγο καιρό.

Αυτό όμως που αναμένεται ίσως με περισσότερες επιφυλάξεις, είναι η μονάδα επεξεργασίας αλλά και τα αποτελέσματα που τελικά θα επιφέρει στον νομό.

ΧΡΥΣΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η Αποκριά μέσα από την κλεψύδρα του χρόνου

«Τσι Μεγάλες Αποκρές κουζουλαίνονται και οι γρες»…   Στην αρχή του κύκλου της αναγένν…